Ako zatočiť s NEJEDÁČIKOM! Overené tipy a triky, ktoré pomôžu aj vám

Ako zatočiť s NEJEDÁČIKOM!
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-10-20 11:00:00 |

Nie všetky deti radi objavujú nové jedlá, ktoré sa im objavia na tanieri. Niekedy sú veľmi prieberčivé a pre rodičov je náročné dať im niečo jesť. Autorka instragramového účtu Nejedáčik prichádza s tipmi, ktoré vám môžu pomôcť. Zároveň uvádza, prečo je používanie elektroniky pri stolovaní nesprávne.

Ak sa deťom jedlo nepáči, často lieta všade po miestnosti. Rodičia zápasia s odmietaním a hľadajú cesty, ako do svojich ratolestí dostať aspoň trošku jedla.

V dobrej viere siahajú po knižkách, hračkách, tablete alebo televízii. "Kým je dieťatko zamestnané hračkou a dostatočne rozptýlené, nevníma čo papá. Technológie sa stanú našim užitočným pomocníkom, ktorý môže mať na dieťatko z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv," píše autorka instagramového účtu Nejedáćik.

Prečo používanie elektroniky pri jedle škodí?

Autorka článku uvádza štyri dôvody, prečo by sme pri kŕmení nemali používať tablet, mobil či televízor.

1 Vytvárame tým u detí závislosť

Na začiatku sa púšťanie obľúbených detských pesničiek zdá ako nevinné rozptýlenie. Pozeranie sa ale môže rýchlo stať zlozvykom a odučiť sa od neho je niekedy veľmi náročné. "Dieťatko nám začne odmietať jesť úplne, kým si popri jedení nebude môcť pozrieť obľúbenú rozprávku."

2. Vedie to k obezite a aj nedostatočnému príjmu potravy

Dieťatko pri pozeraní nevníma signály svojho tela. Môže jesť príliš málo alebo príliš veľa."Detičky konzumujú jedlo oveľa pomalšie, nesústredia sa na samotnú stravu a nevedia vyhodnotiť, či sú už najedené alebo nie."

3. Nedostatočné prežúvanie

Dieťa si pri pozeraní neuvedomuje prežúvanie a papá automaticky. Veľké kúsky tak môžu dieťatku zabehnúť alebo viesť k ťažkostiam pri trávení.

4 Nedostatok interakcie (s rodinou)

Stolovanie by mal byť hlavne čas strávený s rodinou.  Ak sa dieťa naučí, že to nie je nič výnimočné, môže sa to prejaviť neskôr aj na spoločných výletoch a prechádzkach, rodinnych udalostiach a oslavách.

Typy, ktoré vám so stolovaním pomôžu

Ako teda zatočiť s nejedením u svojho dieťatka respektíve, čo pomohlo autorke skupiny.

  1. Vytvoríme zaujímavé jedlo
    Ponúkneme mu napríklad rôzne druhy a farby ovocia a zeleniny Dieťatko bude mať pocit, že si môže vybrať a aspoň niečo ochutná.
  2. Dieťa nekomandujeme
    Nenútime deti zjesť úplne všetko a nechať prázdny tanier. Čím viac na ne budeme tlačiť, tým menej budú mať chuť jesť.
  3. Zapojme deti do prípravy jedla
    A to od úplného začiatku: kúpa ingrediencií, krájanie, miešanie až po prípravu samotného jedla. "Dieťatko nám môže pomôcť napr. šúpať zeleninu, presýpať suroviny alebo krájať mäkké potraviny," uvádza autorka. My dopĺňame, že treba zvážiť schopnosti, zručnosti a vek dieťaťa.
  4. Spoločné stolovanie by malo byť zapamätateľným okamihom
    Pomôcť môžu príbehy o jedle na tanieri a detičky sa začnú na papanie tešiť. Môžeme im povedať, že aj ich obľúbená postavička papá dané jedlo, aby bola silná.
  5. Rozprávame sa s deťmi počas jedla
    "Hovorme s deťmi o tom, čo cez deň zažili, kam si napr. prosia ísť najbližšie na výlet, akú činnost si prosia cez deň robiť alebo ako sa má ich obľúbená hračka. Pomôžeme im vyjadriť ich emócie a pocity z prežitého dňa."
  6. Vyhýbame sa stresujúcim temam
    Pri stolovaní nehovoríme o témach, ktoré by mohli byť pre dieťa stresujúce (škôlka, škola, lekár) alebo o témach, do ktorých sa neviem alebo nemôže zapojiť (keď sa rozpravajú dospelí).
  7. Buďme vzorom
    Snažme sa jesť rovnaké jedlá ako servírujeme deťom. "Vyhnime sa pri jedení pozeraniu do mobilu či odbiehaniu telefonovať. Nechajme telefon zvoniť. Dáme tak dieťaťu jasne najavo, že táto časť dňa je vyhradená pre rodinu a nič ju nemôže narušiť."
  8. Vytvorme deťom príjemné prostredie
    Veľké divy môže urobiť aj pohodlná jedálenská stolička, oblubený tanierik či lyžička. Odstráňme veci, ktoré pôsobia pri jedení rušivo.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nejedáčik (@nejedacik)

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia