Strava, pohyb a spánok: Tri piliere, na ktorých postavíte imunitu dieťaťa

Strava, pohyb a spánok:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-03-25 12:00:00 |

Imunita detí nedokáže rozoznať vírus, preto sa musí naučiť brániť. To je dôvod, prečo deti bývajú choré aj 8 krát ročne. Netreba však podliehať panike.

Imunitný systém je súhrnom širokej škály procesov, ktoré chránia zdravie. Z odborného hľadiska predstavuje imunita odolnosť živého organizmu sa brániť voči pôvodcom chorôb. Dôležitú časť tohto systému tvorí lymfatická sústava, ktorej súčasťou sú lymfocyty. Ide o bunky, ktoré vás chránia pred cudzorodými mikroorganizmami. Na to, aby sa vaše telo dokázalo správne brániť  proti vírusovým ochoreniam, je potrebné mu pomôcť dostupným spôsobom. Imunita zaisťuje obranu tela proti všetkým škodlivinám vonkajšieho prostredia ako aj tým, ktoré vznikajú vo vnútri organizmu.

Postaviť zdravie imunity na troch pilieroch nemusí byť ťažké, keďže tieto veci robíte každý deň. 

1. Kľúčom je rozmanitosť

Pestrá strava a dostatok vitamínov je skvelým základom pre dobrú imunitu. V prípade, že má telo nedostatok potrebných vitamínov, funkcie v organizme sú narušené a nemôžu fungovať na 100 percent. Deti by mali jesť veľa zeleniny, ovocia a rýb. Ľudský organizmus potrebuje pre správne fungovanie rozmanité množstvo vitamínov, minerálov a mikroelementov tzv. stopových prvkov. Tieto prvky si organizmus nevie syntetizovať sám a musí ich prijímať z vonkajšieho prostredia v prvom rade prostredníctvom rozmanitej stravy alebo v podobe výživových doplnkov.

Jedným z nich je napríklad šumivý Multivitamín od značky Maxi Vita KIDS, ktorý obsahuje aktívne látky ako vitamín B, C, E, D3 a kyselinu listovú, ktoré prispievajú k normálnej funkcií imunitného systému. Deti poteší aj veselý obal s animovanými postavičkami Bob a Bobek. Vhodný je pre deti od 3 rokov. 

2. Uistite sa, že majú dostatok spánku

Telo potrebuje spánok na osvieženie a nabitie ,,bateriek“. Počas spánku dokáže organizmus nazbierať energiu na celý deň. Práve pri jeho nedostatku môžete registrovať zníženú funkciu imunitného systému. Odporúčané množstvo spánku sa líši od veku dieťaťa a to nasledovne:

  • 4-12 mesiacov: 12-16 hodín denne
  • 1-2 roky: 11-14 hodín denne
  • 3-5 rokov: 10-13 hodín denne
  • 6-12 rokov: 9-12 hodín denne
  • 13-18 rokov: 8-10 hodín denne

3. Aktivita a vyhýbanie sa stresu

Neustála aktivita je dôležitá ako pre deti tak aj pre dospelých. Niekedy je ťažké vytvoriť pestrý program, ktorý zamestná vaše dieťa a pomôže mu si ,,vybiť prebytok energie“. Práve pohybové aktivity, ako je napríklad behanie či hra na schovávačku, pomáhajú zvládať stresové situácie, vďaka postupnému uvoľňovaniu endorfínov či hormónov šťastia.

Strava, pohyb a dostatok oddychu - to sú tri jednoduché body, ktoré pri každodennom dodržiavaní zabezpečia spokojné dieťatko s dobre fungujúcou imunitou.

Zapojte sa do našej súťaže na facebookovom profile špuntik.sk a vyhrajte tri balenia šumivého multivitamínu.

 

 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia