Skvelý JESENNÝ zákusok! Ak máte do VIANOC stihnúť v kuchyni jediný koláč, nech je to PUMPKIN PIE

Ilustračné foto
Recept z tekvice Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-11-10 15:00:00 |

Sýta oranžová farba, okrúhla forma, jemne sladká chuť a vôňa korenín. Pumpkin pie zatiaľ nemá tradičné miesto v našej kuchyni. Stačí ho však raz vyskúšať a budete sa k nemu vracať každú jeseň.

Na Slovensku nie tak známy dezert, zato v Anglicku, Amerike a Kanade úplná klasika, bez ktorej si nevedia mnohí Anglosasi predstaviť svoje obľúbené sviatky. Tradične sa pečie počas zimných mesiacov a je súčasťou vianočných sviatkov či Dňa vďakyvzdania.

Práve sviatok Vďakyvzdania je s tekvicou spojený zaujímavým príbehom. Tekvica pochádza zo Severnej Ameriky. Odtiaľ sa dostala najprv do Francúzska a potom do Anglicka. Práve v Anglicku vznikli prvé recepty na Pumpkin pie, ktorý si zo sebou prisťahovalecké rodiny priviezli naspäť do Ameriky. Anglický názov pumpkin pochádza z gréckeho slova pepon, teda melón.

 

Nekonečno variácií jednoduchého koláča

Pre anglickú kuchyňu sú typické slané koláče, ktoré sa plnia mäsom. Práve preto sa úspešne tekvica ujala ako nová plnka, ktorá sa stala obľúbená vďaka svojej variabilite. Hodila sa do slaných aj sladkých receptov, bola sýta a dostupná.

Predchodcom Pumpkin pie bola pečená tekvica, ktorá sa plnila jablkami, mliekom, medom, cukrom a sladkými koreninami. Tekvica sa v minulosti používala namiesto zapekacieho hrnca a plnila sa mäsom a zeleninou, niekedy ju v domácnosti využili aj namiesto misiek a tanierov.

Počas vojny známej ako Juh proti Severu dostala tekvica v južných štátoch stopku. Bola totiž symbolom Yenkeeovcov a tekvicový koláč tak na stole južanov nemal miesto. Juh však vojnu prehral a úspechu tekvice už nič nestálo v ceste.

Prvý recept na Pumpkin pie sa prvý raz objavil v kuchárskej knihe z roku 1796. Jeho autorkou bola Amelie Simmons. Rozhodujúcim rokom, kedy si stal tekvicový okrúhly koláč súčasťou amerických a anglických domácností, bol rok 1929, kedy vypukla Veľká hospodárska kríza, a svetlo sveta uzrelo tekvicové pyré v plechovke. Najväčší Pumpkin pie sa upiekol na Pumpkinfeste v roku 2010 v štáte Ohio a minulo sa naň 410 litrov mlieka a 6 kíl škorice. Priemer koláča bol 6 metrov.

 

Krehké cesto, jemné pyré, správne koreniny

Pumpkin pie sa tradične pečie z krehkého cesta. Tekvicové pyré si môžete priviezť z výletu z Ameriky, alebo ho jednoducho vyrobiť doma. Tekvicu nakrájajte na kocky, uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte do trúby na 20 minút. Hrubú kôru potom odkrojte a mäkkú časť rozmixujte v mixéri najemno. Medzi tradičné koreniny, ktorým sa dochucuje Pumpkin pie, je škorica, zázvor, klinčeky, nové čierne korenie a muškátový oriešok.

Jednoduchý recept na Pumpkin pie

 

Na cesto budete potrebovať:

170 gramov hladkej múky

25 gramov práškového cukru

1 vajce

100 gramov masla

Na plnku budete potrebovať:

1 menšiu tekvicu

250 gramov mascarpone

125 gramov kryštálového cukru

3 vajcia

1 citrón

1/2 lyžičke škorice, štipku nového korenia, muškátového oriešku a mletého zázvoru

 

Cesto vymiešame, predpečieme na 20 minút a medzitým pripravíme plnku. Plnku vylejeme na cesto a pečieme 45 minút na 170 stupňov. Koláč je upečený, keď sa cesto nelepí na špáradlo. Vychladený koláč môžeme ozdobiť šlahačkou či poliať slaným karamelom.

 


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia