Odchod do pôrodnice: Keď sa udeje toto, radšej neotáľajte

Odchod do pôrodnice: Keď
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-31 00:45:55 |

Najčastejšou obavou budúcich mám krátko pred pôrodom je otázka, či stihnú prísť včas do pôrodnice a ako zistia, či im už odtiekla plodová voda. Každý pôrod je iný, no existuje pár všeobecných rád.

Obavy majú najmä prvorodičky, ktoré sa obávajú, či rozpoznajú kontrakcie alebo ako budú vedieť, že im odteká plodová voda. Podobné obavy však zdieľajú aj ženy pri druhom, ale aj piatom pôrode, lebo vždy je to iné. Jednoznačná odpoveď na to, kedy so 100-percentnou istotou zistiť, že už je to tu, neexistuje. Obvykle však ženy cítia, že je to ONO. Najdôležitejšia rada znie - ak si nie ste istá, radšej merajte cestu do pôrodnice aj zbytočne ako by ste mali prísť neskoro. V opačnom prípade môžete ohroziť dieťatko.

Kedy treba ísť do pôrodnice?

Blížiaci sa pôrod mnohým budúcim mamám ohlási odchod hlienovej zátky. Ak krátko pred termínom zbadáte na nohavičkách ružový až krvavý hlienovitý výtok, odišla vám zátka a samotný pôrod môžete očakávať do dvoch alebo troch dní. Odchod hlienovej zátky nie je dôvodom, aby ste sa ponáhľali do pôrodnice. Pokojne si skontrolujte pobalenú tašku a čakajte na ďalšie signály vášho tela. Od plodovej vody sa líši konzistenciou, výtok je hustejší. Máte čas pripraviť seba aj rodinu, že onedlho pribudne do nej nový člen. Nemusíte si to však vôbec všimnúť.

Ak vám odtečie plodová voda

Naopak, odtečenie plodovej vody znamená, že pôrod sa blíži a treba sa do dvoch hodín hlásiť na príjme. Obvykle nie je sprevádzané žiadnymi prechádzajúcimi symptómami a voda môže odísť buď silným prúdom alebo aj slabším pramienkom či len po kvapkách. Tehotné ženy cítia teplú tekutinu, ktorú nie je možné zastaviť zvieračmi ako moč. Niektoré krátko na to pocítia kontrakcie, teda pravidelné sťahy maternice, u iných prídu až po dlhšom čase. Plodová voda je belavá alebo naružovelá. V každom prípade treba ísť do pôrodnice, nechať bábätko bez dostatku plodovej vody je nebezpečné. V prípade, že je zelenkastá či skalená, odchod neodkladajte.

Dôvodom pre čo najrýchlejšie sa dopravenie do nemocnice po odtečení plodovej vody je aj pozitívna streptokoková infekcia. Vyšetrenie na prítomnosť Streptococcus agalactiae skupiny B absolvujú ženy v 36. týždni tehotenstva. Ak sa potvrdí, je potrebné tri hodiny pred pôrodom podať budúcej mamičke antibiotiká v infúzii. Dostanú sa tak aj do krvi plodu a tak je chránený pred infekciou.


Pôrodné bolesti: Vďaka tomuto triku môžu byť až o 80 percent slabšie


Ak cítite pravidelné kontrakcie

Kontrakcie vás môžu prekvapiť aj bez toho, aby najprv odtiekla plodová voda. Zo začiatku bývajú nepravidelné, v dlhších časových intervaloch, asi 20-minútových, ktoré sa postupne skracujú a sťahy maternice sú stále intenzívnejšie. Niektorým ženám vystreľuje bolesť aj do krížov či do stehien alebo cítia kŕče v slabinách. Od nepravých kontrakcií, tzv. poslíčkov, s ktorými sa môžete stretnúť asi mesiac pred pôrodom, ich odlišuje práve silnejúca intenzita bolesti a pravidelnosť sťahov, pri ktorých vám tvrdne bruško. Bolesti v podbruší a krížoch sú typické aj pre poslíčkov, no tieto kontrakcie sa výrazne nestupňujú. Skúste na ne teplý kúpeľ. Ak po ňom prestanú alebo aspoň zoslabnú, máte ešte čas. Ak budú silnejšie a intenzívnejšie, nejde o poslíčkov, ale o skutočné kontrakcie ohlasujúce začiatok pôrodu a treba sa vychystať do pôrodnice.

Mnohé budúce maminy sa snažia čo najväčšiu časť prvej doby pôrodnej prežiť v domácom prostredí, kde to zvládajú vo väčšej psychickej pohode. Prvorodičky by nemali čakať dlhšie než dve hodiny odvtedy, ako sa ich kontrakcie začnú ohlasovať po piatich minútachViacrodičky, ktoré už majú maternicové svaly uvoľnenejšie po prvom pôrode, by mali vyraziť do pôrodnice pri pravidelných desaťminútových kontrakciách. 

Ak sa bábätko v brušku nehýbe

Každá tehotná žena skôr či neskôr, obvykle po 20. týždni, už úplne zreteľne cíti pohyby bábätka. Vie, kedy dieťatko v brušku čká aj kedy sa pretáča. Jeho štuchance a kopance niekedy aj riadne zabolia a keď sa zaprie do močového mechúra, máte čo robiť. Sú dni, kedy je drobec lenivejší a necítite ho tak intenzívne, no určite by mal dať o sebe vedieť každý deň. V treťom trimestri mu začína byť stále tesnejšie, preto sú pohyby ešte intenzívnejšie ako keď si pohodlne robil v maternici kotrmelce. Po 36. týždni, keď už sa väčšina bábätiek prepracuje do polohy dolu hlavičkou, cítite jeho rozhadzovanie rukami a nohami a bruško sa pri zmene jeho polohy riadne vydúva.  

Pozornosť zbystrite nielen vtedy, keď zrazu žiadne pohyby necítite, ale aj vtedy, ak sú neporovnateľne intenzívnejšie ako predtým. Bábätko totiž môže mať už veľmi málo miesta alebo málo kyslíka. V obidvoch prípadoch neodkladne navštívte gynekológa alebo utekajte do pôrodnice.  

Ak začnete krvácať

Pred blížiacim sa pôrodom môže začať budúca mama jemne špiniť alebo slabučko krvácať, ale jasno červená farba krvi je signálom na odchod do pôrodnice. Ak je krv tmavá alebo svetlá hlienovitá, nič sa obvykle nedeje. Rovnako normálne je, ak v poslednom mesiaci tehotenstva budete špiniť po vyšetrení u gynekológa. Oblasť krčku je totiž v tehotnosti viacej prekrvená. Takéto špinenie či jemné krvácanie by však nemalo trvať viac ako tri dni. Pokiaľ neprestáva, navštívte gynekológa znova. Môže ísť o predčasné odlučovanie placenty, na čo upozorňuje aj tvrdnutie brucha, zmeny pohybov bábätka a zosilňujúce sa krvácanie. 

Prečítajte si tiež:

Orgazmický pôrod: Výmysel alebo realita?

Týchto 7 potravín zastaví vypadávanie vlasov


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia