Bábätko nemusí dostávať iba mlieko a kašičky: Skúste novú metódu!

Bábätko nemusí dostávať iba
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-05-11 06:00:00 |

Robiť veci trochu inak ako sme zvyknutí, môže niekedy rozšíriť naše obzory a posunúť nás dopredu. Ako nápad dvoch dám, ktoré zistili, že bábätká nemusia papať len kašičky.

Tiež ste si mysleli, že detská strava musí začať kašičkami alebo mixovanými príkrmami? Vôbec to tak byť nemusí! Keď vaše niekoľkomesačné dieťatko dychtí po jedle a očami papá to, čo máte práve v ruke, neodopierajte mu to. Metóda "dieťaťom vedené odstavovanie" ho od malička prirodzene bude učiť novým zručnostiam. A presne to je BLW, teda Baby-Led Weaning, ktorý vznikol v Spojenom kráľovstve po vydaní knihy Baby-Led Weaning autoriek Gill Rapley a Tracey Murkett. A základná myšlienka tohto stravovania? Namiesto toho, aby rodičia kŕmili svojich drobcov kašičkami, ponúkajú im celé kúsky zeleniny či ovocia, a to priamo do ručičky.

Je nemixovaná strava pre každého?

Kým rozmixované príkrmy sa začínajú podávať zhruba od štyroch či piatich mesiacov veku dieťaťa, prvé kúsky sa podľa metódy BLW odporúčajú až okolo pol roka, pričom by sa nemalo presta dojčiť. Hlavná je psychomotorická pripravenosť. Ak drobca jedlo zaujíma a dáva najavo, že ho chce, vie si vziať do rúk predmety a dať si ich do úst, je pripravené. A to, že ešte nemá ani jeden zúbok nenaznačuje, že by nebolo na metódu BLW pripravené.

Nezačne sa dusiť?

Dieťa by malo jesť vo vzpriamenej polohe, aby správne fungoval dáviaci reflex. Zo začiatku sa teda môže „zakuckať“ a dáviť sa, ale nepleťte si to s dusením. Dávenie je znamením, že dáviaci reflex funguje presne tak, ako má. Každý kúsok, ktorý je väčší, drobec „vykucká“ a potom väčšinou opäť s úsmevom papá ďalej. Na druhú stranu, dieťa sa môže dáviť aj pri kŕmení lyžičkou, pretože sa ešte len učí správne koordinovať pohyb jazýčkom a čeľusťami.

Alergia a BLW

Veľký dôraz sa pri tradičnom prikrmovaní kladie na skladbu potravín: aby príliš nenafukovali bruško dieťatka, aby nevyvolali negatívne reakcie, črevné ťažkosti alebo alergiu. V rámci metódy, ktorá dáva dieťaťu voľnosť pri výbere potravín, sa otázka, čo dieťaťu ponúknuť, takmer nerieši. Teda až na potraviny s vysokým obsahom soli, cukru, medu, nedovarených vajíčok alebo ťažko stráviteľnej vlákniny.

Ak viete, že vaše jedlo bude ochutnávať aj dieťa, ktorému chcete prirodzene ponúkať len to najlepšie, dávajte si pozor na kvalitu potravín i spôsob varenia.

Výhody BLW pre dieťa

Vďaka metóde BLW nemusíte bojovať s lyžičkou pred ústami vášho dieťaťa či sledovať prehltnuté množstvo, aby netrpelo hladom. Dieťa sa učí už od začiatku jesť samo a určovať si, koľko mu stačí.

V metóde BLW vidí jeho propagátorka Gill Rapley množstvo výhod. Pripomína, že dieťa získa veľa zmyslových skúseností – napríklad, že banán je mäkký, zatiaľ čo jablko tvrdé.

Ako s BLW začať a ktoré potraviny sú ideálne

Začnite najprv jedným či dvoma druhmi zeleniny a postupne pridávajte ďalšie a meňte textúry aj konzistencie. Pre vášho potomka to bude veľká zábava, ale aj práca na plný úväzok, takže sa nečudujte, že bude po jedle unavený.

Najlepšie urobíte, keď pokrm pripravíte tak, aby ho dieťa mohlo pohodlne vziať do ručičky: zeleninu nakrájajte na pásiky, mäso na väčšie kocky. Tekutejší textúry zahustite napríklad chlebom alebo ryžou a sem tam ponúknite dieťaťu lyžičku, aby sa s ňou zoznámilo a skúšalo sa s ňou najesť. Do ničoho ho nenúťte a aj keď budete mať tendenciu pomáhať mu alebo ho kŕmiť, zabrzdite - tak totiž môžete zastaviť jeho chuť skúmať.

S neporiadkom musíte počítať

Vaše obedy, večere či desiaty sa časovo trochu pretiahnu a zostane po nich na zemi neskutočný neporiadok. Ale táto záležitosť sa dá šikovne vyriešiť - rozložte pod stoličku noviny alebo umývateľný obrus.

Jedná sa o novú vec, ktorá so sebou prináša veľa vnemov. Často sa vášmu potomkovi stane, že sa s pokrmom netrafí do pusy alebo bude kúsok jedla dlho "naháňať.“  Počítajte s tým, že jedlo bude pre dieťa zábavou - bude ho skúmať, ožužlávať, trhať, stláčať a hádzať na zem. To je súčasť procesu učenia.

Deti jedia rukami, teda dbajte na správnu hygienu svojho drobca a pred jedlom mu umyte ruky! Nebojte sa, príde čas, kedy bude mať samo záujem o príbor - pokojne mu ponúknite lyžičku alebo vidličku, nech sa s ňou zoznámi a napodobňuje vaše zručnosti. No v žiadnom prípade dieťa do ničoho nenúťte! Ak bojujete s pocitom, že bude hladné, majte na pamäti, že ak bábätko stále dojčíte, nebude nikdy hladné.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: parents.com, theguardian.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia