Ako variť zdravo a UŠETRIŤ? 6 jednoduchých tipov, ako na to

Ako variť zdravo a
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-10-31 11:00:00 |

Kvalitná strava je nevyhnutnou súčasťou rodinného rozpočtu. Ak si však prepočítame, že do každodenného nákupu musíme zahrnúť zdravé raňajky, obed, večeru, no i niečo na desiatu a olovrant, nie je to práve najlacnejšia záležitosť.

Nie je preto žiadnou hanbou osvojiť si triky a nápady gazdiniek, ktoré varia radi pre celú rodinu, no nezabudnú pritom ušetriť nejaké to euro.

1. Mrazte vývar

Ak sa vyhýbate polotovarom, ako je bujón, no zároveň chcete mať chutné rizoto, omáčku či cestoviny, používajte ako základ či na podlievanie domáci vývar. Stačí, ak obľúbenú nedeľnú polievku z kuracích či hovädzích kostí uvaríte vo veľkom hrnci a do sklenených dvojdecových pohárov odložíte zopár naberačiek. Vývar nechajte vychladnúť a potom dajte do mrazničky. Získate zdravý a najmä výživný základ na množstvo domácich jedál.

2. Domáce jogurty

Časy, keď mamy žasli nad výživovými hodnotami detským termixov či jogurtov s čokoládovými guličkami, sú už dávno preč. Klasické jogurty s prirodzenou kultúrou sa ukázali ako nenahraditeľná súčasť detského jedálnička. Naviac zasýtia ako ľahký olovrant alebo dodajú výživu na raňajky. Jogurty však nie sú najlacnejšie, najmä ak ich dieťa miluje, prípadne máte doma ratolestí viac. Najmä v takom prípade sa oplatí investovať do jogurtovača, ktorý stojí doslova pár eur, a z jedného plnotučného čerstvého mlieka a bieleho jogurtu vyrobí ďalších sedem jogurtov. Ekonomicky určite ušetríte, no predovšetkým viete, že váš domáci výrobok je naozaj zdravý.

3. Mrazená zelenina či ovocie

Čerstvé produkty zo záhrady nie sú lacné, tie nesezónne vám niekedy za kus zoberú aj pár eur. Čerstvý karfiol neraz stojí aj okolo troch eur, brokolica tiež nie je najlacnejšia. V dobrej kvalite a bez zbytočných strát vitamínov sú pritom mnohé druhy zeleniny aj v mrazenej forme. Vrecko karfiolu, brokolice, baby mrkvy či inej zeleniny stojí niekedy menej ako euro a spolu s jedným zemiakom či trochou smotany máte kvalitnú krémovú zeleninovú polievku. Domáci mrazený vývar akoby ste pri varení našli. Mrazené čučoriedky, maliny či jahody zas dodajú vitamíny aj v zimných mesiacoch. Okrem koláčov ich môžete použiť do smoothie, jogurtu či na raňajkovú kašu a mimo sezóny stojí balík mrazeného ovocia len zlomok ceny toho čerstvého.

4. Zahusťujte strukovinou

Sú lacné, chutné a všetci vieme, že aj veľmi zdravé. Dodajú telu nevyhnutnú bielkovinu a skvele dopĺňajú detský aj dospelácky jedálniček. Lenže na ne pravidelne zabúdame. Ak sa vám nechce celý deň máčať cícer alebo nemáte trpezlivosť, kým sa uvarí fazuľa, vyberte si strukoviny, ktoré sa varia najrýchlejšie a ich chuť je naozaj neutrálna. Napríklad vrecko červenej šošovice stojí len niečo málo viac ako euro a uvarenú ju máte za pár minút. Polievka s pridanou surovinou vám zaručí výživné a kvalitné jedlo, a častokrát už ani nepotrebujete druhý obed.

5. Poznáte sójové granule?

Sójový granulát nemusíte jesť denne, ale raz za čas vám ušetrí hodiny v kuchyni a dobre zasýti. Môže ho napríklad vyskúšať v recepte na bolognskú omáčku, kde nahradí drahšie mäso, zato rozdiel ani nepocítite. Uvarený je za pár minút a balíček stojí okolo eura.

6. Jednoduchá ovsená kaša

Raňajkové kaše, cereálie a iné osladené pochúťky nie sú najzdravšie ani najlacnejšie. Napriek tomu ich však nájdete na väčšine stolov našich domácností. Skúste to trochu inak. Zalejte obyčajné ovsené vločky prevarenou vodou a nechajte desať až pätnásť minút postáť. Vločky premiešajte, oslaďte medom, trochou cukru a dochuťte polovicou nastrúhaného jablka, hrušky či škorice. Veľké balenie bežných vločiek vás bude stáť necelé euro a raňajkové kaše z neho môžete robiť aj dva mesiace. Pritom klasické vločky obsahujú vlákninu aj vitamín B.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia