Manžel tvrdí, že bez nás by mu bolo lepšie: Ja tomu neverím

Manžel tvrdí, že bez
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-23 11:30:00 |

Do manželstva vstupuje väčšina ľudí s tým, že sa budú milovať alebo mať radi až do konca života. Precitnutie môže prísť v rôznom čase. Moderné začína byť problémový vzťah ukončiť.

Nie je to ale také jednoduché, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Manžela alebo manželky sa nemôžeme len tak zbaviť a hodiť ich „do starého železa“. Úcta patrí všetkým, ktorí sa snažia vzťah udržať. Základom je ale láska a na tú musia byť vždy dvaja. Ako riešiť krízy v manželstve? Napríklad tú, akú práve teraz prežíva Andrea?

„Bola to veľká láska, po siedmich rokoch svadba, ihneď deti a to rovno dve po sebe. Som na materskej, peňazí veľa nemáme a sústavne sa hádame. Sme na seba zlí, vyčítame si už aj to, že niekto nedoplnil papier na záchode.

Obaja sme unavení zo starostlivosti o deti (10 mesiacov a 3 roky), manžel pracuje fyzicky. Ja sa snažím nebyť ako jeho matka a semetrika. Snažím sa byť milá, keď príde z práce, ale dlho mi to nevydrží, lebo som unavená a podráždená z toho, že som doma na všetko sama.

Manžel mi dokonca minule povedal, že keby od nás odišiel, mal by pokoj. Že by mu stačilo, keby deti videl len cez víkendy. Mňa tie slová veľmi zaboleli, lebo rozhodne chcem, aby sme zostali rodina. Verím, že sa ešte stále máme radi, len neviem, ako z tohto celého von. Som psychicky v koncoch,“ opisuje svoj problém Andrea.

Na to, ako riešiť túto konkrétnu krízu, odpovedá psychiatrička MUDr. Lucia Vašková

„Narodenie detí je medzník v každom vzťahu a núti ľudí prestavať sa z partnerov aj na rodičov a to je často náročná záležitosť. Dieťa je záväzok oboch partnerov a je na to potrebné náležite zmeniť svoje priority a režim, ktorý sme žili pred narodením dieťaťa. V tomto prípade by som obom partnerom odporúčala začať o svojej vzájomnej nespokojnosti hovoriť, ale nič si vzájomne nevyčítať. Je potrebné pre oboch nájsť riešenie, s ktorým budú spokojní.

Niekedy je ale kríza už taká hlboká, že partneri na to sami nestačia. Skôr, než všetko zabaliť a rozísť sa, je lepšie navštíviť odborníka. Vyhľadať pomoc nikdy nie je známka prehry.“   

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia