Štyri otravné tehotenské príznaky, ktoré sú pre vás dobré

Štyri otravné tehotenské príznaky,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-13 06:45:54 |

Nepríjemné príznaky tehotenstva sa môžu ťahať aj niekoľko mesiacov, no verte, že niektoré z nich sú dobrou správou pre vás a pre vášho drobčeka. ktoré sú to?

Pálenie záhy. Zápcha. Bolesti chrbta. Nikto nikdy nepovedal, že byť tehotnou je prechádzkou po ružovej záhrade. Dobré na tých nepríjemnostiach je však to, že niektoré z nepríjemných príznakov sú signálom prosperujúceho a zdravého tehotenstva. Minimálne tieto štyri tehotenské nepríjemnosti vás môžu tešiť...

1. Veľmi citlivé a bolestivé zväčšené prsia

Citlivé prsníky sa obvykle objavia hneď v prvom trimestri. Je to výsledok zvyšovania hladiny hormónov estrogénu a progesterónu, ktoré sú pre tehotenstvo nevyhnutné. Aj keď nárast hormónov môže vo vás vyvolávať pocit, že namiesto pŕs máte dve pieskom naplnené vrecia, je to známkou toho, že drobček vo vás prekvitá.

2. Svetloružové špinenie

Ak zbadáte na nohavičkách svetloružový alebo hnedý výtok v začiatkoch tehotenstva, nemusíte hneď podliehať panike.  Desať až štrnásť dní od počatia je to celkom bežné, lebo oplodnené vajíčko sa viaže na sliznicu maternice, čo môže mať za následok spomínaný výtok. Niektoré ženy si to ani neuvedomia, lebo to pripisujú menštruácii a nenapadne ich, že môže ísť o tehotenstvo. Avšak, aj keď na začiatku nemusí špinenie znamenať nič zlé, naopak, môže byť známkou „zabývavania“ sa, s každým nezvyčajným výtokom by ste amli pre istotu ísť za lekárom. Ak zbadáte svetločervenú krv, vtedy neváhajte vôbec.

3. Ranné nevoľnosti

Mnohé maminy to poznajú veľmi dobre. Najmä prvé tri mesiace tehotenstva by najradšej vymazali z pamäte, lebo toaletu poznajú z tohto obdobia lepšie ako čokoľvek iné. Aj keď sa hovorí o ranných nevoľnostiach, niektoré si ich „užívajú“ po celý deň. Niekoľkotýždňový boj s nevoľnosťami môže byť veľmi vysiľujúci, no tieto stavy sú považované za neoddeliteľnú súčasť zdravého tehotenstva. Nikto nevie, čo je presne pôvodcom nevoľností, ale odborníci sa domnievajú, že súvisia s rýchlym nárastom hormónu choriogonadotropínu (hCG), ktorého zvýšenie je potrebné k pokrokom v tehotenstve.

Ak aj vy patríte k budúcim maminám, ktoré chodia na toaletu ako na klavír, možno vás poteší aspoň to, že do budúcnosti z toho plynú pre vás aj vášho drobčeka výhody. Nový výskum naznačuje, že ak trpí žena častými rannými nevoľnosťami, je menej pravdepodobný potrat alebo predčasný pôrod. Okrem toho, deti takýchto mám majú menej často vrodené chyby a ich IQ je vyššie.

Odborníci predpokladajú, že nevoľnosť a vracanie bráni tehotným ženám jesť potraviny, ktoré by mohli bábätko v prvom trimestri, kedy prebieha vývoj, poškodiť. „Ide o to, že mäso a priveľa zeleniny môže obsahovať rôznych parazitov, ktorí by mohli dieťatku uškodiť,“ približuje expertka na výživu v tehotenstve Yvonne Bohn. „Keď je mama donútená jesť nevýraznú stravu, jedlo zabraňuje potenciálnemu vystavovaniu organizmu toxínom,“ dodáva.  To znamená, že rovnako zdravé a prosperujúce tehotenstvo majú aj tie ženy, ktoré nepoznajú ranné nevoľnosti, ak sa vhodne stravujú.

4. Zvýšený vaginálny výtok

Veľa budúcich mamičiek má s tým problém -  zrazu cítia „tam dole“ viac vlhkosti. Ak máte vodnatý a číry výtok bez zápachu, môžete byť pokojná. Na svedomí ho má estrogén. Okrem toho, že to signalizuje zdravé tehotenstvo, zvýšený výtok pomáha prirodzene čistiť pošvu a zabraňuje prechádzaniu infekcií do maternice. 

Prečítajte si tiež:

Z bolestí žalúdka 11-ročnej dievčiny sa vykľul pôrod

Odchod do pôrodnice: Keď sa udeje toto, radšej neotáľajte

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia