14 vecí, ktoré môžete očakávať v 3. mesiaci tehotenstva

14 vecí, ktoré môžete
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-10-06 00:30:00 |

Ten čas ale letí! Tretí mesiac je tu a vy uzatvárate prvý trimester, teda 9-12 týždeň tehotenstva.

Čo všetko môžete očakávať v treťom mesiaci tehotenstva? A čo bábätko, aké je už veľké? 

1. Veľkosť grepu

Áno, hovoríme o vašej maternici. Pre predstavivosť, je veľká, teda skôr malá, ako grep. Vaše dieťa má veľkosť slivky a meria 3,5cm.

2. Začínajúce strie 

Drobné trhlinky pod kožou, strie, sa vytvoria na brušku a prsiach. Mali by ste sa „zoznámiť“, budú vám robiť spoločnosť ešte pekne dlho.

3. Suchá a svrbiaca koža

Aj tu sú na vine tehotenské hormóny. Používajte mydielka na báze glycerínu alebo hydratačné krémy a bude po probléme.

4. Tmavá čiarka na brušku

Môžete si všimnúť tmavú čiarku vo vertikálnej línii v strede vášho bruška. Je to výsledok hormónu, ktorý stimuluje melanocyty produkované placentou. Tento hormón tiež môže spôsobiť stmavnutie bradaviek.

5. Ranná nevoľnosť

Aj v treťom mesiaca tehotenstva môžete pociťovať nevoľnosť. No po ukončení prvého trimestra nevoľnosť ustúpi.

6. Únava

Tehotenstvo je únavné samo o sebe. Veď pod srdiečkom nosíte malého človiečika. Počas tehotenstva zmena hormonálnych hladín spôsobuje pocit ospalosti a únavy. 

7. Kŕče nôh

Máte pocit ťažkých nôh? Nedostatočná zásoba draslíka a železa v tele môže byť dôvodom vašich kŕčov. Jemné cvičenie vašimi nohami a členkami vám pomôžu vyhnúť sa pocitu ťažkých nôh.

8. Kŕčové žily

Že ste nemali kŕčové žily? Ako rastie bábätko, rastie aj maternica. Cievy sa stláčajú, krvný obeh sa spomaľuje a opuch žíl je na svete. Taktiež aj zvýšenie hmotnosti, čo je v tehotenstve normálne, vedie ku kŕčovým žilám.

9. Krvácanie ďasien

Hormóny ovplyvnia celé vaše telo a ústa nie sú výnimkou. Dobrá ústna hygiena je nutnosťou počas tehotenstva. 

10. Pálenie záhy

Vaše telo sa mení a prispôsobuje  rastúcemu dieťatku. Trávenie sa spomaľuje a vaša rastúca maternica začne vyvíjať tlak na žalúdok, A tak sa nie je čomu čudovať, keď ucítite žalúdočné kyseliny. Dávajte si menšie porcie v pravidelných intervaloch a uvidíte, že pálenie záhy ustúpi.

11. Túžba po jedle

Aj v treťom mesiaci máte neodolateľné túžby po jedle však? Preto, ak môžete a žalúdok neprotestuje, doprajte si všetkého dobrého. Po pôrode budete zasa chcieť vaši líniu.  

12. Pravidelné gynekologické prehliadky

Koniec prvého trimestra je začiatkom pravidelných gynekologických prehliadok. Obaja budete pod pravidelným lekárskym dohľadom. V tomto období vám gynekológ spraví prvý raz skríningové testy na vylúčenie rôznych dedičných chorôb.

13. Musíte:

- Jedzte zdravo! Musíte jesť zdravú a vyváženú stravu, ktorá zahŕňa ovocie a zeleninu, vajcia, strukoviny, orechy, mäso, mlieko, jogurt atď. Vaša strava by mala byť obohatená o všetky základné živiny, ako sú vitamíny, omega-3 mastné kyseliny, vápnik a vlákninu.

- Odpočívajte! Používajte špeciálne navrhnuté materské vankúše  a bude sa vám pohodlne spať.

- Užívajte výživové doplnky! Užívajte kyselinu listovú počas tretieho mesiaca, je to dôležité, môžete sa tak vyhnúť akýmkoľvek vrodeným chorobám vášho dieťaťa. Ak Vám Váš lekár predpísal akékoľvek iné vitamínové doplnky, užívajte ich.

- Pripravujte sa na pôrod! Čítajte a vzdelávajte sa o blížiacom sa pôrode. 

- Cvičte, ale s ROZUMOM! Plávanie pomáha ku zdraviu a vyrovnávať sa s fyzickými zmenami a pilates vytvára silu a pomáha zvyšovať flexibilitu počas tehotenstva. Pred začatím akéhokoľvek športu to prekonzultujte radšej so svojim lekárom. Vyhýbajte sa športom s rizikom pádu.

14. Nesmiete:

- Nefajčite a nepite alkohol! Vyhnite sa nikotínu a alkoholu počas celého tehotenstva, pre vaše dieťa to môže mať fatálne následky.

- Vyhnite sa zdvíhaniu ťažkých predmetov, aby sa nevyvíjal tlak na maternicu.

- Vyhnite sa mastným a korenistým jedlám, pretože môžu vyvolať nevoľnosť a plyny.

- Vyhnite sa noseniu pevného oblečenia, pretože spôsobujú nepohodlie z dôvodu narastajúceho bruška.

Prečítajte si tiež:

13 vecí, ktoré môžete očakávať v 1. mesiaci tehotenstva

6 vecí, ktoré môžete očakávať v 2. mesiaci tehotenstva

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia