Návšteva u nás pokašlievala! Bábätko mohlo ZOMRIEŤ: Nenápadné ochorenie už zabíjalo

Návšteva u nás pokašlievala!
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2024-03-21 19:00:00 |

Čierny kašeľ je nebezpečné ochorenie, o ktorom sa už takmer nehovorí. Existuje naň totiž očkovanie. V poslednej dobe sa ale zvýšil výskyt tohto ochorenie aj u našich susedov. Pre novorodencov je toto ochorenie smrteľné.

Každá mamička je v miernom strese, keď ju spolu s novorodencom príde pozrieť návšteva, ktorá kašle. Okrem chrípky, angíny, COVIDu, vám návšteva môže doma zanechať aj nebezpečný čierny kašeľ.

Čierny kašel sa opäť začal šíriť Európou a v Rakúsku má už aj svoju prvú detskú obeť. V rakúskom Grazi. táto infekcia zabila iba mesačného novorodenca, ako píše web denníka Kleine Zeitung. Počet prípadov v Grazi sa pritom razantne zvýšil už v januári a to z nuly na 20.

V Českej republike tiež evidujú jedno úmrtie, ale v tomto prípade išlo o dospelého človeka. „Od začiatku roka 2024 evidujeme jedno úmrtie vo vekovej skupine 55 až 64 rokov,“ napísal Štátny zdravotný ústav v pravidelnej správe.

V ohrození sú najmä novorodenci

Ak dostane čierny kašeľ novorodenec, je to pre neho rozsudok smrti. „Novorodenec je nechránený okrem protilátok, ktoré dostane od svojej matky,“ vysvetlila Winterová. K takémuto malému bábätku by teda ľudia mali chodiť naozaj len vtedy, ak sú zdraví.

„Neliečená choroba je nákazlivá po veľmi dlhú dobu, čo je obzvlášť nebezpečné pre dojčatá,“ varuje doktor Hans-Jürgen Dornbusch, šéf očkovacieho oddelenia Rakúskej spoločnosti detského a dorastového lekárstva.

Očkovanie je záchrana

Deti sú pred týmto ochorením chránené očkovani. Avšak prvú očkovaciu látku dostávajú až od ukončeného 4. do 13. mesiaca. Imunita proti čiernemu kašľu nastupuje až po 2. dávke vakcíny. Novorodenec, ktorý zonmrel v Rakúsku mal len necelý mesiac.

Na Slovensku počet prípadov klesol, no teraz sa začal opäť objavovať. "Čierny kašeľ je vysoko nákazlivé infekčné ochorenie dýchacích ciest. Vzhľadom na oblasti na Slovensku, kde úroveň zaočkovanosti nedosahuje 95% sa na našom území nedá vylúčiť vznik epidémií," povedala hovorkyňa pre Úrad verejného zdravotníctva SR Daša Račková, ako uvádza portál TA3.

Pediater Martin Matejka pre ta3 povedal, "že typickým príznakom je dusivý vyčerpávajúci záchvatovitý kašeľ, ktorý prichádza v salvách, dochádza potom k zástave dýchania, potom je tam hlboký nádych, ktorý niekedy pripomína kohútie kikiríkanie." 

Čo je to čierny kašeľ a ako sa prejavuje

Čierny kašeľ je infekčná bakteriálna choroba, ktorá sa objavuje na 7. až 10. deň od kontaktu. Spočiatku pripomína bežnú nádchu. Prejavuje sa kýchaním, výtokom z nosa, kašľom a miernou horúčkou. 

"Do dvoch týždňov je kašeľ závažnejší a charakterizujú ho epizódy početných rýchlych zakašľaní, po ktorých nasleduje hlasný a hlboký namáhavý vdych, pri ktorom sa vydá zvuk podobný kikiríkaniu kohúta alebo vysoký piskľavý zvuk. Tieto epizódy zvyčajne končia vykašľaním hustého priehľadného hlienu, po ktorom často nasleduje vracanie. Najprv sa vyskytujú v noci a neskôr čoraz častejšie počas dňa a môžu sa opakovať jeden až dva mesiace," uvádza portál Europa.eu.

 

 


Autor: © Zoznam/AJ

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia