OVERENÉ tipy: Ako zavádzať nové potraviny pri NEJEDÁKOCH!

OVERENÉ tipy: Ako zavádzať
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2023-10-26 11:00:00 |

Rodičia poznajú ten každodenný boj. Niektoré deti totiž odmietajú spapať čokoľvek nové na svojom tanieri. Autorka instragramového účtu Nejedáčik prináša rodičom overené tipy, ktoré im môžu veľmi pomôcť.

Detičky, ktoré neradi papajú, majú prirodzený strach z ochutnávania niečoho nového. Malé dieťa pritom potrebuje mať na tanieri novú potravinu aspoň 10 - 15krát, aby ju zaradilo do svojho jedálnička. Autorka instagramového účtu Nejedacik prichádza s overenými tipmi a radami, ako zavádzať nové potravinámi deťom, ktoré nerady experimentujú.

Tipy ako zaviesť nové jedlo

Je dôležité, aby na svojom tanieri dieťatko videlo aj potravinu, ktorú má rado. Potravinu by malo mať možnosť pravidelne ochutnávať. "Práve opakovaným ponúkaním konkrétnej potraviny zvyšujeme pravdepodobnosť, že nám ju dieťatko spapá. Čím je dieťatko vyberavejšie, tým viac opakovaní je potrebných. Zavádzaním nových potravín chceme postupne rozšíriť škálu potravín, ktoré nám budú detičky ochotné mať na tanieri, chytiť do ruky a ochutnať," uvádza autorka. 

Až keď dieťatko potravinu akceptuje, môže ju rodič mierne upravovať a pridávať k nej iné potraviny. Napríklad jeden deň papá surový hrášok, druhý deň uvarený, tretí deň mixovaný a na štvrtý deň mu k nemu pridáme napríklad avokádo.

Nové jedlá by sa mali do jedálnička zavádzať, keď dieťatko zvykne jesť najlepšie, čo je zvyčajne v čase hneď po poobednom alebo obednom spánku. Dôležité je aj podporovať záujem o jedlo, a to aj rozprávaním o jedle, čitaním si knižiek o jedle či kreslením jedla.

Medzi ďalšie tipy patrí aj zvolenie vhodnej veľkosti porcie, zaujímavý výzor jedla, jesť rovnaké jedlo ako dieťatko alebo zabezpećiť, aby sa potraviny nedotýkali, ak to dieťako nemá rado.

Autorka upozorňuje, že výsledky nemusia vidieť rodičia zo dňa na deň. Často je to dlhodobý proces. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nejedáčik (@nejedacik)


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia