Jej dcérku v škole šikanovali, odborný kouč radí, čo robiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-24 15:30:00 |

Dievčatko si zažilo bežnú, avšak nepríjemnú situáciu, kedy bolo v škole šikanované. Čo robiť v takomto prípade? Radí odborný kouč.

Adelka je tretiačka a donedávna nemala v škole žiadne problémy. Dobre sa učí, so spolužiakmi vychádzala tiež normálne. Akurát si nenašla takú tú ozajstnú kamarátku. Pripisovala som to ale tomu, že v jej veku sa ešte skutočné a pevné kamarátstva nenadväzujú a nerobila som z toho žiadny problém.

Pred pár týždňami som ale zistila, že Adelka chodí zo školy smutná, zarazená a občas na mňa skúša kadečo, len aby do školy vôbec nemusela ísť. Vyvrcholilo to tým, že raz prišla domov s roztrhnutým tričkom. Najskôr sa snažila vyhovoriť na to, že sa na školskej záhrade zachytila o vetvičku a spadla, ale napokon sa rozplakala a priznala, že jej ho roztrhla spolužiačka.

A potom sa z nej všetko spustilo ako lavína. Že jej spolužiak zjedol desiatku, ďalší zase obed, že ju dievčatá nechceli pustiť na záchod a skoro sa pocikala. Šikanovanie ako z učebnice!

Samozrejme, že som hneď na druhý deň išla do školy a o všetkom som sa porozprávala s Adelkinou triednou aj s riaditeľkou. Verila som im, že si nič nevšimli. Prisľúbili mi, že dajú na Adelku pozor a že zistia, kto jej konkrétne robí zle a pohovoria si s ním. Dúfam, že po takomto zásahu šikanovanie prestane.

„Veľmi tomu neverím,“ hovorí odborný kouč Jakub Vertelman. „Ani celý pedagogický zbor totiž nemôže byť v každej chvíli všade a dávať na Adelku pozor. A ak jej aj spolužiaci dajú v škole pokoj, môžu si ju vystriehnuť pred školou, na školskom dvore, na ihrisku...Skôr by som sa snažil zistiť, čo sa zmenilo, prečo spolužiaci začali Adelku šikanovať. Moja skúsenosť je, že k takémuto niečomu dochádza (a nielen v škole, ale aj v práci alebo napríklad v domove dôchodcov) vtedy, keď šikanovaný nerešpektuje pravidlá kolektívu, v ktorom sa nachádza. A potom treba zistiť, aké," poznamenal.

Odborný kouč Vertelman následne tvrdí: „Možno by ste sa mali o tom, čo sa v škole zmenilo, porozprávať s Adelkou, prípadne skúste od nejakej nezainteresovanej spolužiačky zistiť, aké pravidlá to vaša dcéra nerešpektuje. Šikanovaný totiž väčšinou nebýva obeťou, ale tým, kto šikanovanie vyprovokuje. A ak príčina pominie, tak prestane aj šikanovanie.“

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia