Ako zmierniť pôrodné bolesti?

Ako zmierniť pôrodné bolesti?
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-01-09 00:01:32 |

Bezbolestný pôrod neexistuje. Vďaka cvičeniu, dýchaniu či liekom si ho však môžete výrazne uľahčiť. Vyskúšajte týchto desať tipov.

Udržiavajte sa v kondícii

"Tehotné ženy, ktoré sa udržiavajú vo forme, obvykle rodia kratšie a s menšou námahou,“ konštatuje pôrodná asistentka a profesorka pôrodníctva a gynekológie na univerzite v Kalifornii Tekoa King. Fitnes zlepšuje vytrvalosť a pripravuje telo na záťaž spojenú s pôrodom. Ideálne je plávanie, chôdza alebo prenatálne cvičenia. O vhodnom pohybe pre vás sa poraďte so svojim gynekológom.

Navštevujte predpôrodné kurzy

Zoznámenie sa s jednotlivým fázami pôrodu, správnou technikou dýchania a cvičenie vám pomôžu prekonať úzkosť spojenú s pôrodom. Vhodnejšie sú menšie skupinky, kde máte viac priestoru na pýtanie sa a diskusiu o všetkom, čo vás zaujíma.  

Zabezpečte si vhodnú podporu

Budúci otecko bude pravdepodobne počas pôrodu po vašom boku, no niektoré ženy potrebujú aj ďalšiu podporu. Podľa analýzy klinických štúdií publikovaných v časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology, u žien, ktoré sprevádzala dula (osoba vyškolená na podporu rodiacej matky a jej partnera), bola až o 50 percent menšia pravdepodobnosť, že ich pôrod skončí cisárskym rezom a o 30 percent menej z nich potrebovalo lieky proti bolesti.

Rozptýľte sa

U prvorodičiek pôrod trvá v priemere 12 až 14 hodín, takže pri prvých kontrakciách sa pokúste zostať v pokoji. „Ak si začnete robiť starosti od začiatku, počítať kontrakcie, predýchavať a vnímať bolesti, sťažíte si sama pôrod,“ hovorí King. Efektívnejšie je podľa nej ponoriť sa do ďalších aktivít. Urobte si krátku prechádzku, osprchujte sa alebo upečte niečo dobré manželovi. Čokoľvek, čo vám pomôže uvoľniť sa, je dobré.

S jedlom opatrne

Ľahké občerstvenie v raných fázach pôrodu, keď ste doma, pomôže udržať hladinu energie. Vyhnite sa však tučným alebo ťažko stráviteľným potravinám, pretože príliš plný žalúdok môže vyvolávať pocity na zvracanie, ako aj vyvolať ho počas neskoršej aktívnej fázy pôrodu. Svalové kontrakcie a rýchle dýchanie počas pôrodu môžu tiež spôsobiť, že žena rýchlo stráca tekutiny. Nedávna štúdia  Kalifornskej univerzity v Irvine ukázala, že pôrody s intravenózne (do žily) podanými tekutinami sú dvojnásobne rýchlejšie a mamičky sa pri nich namáhajú minimálne o hodinu kratšie. Najvhodnejšie je piť čistú vodu alebo neochutené minerálky.

Skúste sprchu alebo vaňu

Bolesť môže spôsobiť, že svaly celého tela sú veľmi napäté, čo spôsobuje ešte väčšie ťažkosti. Teplá sprcha vám môže výrazne pomôcť uvoľniť sa. Zamerajte sa na sprchovanie chrbtovej časti a na miesta, v ktorých cítite sťahy najintenzívnejšie. Sprcha vám pomôže k úľave v ktorejkoľvek fáze pôrodu.

„Po niekoľkých hodinách trápenia pri pôrode môjho tretieho dieťaťa som potrebovala úľavu. Podľa lekára bolo ešte príliš skoro na epidurálku a navrhol, aby som skúsila vaňu s vírivkou, ktorá je v nemocnici. Stal sa zázrak – bola som schopná meniť pozície ako som potrebovala a hydromasáž v dolnej časti chrbta veľmi príjemne zmiernila intenzívne kontrakcie,“ opisuje jedna z mamičiek. Vo vani bola až dovtedy, kým sa otvorila natoľko, že jej pôrodník mohol podať epidurálnu anestéziu. „Dcérka sa narodila o desať minút a bol to úžasný zážitok,“ dodáva.

Doprajte si masáž

Rodičky, ktoré ich partneri masírujú, majú obvykle menej intenzívne pôrodné bolesti a menší strach z pôrodu. „Povedzte svojmu partnerovi ako sa cítite najpríjemnejšie, možno vám pomôže masáž ramien alebo oblasti okolo krku v počiatočnej fáze pôrodu, neskôr vám bude pravdepodobne príjemná masáž v spodnej časti chrbta,“ radí pôrodná asistentka Tekoa King. Pripomína však, že niektorým ženám môžu byť dotyky partnera počas pôrodu nepríjemné, preto je na každej rodičke ako sa rozhodne. Je to však  jedna z možností ako sa uvoľniť.

Ak nemusíte, neležte

Vzpriamená poloha umožňuje gravitácii pracovať vo váš prospech – hlava bábätka tlačí na krčok maternice, čo pomáha rýchlejšiemu a prirodzenému otváraniu sa. Striedajte viaceré pozície – stojte, prechádzajte sa, kľaknite si, skúste podrep. „Pohyb pomáha rozširovať vašu panvu, aby hlava dieťatka tadiaľ ľahšie prešla,“ hovorí King.

Buďte otvorená aj liekom

Mnohé rodičky odmietajú využiť medicínskej prostriedky na zmiernenie bolestí či urýchlenie pôrodu. Profesor pôrodníctva a gynekológie na univerzite v Ohio v americkom štáte Columbus Philip Samuels obavy tehuliek rozptyľuje. "Ak ste už otvorená na viac ako tri centimetre, epidurálna analgézia nijako významne pôrod nepredĺži a ani nezvýši pravdepodobnosť, že bude nutný cisársky rez,“ tvrdí. Podľa neho práve naopak - ak je rodiaca mamička nervózna, anestetikum vstreknuté do priestoru mimo miechy môže urýchliť otváranie uvoľnením svalov. Samuels považuje za zbytočné aj obavy, že anestetikum prejde až k bábätku, lebo táto látka sa podľa neho rozloží ešte pred dosiahnutím placenty. Nevýhodou je obmedzenie mobility a preto niektoré ženy volia iné medicínske možnosti na tlmenie bolesti.

Pri pôrode sa sústreďte na dýchanie

Správne dýchanie vám pomôže nielen sústrediť sa počas kontrakcií, ale tiež pri relaxácii medzi nimi. Techniku dýchania sa môžete naučiť na predpôrodných kurzoch. Počas pôrodu využite akékoľvek relaxačné stratégie, ktoré vám pomáhajú v každodennom živote - hlboké dýchanie, vizualizácia obľúbeného miesta, počúvanie hudby. Predovšetkým si uvedomte, že aj keď máte z pôrodu strach a ste plná neistoty, jedna istota tu je – raz to určite skončí. A ten koniec znamená začiatok nového života. To je dôvod, pre ktorý určite tú bolesť pretrpíte a bude vám stáť za to. 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia