Dvadsiaty týždeň tehotenstva

Dvadsiaty týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-01-15 12:01:45 |

A je to tu. Ste presne v polovici očakávania vášho pokladu. Bábätko váži takmer 300 gramov a meria okolo 16,5 centimetra.

Čo sa odohráva v brušku?

Väčšie bábätko si vyžaduje viac priestoru a maternica sa preto posúva viac dopredu. Vy to cítite tak, že sa vám o niečo ťažšie dýcha, máte stlačený žalúdok a častejšie vás páli záha, pravdepodobne musíte tiež každú chvíľu odskočiť.

Srdiečko bábätka už bije naozaj ako zvon a ak vám gynekológ doteraz nepovedal či vo vás rastie chlapček alebo dievčatko, tento týždeň by ste sa to mali určite dozvedieť. Jedinou prekážkou môže byť to, ak je váš drobček príliš hanblivý a pohlavie neukáže. Prvorodičky, ktoré si doteraz neboli isté či to, čo cítia, sú pohyby bábätka alebo nie, už by si mali byť tiež na istom. Skúsené maminy majú prvé citeľné pohyby už pravdepodobne za sebou.

Jedným z dôležitých medzníkov vo vývoji bábätka v tomto týždni je prechod obranných látok z organizmu mamy do jeho tela. Tie ho budú chrániť v prvých šiestich mesiacoch života mimo maternice. Koža drobčeka je už pevnejšia, ukladá sa pod ňou viac podkožného tuku. Od tohto týždňa bude už väčšinu svojej energie dávať do priberania.

Ak sa zameriate na pohyby bábätka v brušku, už dokáže odhadnúť či sa vám narodí ranné vtáča alebo nočná sova. Spánkový režim v brušku má totiž podobný rytmus aký bude mať aj po narodení. Na ultrazvuku by ste videli aj jeho obľúbené pozície, niektoré spinkajú s bradou spočívajúcou na prsiach, iné ju rady vyvracajú dozadu.

 

 

Ako sa cíti tehuľka?

Jednou z nepríjemností sprevádzajúcich najmä druhú polovicu tehotenstva je intenzívnejšie pálenie záhy. Pomôcť si môžete tak, že budete jesť častejšie menšie porcie. Úplne vylúčte mastné, korenisté, presladené a kyslé jedlá. Ak nezaberá nič iné, môžete vyskúšať aj antacidá bezpečné počas tehotenstva. Poraďte sa o tých najvhodnejších s vašim lekárom. Dobré skúsenosti majú tehuľky aj so žuvačkami po jedle, pitím mlieka s medom pred spaním, jedením jogurtov alebo zvýšenou polohou hlavy počas spánku či oddychu.

Nepohodlie môžete čím ďalej tým viac pociťovať aj vo vlastnej koži, ktorá sa rozťahujete a napína. Výsledkom je svrbenie a u mnohých budúcich mamičiek tvorba strií. Používajte preto hydratačnú kozmetiku. Na trhu sú aj viaceré druhy určené špeciálne tehotným ženám. Strie sú síce nepríjemné, no zabrániť im nedokážete. Ak patríte k tým tehuľkám, ktorým sa vytvoria, pozerajte na ne s hrdosťou, a nie rozpakmi. Všimnúť si môžete aj iné kožné zmeny ako sú vyrážky a akné.

Možno dokonca začnete prvýkrát v živote chrápať. Môže za to estrogén, vďaka ktorému dochádza k opuchu sliznice nosa alebo výraznejšiemu zahlieneniu. Ak sa v noci zobudíte na kŕče v lýtkach, uvoľnite ich tak, že narovnáte nohy smerom od päty a jemne naťahujete prsty a predkolenie. Pomáha aj poprechádzanie sa. Na kŕče zaberá magnézium. Bežné je aj nadmerné potenie, ktoré neodstránite, ale môžete vyskúšať tenšiu prikrývku alebo iba ľahučké bavlnené pyžamo. Syntetické materiály sú úplne nevhodné, lebo pot neodvádzajú a vaša koža zostane vlhká a chladná.

Vyšetrenia

V tomto týždni vás čaká ďalšia poradňa, konkrétne prvý ultrazvukový skríning. Lekár ním skontroluje veľkosť a polohu bábätka, ako aj kosti a orgány. Zameria sa tiež na to, či máte dostatok plodovej vody, vyšetrí pupočnú šnúru aj placentu. Niektorí lekári ho robia už v 18. týždni, obvykle však čakajú na polovicu tehotenstva.

 

Fotogaléria


Foto: flickr.com, parentsconnect.com
Zdroj: parentsconnect.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia