S manželom máme dlhoročnú krízu, no on to nechce riešiť

S manželom máme dlhoročnú
Ilustračné foto
2022-05-30 08:30:00 |

Nikdy si nebol schopný o ničom pohovoriť. Keď sa s ním chcem vážne porozprávať a dôležitých veciach, tak sa rozčúli, tresne dverami a odíde.

Máme tri deti, ktoré trpia tým, že sa nespráva ako správny otec. Nikdy sa o ne nezaujímal, o ničom sa s nimi nerozpráva, na ihrisko ich zoberie len občas. Ja som vo vzťahu roky nešťastná a už nemám silu.

Takmer 3,5 roka spolu nežijeme ani intímne. Pred pol rokom som mu prišla na neveru, ktorú poprel. Sám chcel ísť k nejakému odborníkovi, tvrdil, že nás objedná hneď, ako mu to práca dovolí, ale na tom sa to skončilo. Keď už u nás dôjde k nejakej debate, tak "hádže špinu" na mňa. Vraj zle vychovávam deti, zle ich stravujem, obliekam, liečim.... Ale on nerobí vôbec nič. Čo sa týka domácnosti a detí, jeho aktivita je na nule. Len práca, krčma, neustále niekam odchádza a prichádza bez slova, ako sa mu zapáči. A ešte má pocit, že je to normálne.

Ja som citlivá duša, on je ako kus mramoru, stále viac sa v ňom kopíruje jeho despotický otec, ktorý sa k svojej žene správa s odpustením ako k "blbej krave", pekne na ňu neprehovorí, všetko je zlé, nič nevie povedať pekne. Nechcem takto žiť, ani nechcem, aby deti v takomto prostredí vyrastali. Síce by som rada rodinu udržala, ale s manželovým prístupom je to absolútne nemožné. Problémom je aj to, že po prípadnom rozvode by sme s deťmi nemali kde bývať. Inak už by som situáciu riešila radikálnejšie. Mám pocit, že som sa ocitla v bezvýchodiskovej situácii. 

O radu sme požiadali psychiatričku, MUDr. Luciu Vaškovú.

Ja by som hneď neriešila rozvod, ale možno bude potrebné sa za seba postaviť a povedať manželovi, s čím ste vy nespokojná – nehľadiac na neho. Na rovinu mu povedzte, že vy potrebujete celú situáciu riešiť. Možno nebude jednoduché dostať ho k stolu, muži totiž všeobecne nevedia tak zaobchádzať so vzťahmi, ako my, ženy, cítia sa v nich ako slon v porceláne. Skúste sa ho spýtať, prečo s vami nehce diskutovať, čo ma na týchto rozhovoeoch prekáža.

 Neviem, či medzi vami už padlo slovo rozvod, ale pokojne mu môžete povedať, že vy už takto naozaj žiť nechcete a keď sa nič nezmení, tak rozvod vidíte ako reálne východisko. Len to nesmiete povedať ako vyhrážku, z vášho postoja musí byť jasné, že to myslíte vážne. Svoje rozhodnutie však nesmiete vziať späť, ani keby manžel s rozvodom aj súhlasil. Verte, že technické veci sa vždy dajú riešiť.

Ak si ale myslíte, že by vám mohol pomôcť odborník, tak ho pokojne najskôr vyhľadajte sama.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia