Všímajte si tieto znaky: Prezradia, či dieťa potrebuje pomoc psychológa

Všímajte si tieto znaky:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-23 14:45:40 |

Určite sa každý rodič občas pristihne pri tom, že správanie dieťaťa sa mu zdá nepochopiteľné. Je ťažké určiť hranicu medzi normálnym a neobvyklým správaním.

Nejaké tie „výkyvy“ v správaní má snáď každé dieťa. Väčšie či menšie. Určiť, či je potrebné poradiť sa po psychológom, nie je úplne ľahké. Toto je podľa portálu brightside.me niekoľko znakov, ktoré by mali upútať vašu pozornosť.

1. Prehnané reakcie

Vzdor, jedovanie sa či hádzanie sa o zem je u dvojročného dieťaťa celkom bežné, u desaťročného už podobné prejavy v poriadku nie sú. Ak vaše dieťa v školskom veku reaguje neprimerane, môže to byť vyvolané úzkosťou. Prehnané reakcie sú spôsobom, ako vyjadruje svoje skryté pocity: cíti vnútorné nepohodlie, čo vedie k strate kontroly nad mnohými situáciami. V takomto prípade je vhodné navštíviť psychológa, ktorý dieťaťu pomôže porozumieť jeho reakciám a naučí ho ovládať ich.

2. Neustály hnev

To, že dieťa určité problémy rozhodia viac, než je potrebné, nie je ničím výnimočným. Rodičia malých detí vedia, že sa musia vysporiadať s kňučaním a kopaním, ak však ide o správanie, ku ktorému sa dieťa uchyľuje väčšinu času, musíte zasiahnuť. Častý hnev totiž môže signalizovať príznaky úzkosti alebo dokonca poruchy hyperaktivity s deficitom pozornosti (ADHD). Terapeut môže ľahko identifikovať korene detského hnevu a tým odporučiť konkrétnejšie riešenie.

3.  Náhle zhoršenie školského prospechu

Zhoršenie známok, resp. horšie hodnotenie za prácu v škole, je dôvodom na obavy. Prechod dieťaťa z ročníka do ročníka bez výrazných výkyvov odráža jeho emocionálnu stabilitu, najmä u menších detí.  Ak to tak nie je, zbystrite pozornosť. Môže to byť dôsledok šikanovania, ale aj iných problémov, s ktorými sa dieťa stretáva. Nečakajte, než sa to dá do poriadku samo, porozprávajte sa s učiteľom a zvážte aj možnosť návštevy psychológa.

 

4. Dieťa chce byť samo

Občas každé dieťa potrebuje čas pre seba strávený v tichosti bez ostatných. Ale do akej miery je táto aktivita preň preferenciou? Normálne je to, že deti majú neustálu potrebu stretávať sa s kamarátmi, rozprávať sa o tom, čo prežili, vyzvedať od vás a neustále sa vám tmoliť pod nohami. Samozrejme, sú aj deti, ktoré uprednostňujú samotu. Ak sa však to vaše tak nesprávalo vždy, je to divné a je to dôvod poradiť sa s psychológom.

 

5.Pretrvávajúci smútok a nervozita

Ak má dieťa tendenciu byť smutné z problémov, o ktorých nevieme alebo rýchlo znervóznia, treba sa snažiť hľadať pôvodcu tohto správania. Dôležité je komunikovať. Ak sa ani po tom nič nezmení, dôležitá je návšteva odborníka. Malé deti sa totiž zvyknú po rodičovskom „chlácholení“ upokojiť a keď sa to nedarí, nie je to v poriadku. Môže ísť o obsedantno-kompulzívnu poruchu (OCD), ktorá spôsobuje, že deti zažívajú zbytočné obsesie (obavy) a nátlaky na správanie.

6. Neschopnosť sústrediť sa

Dieťa by v určitom veku malo byť schopné sústrediť sa na to, čo robí. Či už ide o domáce úlohy, kreslenie obrázkov, skladanie kociek... Ak sa nedokáže na nič skoncentrovať, neustále pobehuje, nevníma, čo od neho chcete, veľmi ľahko sa rozptyľuje alebo má ťažkosti s učením sa, môže trpieť niektorou z rozšírených porúch, ako sú dyslexia či ADHD a treba navštíviť odborníka.  

7. Náhle zmeny v spánkovom rytme

Je nevyhnutné, aby sme deťom pomáhali pri vytváraní zdravých spánkových návykov. Nepravidelný režim je často spojený s problémami so správaním. Kľúčový je vzťah medzi fyzickým a emocionálnym vývinom a kvalitou spánku. Nedostatočný spánok v ranom veku môže ovplyvniť vývoj mozgu a spolu s tým aj denné činnosti dieťaťa. Ak ste mali spánkový režim nastavený a dieťa zrazu začne mať so spánkom problémy, trpí nespavosťou alebo je neustále unavené, je nevyhnutné navštíviť terapeuta.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia