Týchto 9 zmien na tele môžete očakávať po pôrode

Týchto 9 zmien na
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Instagram/houseofwhite
2018-03-06 00:32:05 |

Snáď každá mama sa teší, že po pôrode sa dá znovu do poriadku a jej telo bude čoskoro vyzerať ako predtým. Väčšinou to však potrvá a môže vás prekvapiť zopár nepríjemností.

Inkontinencia

Je to absolútne nefér - okrem špinavých plienok vášho dieťaťa musíte riešiť aj vlastnú mokrú bielizeň. Nestretne sa s tým každá mamina, ale popôrodná inkontinencia je úplne bežná. Našťastie, väčšinou ide o dočasný problém. Dôvodom popôrodnej inkontinencie je dočasné znecitlivenie nervov po tom, ako sa bábätko dostáva von cez pôrodné cesty. S týmto problémom bojujú aj mamičky po cisárskom reze, lebo chirurgický zákrok môže rovnako prerušiť nervové vlákna okolo močového mechúra.  Našťastie, nervy sa celkom rýchle zregenerujú a o niekoľko dní alebo týždňov budete opäť v poriadku. Dovtedy si pomôžte hygienickými vložkami a snažte sa chodiť na toaletu častejšie, aj keď necítite, že vám treba močiť. Ak problémy pretrvávajú dlhšie ako pár týždňov, obráťte sa na lekára. Môže ísť o stresovú inkontinenciu moču spôsobenú oslabením svalov panvového dna obklopujúcich močovú trubicu. Vo vážnych prípadoch sa tento problém odstraňuje jednoduchým chirurgickým zákrokom .

Krvácanie

Po deviatich mesiacoch úľavy od menštruácie sa krvácanie objaví znova. Spočiatku je krv jasne červená, po pár dňoch prejde do ružovkastého výtoku. Na rozdiel od bežného obdobia tento výtok trvá aj niekoľko týždňov. Vhodnejšie ako tampóny je počas piatich až šiestich týždňov po pôrode používať vložky. Príliš sa nenamáhajte, fyzická aktivita môže krvácanie zhoršovať.

Opuchnuté nohy

Popôrodný opuch, tzv. edém, je úplne normálny. Obvykle sa objaví na nohách, ale aj na rukách. Zložte prstienky a noste pohodlné topánky. Dôvodom je to, že tekutina uniká mimo krv do tkanív a lekári odporúčajú tiež stravu bohatú na bielkoviny, ktoré sa pri pôrode strácajú. Opuch by mal zmiznúť do jedného až dvoch týždňov. Možno si všimnete, že aj po odpuchnutí potrebujete väčšie topánky ako predtým. Súvisí to s tým, že väzy celého tela sa počas tehotenstva uvoľnia a tak sa rozšíria aj vaše nohy. U niektorých žien ide o trvalú zmenu, u iných sa to časom upraví.

Prekrvenie

Pár dní po pôrode sa vám môžu prsia dosť výrazne zväčšiť a budú tvrdé ako skala. Prekrvenie nastáva so spustením mlieka, ktoré so sebou prináša zvýšený prietok krvi do pŕs. Kým u niektorých žien je pocit plnosti mierny, pre iné je to veľmi nepríjemné. Najviac pomáha časté dojčenie, každé 2 – 3 hodiny. Noste podpornú dojčiacu podprsenku, a to aj v noci. Dajte však pozor, aby nebola príliš tesná.  Snažte sa neodsávať mlieko príliš často, s výnimkou, keď potrebujete zmäkčiť dvorec, aby sa mohlo bábätko prisať. Nadmerné odsávanie vedie k väčšej produkcii mlieka. Na upokojenie bolesti a zmiernenie opuchu vyskúšajte studené zábaly alebo zábaly z kapustných listov. Výborný je aj drvený ľad vo vrecku. Lepšie by ste sa mali cítiť po jednom až dvoch dňoch. Ak sa tak nestane, navštívte gynekológa, lebo môže ísť o infekciu prsníka.

Hemoroidy

Aj keď počas celého tehotenstva ste nemali s hemoroidmi žiadne problémy, po pôrode môže byť všetko inak. „Vždy som si myslela , že keď som bola v tehotenstve bez hemoroidov, som za vodou. Nikto mi nepovedal, že sa môžu objaviť po tlačení pri pôrode,“ hovorí  Erin Charpentier . Bohužiaľ, je to tak. Keď žena pri pôrode tlačí, často jej vystúpia na čele žily. Pod rovnakým tlakom sú aj hemoroidy, nehovoriac o tom, že maternica v tehotenstve na ne tlačila niekoľko mesiacov. Existuje mnoho spôsobov, ako prísť k úľave – môžete vyskúšať studené obklady, vlhčené liečivé obrúsky na hemoroidy po stolici, sedavé kúpele či mastičky, ktoré kúpite v lekárni. Ak problémy s hemoroidmi pretrvávajú alebo si všimnete krvácanie, poraďte sa radšej s lekárom. Je to častý problém, vôbec sa nemusíte hanbiť.

Vypadávanie vlasov

Za normálnych okolností približne 85 až 95 percent vlasov na hlave rastie a ďalších 5 až 15 percent je v pokojovej fáze. Počas tehotenstva estrogén spôsobuje ešte rýchlejší rast a dopraje odpočinok iba zopár percentám vlasov. Po pôrode však hladina estrogénu klesne a do pokojovej fázy sa dostane omnoho viac vlasov. Znamená to, že rast sa zastaví a naraz vypadne väčšie množstvo vlasov ako bežne. Obvykle sa to deje okolo 12. týždňa po pôrode. K pôvodnej hrúbke a hustote vlasov by ste sa mali dostať počas šiestich mesiacov až jedného roka po pôrode. Niektorým maminám zostane kvalita vlasov zmenená navždy. Dôležité však je , že vypadávanie sa raz určite zastaví.

TIP: Týchto 7 potravín zastaví vypadávanie vlasov

Bolesti chrbta a bedier

Ženy obvykle nečakajú, že bolesti chrbta, ktoré ich trápili v tehotenstve, ich môžu riadne potrápiť aj po pôrode. Odborníci sami si nie sú istí, čo je dôvodom bolestí chrbta a bedier v tomto období. Neznamená to však, že sa nedajú liečiť. Ak sú bolesti až príliš silné, poraďte sa s lekárom, ktorý vám odporučí vhodné lieky proti bolesti alebo cviky na zmiernenie ťažkostí. Niekedy veľmi pomáha chôdza posilňujúca svaly.

Brucho

Zbalili ste si optimisticky do tašky do pôrodnice aj džínsy, ktoré ste nosili pred tehotenstvom? Asi zbytočne, však? Väčšina novopečených mamičiek odchádza z pôrodnice v tých istých tehotenských nohaviciach, v ktorých prišli a ani náhodou im nepadajú. Realita je totiž taká, že väčšina žien vyzerá tehotne aspoň pár týždňov aj po pôrode. Chce to iba trpezlivosť. Maternica, ktorá sa deväť mesiacov rozťahovala, sa potrebuje tiež dať „dokopy.“ Obvykle jej to trvá štyri až šesť týždňov. Bruško sa však dostáva do formy o niečo dlhšie, takže ak po roku ešte stále nebude ploché, nečudujte sa. Veľa žien má dokonca takú skúsenosť, že „tehotné brucho“ tvrdohlavo zostáva aj naďalej. Okrem uvoľnených brušných svalov môžu za to aj hormóny. Na spevnenie svalov a kalórie platí cvičenie.

 

 Uvoľnenie " tam dole "

Niektoré ženy sú zúfalé, lebo zistili, že po pôrode sa necítia úplne v poriadku vo vaginálnej oblasti. Maternica , močový mechúr  aj konečník sú pri pôrode veľmi namáhané, preto sa niet čo čudovať. Po pár týždňoch nepríjemného pocitu, že všetko je „to tam uvoľnené,“ sa to vyrieši. K posilneniu panvového dna prispeje Kegelove cvičenie, ktoré vzniklo v 19. storočí a používalo sa na nápravu drobných anatomických odchýlok vzniknutých pri pôrode. Okrem toho gynekológovia radia, aby sa mamičky vyhýbali namáhaniu svalov v panvovej oblasti. Znamená to, že by ste nemali dvíhať ťažké veci a vyhýbajte sa tiež strave, ktorá môže spôsobiť zápchu.

.Prečítajte si tiež:

Pre zaneprázdnené mamy: Tieto cviky pomohli po pôrode aj Kate

Odchod do pôrodnice: Keď sa udeje toto, radšej neotáľajte

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia