NAJČASTEJŠIE chyby, ktoré robia rodičia pri prvých príkrmoch: Netýka sa to aj vás?

NAJČASTEJŠIE chyby, ktoré robia
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-10-04 11:00:00 |

Vzťah dieťaťa k jedlu do jedného roka formujú rodičia. Prvé ochutnávky a pokusy o jedenie sú naozaj len o pár lyžičkách. Rodičia by sa nemali pozerať na to, koľko spapajú iné deti alebo koľko druhov potravín už majú zavedených v danom mesiaci. Malé bábätká potrebujú čas, musia si zvyknúť na nové chute a formu stravy.

Najviac chýb robia rodičia práve pri prvých príkrmoch. Rodičia očakávajú, že dieťatko spapá plnú misku, ale ono do seba dostane 2-3 lyžičky. Negatívne môže na rodičov vplývať aj propaganda z internetu, ale aj bábätká, ktoré toho zjedla oveľa viac ako to naše. 

Najčastejšie chyby pri príkrmoch

Keď dieťa nechce papať, rodičia robia najčastejšie tieto chyby:

  • sú netrpezliví a tlačia na dieťa
  • porovnávajú sa s inými deťmi
  • volia nesprávne a nevhodné jedlá
  • začnú ochucovať
  • nemajú správny spôsob stolovania

Dôležité je uvedomiť si, že príkrmy sú o prikrmovaní. Dieťa sa s jedlom ešte len zoznamuje. Ak nechce otvoriť ústa, môžeme použiť cumlík na kŕmenie alebo kapsičku na príkrmy. Dôležité nie je množstvo, ale kvalita jedla. Dokonca aj nesprávne zvolená stolička môže sposobiť odmietanie jedla.

Ako na prvé príkrmy?

Začať môžete medzi 17. - 26. týždňom. Medzi novými potravinami by mal byť odstup 3 - 4 dni, kvôli alergickej reakcii, ktorá by mohla nastať. Začína sa naozaj iba s 1 - 2 čajovými lyžičkami a so zeleninou. Odporúča sa začať s cuketou, batátom, tekvicou, mrkvou alebo zemiakom.

Potraviny spočiatku paríme, varíme, dusíme a až neskôr pečieme. Potraviny sa môžu kombinovať s tými, ktoré už boli zaradené do jedálnička.

Ak sa u dieťaťa objaví alergická alebo črevná reakcia na nejakú potravinu, je vhodné počkať aj mesiac, kým sa ju opäť pokúsime zaradiť do jedálnička.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nejedáčik (@nejedacik)


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia