TRAGICKÁ smrť v škole! Chlapčeka zabila strava v jedálni: Čo mu PODALI?

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2024-03-23 19:00:00 |

Len 5-ročný chlapec zomrel v škole po anafylaktickom šoku. Na tanier dostal totiž jedlo, v ktorom bola potravina, na ktorú je alergický. Jeho matka Helen teraz vystúpila s verejnym vyhlásením, že deti by sa v školách mali cítiť „bezpečne a chránené“.

Benedikt mal iba 5 rokov, keď zomrel. Chlapček bol alergický na mliečne výrobky, vajcia, arašidy, sezam a cícer. Zomrel po tom, čo mu v škole podali jedlo s jedným z týchto alergénov. 1. decembra 2021 dostal anafylakticy šok pár hodín po konzumácii jeho posledného jedla, ako píse Theallergyteam.com

Smútiaca matka odvtedy vyzvala školy na zavedenie nového kódexu stravovania, v ktorom obmedzia počet život ohrozujúcich alergénov v školách. Po Benediktovej zničujúcej smrti založila matka na synovi pamiatku nadáciu Benedict Blythe Foundation, ktorá má pomôcť chrániť deti s alergiami v škole, ako uvádza portál Tyla.com.

Nadácia opisuje niekoľko krokov, ktoré môžu školy podniknúť, aby zabezpečili bezpečnosť žiakov, vrátane: každoročného školenia učiteľov o alergiách; aktivity na zvyšovanie povedomia v celej škole vrátane špecializovaných zhromaždení a hodín; zavedenie komplexnej politiky v oblasti alergie a anafylaxie a individuálne plány zdravotnej starostlivosti pre všetky deti s alergiami.

Helenina iniciatíva prichádza po tom,  čo ju „nespočetné množstvo“ rodičov oslovilo, aby jej opísali, ako ich dieťa s alergiou utrpelo alergickú reakciu v škole. „Príliš veľa detí s alergiami čelí v škole neprijateľnej úrovni rizika. Mali  by sa tu cítiť bezpečne a chránené," píše Helen. "Dúfam, že tento nový kódex zabezpečí školám, aby skúmali svoje vlastné procesy, zlepšili ich chápanie alergií a vedeli, ako reagovať v prípade núdze."

V spolupráci s The Allergy Team vedú register škôl, ktoré dbajú na dodržiavanie jej navrhnuté kódexu a zaujímajú sa o potravinové alergie svojich žiakov. Sarah Knight, zakladateľka The Allergy Team, povedala: „Informácia o tom, že škola spĺňa kritériá stanovené v školskom alergologickom kódexe, dodá rodičom veľkú dôveru pri výbere školy pre dieťa s alergiami. Aby sa školy mohli pripojiť k registru a zobraziť značku dôvery, budú hodnotené; to zaisťuje, že nebudú len hovoriť o kódexe, ale ho aj zavedú do praxe, pričom o ňom rozhodne celá školská komunita.“


Autor: © Zoznam/AJ

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia