ZÁZRAČNÉ DETI! 70-ročná žena priviedla na svet dvojičky

ZÁZRAČNÉ DETI! 70-ročná žena
Safina Namukwaya
Zdroj: gettyimages.com
2024-02-09 19:00:00 |

Hovorí sa síce, že vek je len číslo, no pri materstve to úplne neplatí. Čím je žena staršia, tým je kvalita jej vajíčok horšia a šanca otehotnieť nižšia. Ako je teda možné, že Safina Namukwaya priviedla na svet svoje tri deti v dôchodcovskom veku?

Napriek tomu, že sa pri zakladaní rodiny veková hranica oproti minulosti posunula, stále nie je bežné, aby sa žena stala mamou vo veku, kedy by už mohla byť pokojne aj prastarkou.

Portál BBC informuje o pôrode Safiny Namukwaya z Ugandy, ktorá 29. novembra vo veku 70 rokov porodila rovno dvojičky. Tie mamička označila za zázrak.

 

Dievčatko a chlapčeka žena priviedla na svet cisárskym rezom, a to v hlavnom meste. V nemocnici International and Fertility Center ju lekári označili za najstaršiu matku Afriky. Zároveň sa Safina zaradila aj k najstarším matkám sveta vôbec.

Detičky sa narodili predčasne a aktuálne sú umiestnené na jednotke intenzívnej starostlivosti, avšak sú v poriadku. Rovnako dobre sa cíti aj ich mamička, ktorá ale tehotenstvo neprežívala najlepšie. Po tom, čo sa jej partner dozvedel, že čaká dvojičky, zobral nohy na plecia a opustil ju.

Ako sa Safine podarilo otehotnieť?

Afričanka bola dlhodobo terčom otázok a výsmešných poznámok, prečo nemá deti. Rozhodla sa preto pre IVF – umelé oplodnenie prostredníctvom darovaných vajíčok, ktoré sa v laboratóriu oplodnia spermiami od partnera, a následne vložia do maternice. Dvojičky však nie sú Safine prvé deti, má aj trojročnú dcérku.

Žena si uvedomuje, že už nie najmladšia. Preto dúfa, že jej pri starostlivosti o tri deti pomôžu i miestni obyvatelia.
 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/S
Zdroj: BBC

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia