Sedem šialených vecí, ktoré sa dejú s vagínou v tehotenstve

Sedem šialených vecí, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-10-14 00:30:26 |

Od zmeny farby až ku kŕčovým žilám - aj toto sa deje vo vašej vagíne počas tehotenstva. Dokonca je toho oveľa viac, ako ste očakávali.

Tehotenstvo je časom veľkých zmien po všetkých stránkach. Budúce mamy prežívajú v tomto období niečo naozaj výnimočné, pocity eufórie striedajú pocity obáv a strachu. Je to ako na hojdačke, hormóny si s nami robia čo chcú. Rastúci život v ženskom tele prináša zmeny aj na takom intímnom orgáne, akým je vagína. Na tto by mala byť tehotná žena pripravená...

Vagína zmodrie

Ružová je zvyčajná farba vagíny, no po otehotnení sa jej odtieň môže zmeniť na modrú alebo fialovú. Dôvodom je zvýšený prietok krvi. Zmena farby vagíny je často pre gynekológa jedným z prvých záchytných bodov vášho tehotenstva.

Môžete krvácať

Tehotenstvo síce znamená prerušenie menštruačného cyklu na istý čas, no špinenie v prvom trimestri nie je ničím nezvyčajným. Stretáva sa s ním až 50 percent budúcich mamičiek. Napriek tomu každé, aj slabé krvácanie či špinenie, by ste si mali dali u gynekológa vyšetriť.


TIP: Štyri otravné tehotenské príznaky, ktoré sú pre vás dobré


„Tam dole“ sa môžu vytvoriť kŕčové žily

Prekvapenie! Vaše nohy nie sú jedinou časť tela náchylnou k vzniku väčších či menších bolestivých alebo nebolestivých kŕčových žíl. Vďaka zvýšenému prietoku krvi, zväčšenej maternici a tehotenským hormónom sa asi 10 percentám tehotných žien vytvoria kŕčové žily aj na pyskoch ohanbia alebo na hornej vnútornej strane stehien. Dobrou správou je, že obvykle pár týždňov po pôrode zmiznú. Ak vás však v tehotenstve otravujú, skúste teplé kúpele, spávajte na ľavej strane a ak je to možné, často zdvíhajte nohy. Vyhýbajte sa dlhému sedeniu alebo státiu na jednom mieste.

V rozkroku budete mať pocit opuchu

Množstvo krvi, ktoré v tehotenstve pretečie cez vašu vaginálnu oblasť , jej dáva pocit sýtosti a javí sa vám ťažká. Vagína v skutočnosti nebude vyzerať hrubá ani opuchnutá, ale vytvára taký pocit. Aj keď na jednej strane to môže byť nepríjemné, na druhej väčšina žien vďaka tomu citlivejšie reaguje a tak si sex užívajú omnoho intenzívnejšie ako mimo tehotenstva.

Vagína môže „prdieť“

V literatúre sa o vaginálnom „prdení“ toho veľa nepíše, aj keď je to úplne normálne. Vzduch z pošvy sa snaží dostať von ako z vrecka a zvuk, ktorý pri tom vznikne, sa rovná klasickému uľaveniu si. Stáva sa to nielen v tehotenstve, ale občas aj pri sexe, najmä v polohe „zozadu“. Nie je na tom nič neprirodzené, aj keď sa pri tom zvuku žena necíti práve najerotickejšie. V tehotenstve vďaka rastúcemu brušku, iným pozíciám pri sexuálnom styku a zmenám panvového dna sa pripravte na to, že vagína si „poprdí“ častejšie ako inokedy.

V pošvovej oblasti vás môže svrbieť

Tehotenské hormóny môžu spôsobiť premnoženie prirodzene sa vyskytujúcich baktérií alebo plesní vo vagíne a tak sa niet čo diviť, keď výsledkom je bakteriálna alebo kvasinková infekcia. Obidve sú bežné a prejavujú sa buď sivo bielym (bakteriálna infekcia) alebo žlto bielym (kvasinková infekcia) výtokom. Okrem toho, môže vás potrápiť aj svrbenie. Nikdy ich neliečte doma, ale zverte to do rúk odborníka. Ak máte číry alebo biely výtok bez zápachu, všetko je v najlepšom poriadku.

Vagína bude mať inú arómu

Hodnota pH pošvy sa v tehotenstve mení a výsledkom je jemná zmena vaginálne vône, ktorá je o niečo kyslejšia ako predtým. Niektorým ženám, ktoré sú na arómy citlivejšie, to môže prekážať, no ak sa k tomu nepridá svrbenie a pálenie, nie je sa čoho obávať. Zmenami v tehotenstve v súvislosti so zmenami pH prechádza aj chuť. Tehotné ženy často cítia na jazyku kov alebo slanú chuť. Je zaujímavé, že podľa expertov tieto „príchute“ miznú, keď dosiahne žena orgazmus.

Prečítajte si tiež:

Rarita: Žena porodila po análnom sexe

Máte strach z tehotenstva a pôrodu? Nie ste v tom samy. Tokofóbiou trpí až 22% žien

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia