Kedy začať u bábätka so SAMOSTATNÝM jedením? Tieto 3 kroky vám v tom pomôžu

Kedy začať u bábätka
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-10-27 11:00:00 |

Bábätká sa prirodzene začnú kŕmiť rukami. Je to pre nich veľmi dôležitý štart do pevnej stravy. Majú tak možnosť jedlo preskúmať nielen chuťovo, ale aj hmatom. Ohmatajú si štruktúru, teplotu, zistia tvrdosť či mäkkosť jedla. Je to pre nich veľmi dôležitý senzorický zážitok. Kŕmenie sa rukami predstavuje aj pravidelný tréning jemnej motoriky. S príborom sa teda vôbec netreba ponáhľať, ako uvádza na svojom instagramovom účte Minišpajz.

Lyžičku môžeme deťom začať ponúkať od 6-tich mesiacov. Vhodné sú na to jedlá ako kaša, ryža, jogurty a podobne. Na začiatok je ideálne použiť mäkkú lyžičku (silikónovú), ktorú bábätko často využije aj ako hryzátko. Bábätko tak posilňuje svaly v ústach, trénuje techniku hryzenia a skúma aj citlivosť dávivého reflexu.

Lyžičku na začiatku skúšame tak, že jedlo bábätku naberieme a podáme do ruky alebo na pultík/tanierik. Jednoducho ju položíme niekam, kde si ju samo zoberie a dá do pusy. Do pusy jedlo bábätku nedávame. Často sa stane, že keď už bábätko v ruke lyžičku má, ťažko sa mu púšťa, a tak je dobré niekoľko lyžičiek rotovať, aby nedochádzalo k frustrácii.

Okolo 10. mesiaca je väčšina bábätiek, ktoré sa kŕmia, už schopná začať používať vidličku (niekto aj lyžičku). Tu sa odporúča zvoliť krátky príbor, pretože bábätku uľahčuje manipuláciu a jedlo potom nie je všade naokolo. Vidlička a pohyb napichnutia a vloženia do pusy sú pre bábätká často jednoduchšie, než naberanie lyžičkou a vyklopenie jedla do pusy. S lyžičkou netreba začínať ani teraz a môžete počkať. Vidlička by samozrejme nemala byť extra ostrá, aby sa s ňou dieťa nepichlo, ale zároveň je potrebné, aby napichla kúsky jedla.

Okolo jedného roku dieťaťa mu už môžeme ponúkať príbor pravidelne. Dôležité je ukazovať, modelovať a pomáhať. Niektoré deti si príbor obľúbia hneď a tréningom sa rýchlo naučia s ním aj narábať, a iné deti budú aj naďalej preferovať jesť rukami. Je to ale úplne normálne. Netreba sa báť, deti na všetko postupne prídu.

Všetky tipy lyžičiek môžete vidieť vo videu.


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia