Z denníka premotivovanej matky: POMOC, moja dcéra nerozpráva! Logopedička ma PREKVAPILA

Z denníka premotivovanej matky:
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2024-03-26 11:00:00 |

Som premotivovaná mama a nehanbím sa za to. Niekedy naozaj zbytočne stresujem či sa moje dieťa dobre vyvíja a napreduje ako ostatné deti. Moja 2-ročná dcérka ešte nerozpráva. To, čo mi povedala logopedička, ma prekvapilo.

Ako všetky mamy, aj ja chcem pre svoje dieťa len to najlepšie. Moja 2-ročná dcérka momentálne povie len pár slov. Od malička som jej čítala knižky a rozprávala sa s ňou. Pred dovŕšením svojho jedného roka vedela povedať už niekoľko slov ako mama, tata, mňam a iné. Nesmierne som sa z toho s ňou tešila.

Keď moja dcérka dovŕšila približne 15 mesiacov, prestala sa akokeby učiť nové slová. To bol môj pocit. Z ničoho nič prestala aj rozprávať a len sa pozerala. Pozerala na mňa a na hračky. Ak niečo chcela, tak ma k tomu zaviedla alebo na to ukázala. Dokonca nechcela ukazovať ani ahoj.

Samozrejme, že som si hneď začala čítať všetky možné fóra a prepadol ma strach a panika. Písalo sa tam o ADHD, o autizme a iných šokujúcich diagnózach. Situáciu som chcela riešiť s pediatričkou. Keďže som čakala druhé bábätko a dcérka bola na jeseň neustále chorá, k pediatrićke sme sa dostali, až keď bola takmer dvojročná. Tá mi poradila kontaktovať logopedičku.

Dlhý víkend

Celá vystrašená a s pocitom úzkosti som hľadala číslo na logopedičku, ktorá by nás zobrala a ktorá má aj dobré recenzie. Nechcela som zveriť svoju 2-ročnú dcérku do rúk len tak hocikomu.

Logopedička mi nedvíhala. Skúsila som to teda na druhý deň, ale ani vtedy som sa nedovolala. Bol to piatok, a tak som na ortieľ musela čakať do pondelka. 

V pondelok sa mi konečne podarilo dovolať. Logopedičke som celú situáciu detailne vysvetlila. To, čo mi ale ona povedala, ma prekvapilo.

Logopedička ma prekvapila

Moja dcérka je úplne v poriadku! Podľa slov logopedičky sa nerozprávanie u detí rieši až okolo 3 rokov a to vtedy, ak má dieťa slovnú zásobu menej ako 20 slov. Ďalej je dôležité či dieťatko reaguje na výzvy, ktoré mu poviete. Či rozumie tomu, čo mu hovoríte a či sa snaží rozprávať. 

S týmto našťastie nemáme problém. Moja dcérka pozná už asi 40 zvieratiek. Keď jej ich rozložím na stôl a poviem jej, že mi má podať slona, tak ho nájde v tom veľkom počte. Rozumie výzvam tipu: odnes tanier do myčky či odnes plienku do koša (má 3 mesačnú sestru). Dokonca si aj začala stále niečo bľabotať.

O dva dni na to moja dcérka povedala nové slová. Medzi nimi džús a papa aj s ukazovaním. Šťastím som bola bez seba. Pre mňa je to jej obrovský úspech a stresujem už trochu menej.

 

Ak ste aj vy premotivovaná mama a nehanbíte sa za to, môžete sa s nami podeliť s vaším príbehom a my ho s radosťou uverejníme. Pošlite nám ho na spuntik@spuntik.sk.


Autor: © Zoznam/AJ

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia