Bábätká: Kedy je čas na prvú vodu a prvú lyžičku?

Bábätká: Kedy je čas
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-09-23 14:30:13 |

Pitný režim je potrebné dodržiavať nielen vtedy, keď sú horúčavy. Viete však, kedy postačí materské mlieko a kedy je už čas na niečo iné?

Voda v tele bábätiek hrá ešte dôležitejšiu úlohu, ako v tele dospelého. Zaisťuje správnu látkovú výmenu, umožňuje dobrú funkciu obličiek a odplavovanie toxínov z organizmu a vôbec zaisťuje jeho správny chod. Lenže ako vieme, či jej má drobček  dostatok?

Prvý polrok nič

Dojčatá to majú na prvý pohľad jasné! Prvý polrok svojho života poznajú buď len mamin prsník alebo mlieko z fľašky. Keď dorazia veľké letné horúčavy, logicky zapochybujete, či by ste aj drobčekovi nemali podstrčiť fľaštičku s vodou či čajom, aby pri vysokých teplotách jeho telíčko netrpelo. No výživoví poradcovia v tom majú jasno! Nevidia žiadny dôvod dávať drobčekovi akékoľvek ďalšie tekutiny. V prípade horúčkovitého ochorenia alebo veľkých horúčav je len treba dieťa častejšie dojčiť. Zloženie materského mlieka sa samo prispôsobí potrebám dieťaťa.

Prvé lyžičky

Materské mlieko je to jediné, čo dojčatá potrebujú. Najväčší význam má podľa odborníkov dojčenie v prvých šiestich mesiacoch, no vo veku od 4 do 6 mesiacov je väčšina detí pripravená začať jesť tuhé potraviny, teda príkrmy.

S príkrmami začnite jednoducho. Žiadne kombinácie mrkvičky a jabĺčka. Ponúknite drobcovi jednodruhové dobroty, ideálne je začať zeleninou, až po nej presjť na ovocie. Nepridávajte soľ ani cukor! Počkajte tri až päť dní medzi každým novým jedlom, aby ste zistili, či dieťa nemá reakciu, ako je hnačka, vyrážka alebo zvracanie. Až po pozitívnej reakcii môžete ponúknuť kombináciu jedál. A nezabúdajte na dôležité živiny. Železo a zinok sú v druhej polovici prvého roka života dieťaťa veľmi dôležité. Nachádzajú sa v čistom mäse a obilninách.

Často sa stáva, že deti odmietajú prvé porcie jedla, pretože chuť a textúra sú nové. Ak vaše dieťa kŕmenie odmietne, nenúťte ho. Skúste to znova o týždeň. Ak problém pretrváva, obráťte sa na svojho lekára, aby ste sa uistili, že odpor nie je príznakom vážnejšieho problému.

A čo alergia na jedlo?

Odklad zavedenia vysoko alergénnych potravín ako sú arašidy, vajcia a ryby, nepreukázal prevenciu ekzému, astmy a alergie na potraviny. Včasné zavedenie niektorých potravín, ako sú arašidy a vajcia, by v skutočnosti mohlo znížiť riziko alergie na tieto potraviny.

Je šťava v poriadku?

Nedajte svojmu dieťaťu ovocnú šťavu. Až po dosiahnutí jedného roka! Šťava nie je nevyhnutnou súčasťou detskej stravy a nie je tak hodnotná ako celé ovocie. Príliš veľa šťavy môže prispieť k problémom s hmotnosťou a hnačkám, celodenné popíjanie tiež môže viesť k zubnému kazu.

Vedieť, čo je už mimo limitov

Niektoré potraviny ozaj nie sú vhodné pre batoľatá. Kravské mlieko alebo med neponúkajte drobcovi do 1. roka. Kravské mlieko nespĺňa výživové potreby dieťaťa, nie je to dobrý zdroj železa a navyše môže zvýšiť riziko jeho nedostatku. Med môže obsahovať výtrusy, ktoré môžu spôsobiť vážne ochorenie známe ako detský botulizmus. Zabudnite na párky v rožku, mäso alebo syr, hrozno či iné druhy ovocia alebo surovú zeleninu, ak nie sú nakrájané na malé kúsočky.

Prvý dúšok dojčenskej vody

Dieťa si väčšinou samo rado povie o tekutinu alebo dojčenie. Preto mu to zvlášť v horúcich dňoch poskytnite vždy, keď o to žiada. Pri príkrmoch majte vždy k dispozícii vodu v fľaši alebo v hrnčeku s náustkom, aby si dieťa zvyklo piť, prípadne je možné ponúkať redšie príkrmy.

Ak máte pocit, že je dieťa bledé, unavené či podráždené a plačlivé, príčinou týchto ťažkostí môže byť aj ľahká dehydratácia. Zvýšená potreba tekutín určite hrozí pri veľkých horúčavách, veľkej fyzickej námahe alebo pri horúčke.

Prečítajte si tiež:

Umelé mlieko: Takto by ste naň mali prejsť

Prvé príkrmy: Kedy a čím začať?

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: mayoclinic.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia