Toto OVOCIE a ZELENINU deťom v zime nedávajte: Hrozia ZDRAVOTNÉ problémy

Toto OVOCIE a ZELENINU
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-02 00:30:00 |

Dnes môžeme jesť takmer akékoľvek čerstvé ovocie alebo zeleninu po celý rok, ale to neznamená, že by sme to aj mali robiť.

O tom, že najzdravšie je dopriať si pravidelne lokálne vypestované druhy ovocia a zeleniny, všetci vieme. Bohužiaľ, nie všetci máme svoju záhradu alebo čas na pestovanie a tak sa spoliehame na obchody a trhoviská. I keď u trhovníkov je väčšia pravdepodobnosť, že kúpite domáce produkty, nie je to tak vždy a tiež nemáte istotu, či prezentovaná bio kvalita je naozaj bio kvalita. Podľa odborníka napríklad také jabĺčko, než sa dostane na pult v supermarkete, absolvuje obvykle dhý transport a je postriekané asi šesťkrát. To nemožno vylúčiť ani u jabĺk vypestovaných na Slovensku v záhrade. Ideálne je pestovateľa, ktorý svoju úrodu predáva, poznať a veriť mu. V každom prípade je však rozumnejšie kupovať, pokiaľ sa dá, domácu úrodu.

V obchodných reťazcoch najčastejšie narazíme na ovocie a zeleninu, ktoré majú za sebou cestu z Číny či z Južnej Ameriky, čo nie je ideálne pre uhlíkovú stopu, naše chuťové poháriky a ani pre zdravie. Čim viac času medzi zberom a konzumáciou ubehne, tým menej živín ovocie a zelenina obsahujú. Keďže ale napríklad bohatú úrodu pomarančov, mandarínok, grapefruitov alebo citrónov u nás jednoducho nedopestujeme, sme odkázaní na ich nákup v obchodoch. Určite nejde o zlú voľbu, lebo obsahujú množstvo vitamínu C a v zime sú na konzumáciu dobrou voľbou. Pred šúpaním ich však nezabudnite umyť minimálne pod teplou tečúcou vodou a utrite kuchynskou utierkou. Ak patríte k precíznejšiemu typu ľudí, použite na umývanie šupiek citrusov aj sódu bikarbónu a vyšúchajte ich hubkou na riad.

Niektoré druhy ovocia a zeleniny, ktoré v zimnom období obchody ponúkajú, by sme si však mali odpustiť a tiež ich nepodávať deťom. Ktoré sú to?

Zelený šalát vo vrecúškach

Kúpiť si predprané a nasekané veci je pohodlné, ale ten istý proces, ktorý predlžuje ich trvanlivosť, znižuje obsah vitamínu C. Jedna štúdia zistila, že napríklad mangold vo vrecúškach stráca asi 50 % tohto vitamínu. A to asi deťom dávať naozaj nechcete...Okrem toho, takto balené vrecká šalátov sú živnou pôdou pre baktérie a hrozí napríklad salmonelóza.

Doprajte im radšej kel, ktorý je bohatým zdrojom živín. Je nabitý vápnikom potrebným na stavbu kostí a vitamínom K. Tiež je bohatý na železo, draslík a vitamín A. Pokvapkajte listy citrónovou šťavou a dajte na ne trochu morskej soli, vďaka čomu budú jemnejšie a sladšie.

Broskyne a nektarinky

Toto ovocie je v lete najlepšie – šťavnaté a lahodne sladké, ale po auguste prakticky zmizne z našich záhrad. Ak nájdete broskyne či nektarinky na pulte v zime, je pravdepodobné, že pochádzajú z Južnej Ameriky a obsah vitamínov v nich je takmer nulový. Naopak, pesticídy škodiace zdraviu by sa v nich s najväčšou pravdepodobnosťou našli.

Čerstvý hrášok

Sladký a jemný hrášok je pominuteľná jarná pochúťka. Ak naň narazíte v zimných mesiacoch, je pravdepodobné, že guľôčky hrášku sú viac škrobovité ako sladké. Ak patríte k jeho milovníkom, naložte si ho na jar do vreciek a dajte zamraziť. Vhodné je pred zmrazením ho poblanšírovať, teda ponoriť ho na  1- 2 minúty do vriacej vody. Uchovajú sa vitamíny aj sladučký chuť.

Kukuričné klásky

Dať si aj v zime uvarený kukuričný klas je lepšie než pochutnávať si na kukuričných lupienkoch, ale určite sa vám nepodarí dosiahnuť rovnako sladkú chuť kukurice ako v lete. Dlhá cesta, ktorú musia absolvovať, zmení klásky na škrob.

Lepším riešením je ponúknuť deťom mrazené kukuričné zrnká, ktoré v sebe obsahujú viac živín. Sú skvelým zdrojom luteínu a zeaxantínu, ktorý je dobrý pre zrak.

Jahody

Keď sa na vás usmievajú z pultu, najradšej by ste a do nich zahryzli. V skutočnosti to však v zime nie je dobrý nápad. Neobsahujú takmer žiadny vitamín C a naopak, sú plné rôznych chemikálií. Ani nie sú také červené ako v lete, to znamená, že majú nízky obsah fytonutrientov.

Uprednostnite rýchlo zmrazené jahody na vrchole čerstvosti, ktoré chutia a zachoval sa v nich aj vitamín C.

Paradajky

Neskoré letné paradajky sú úplne najlepšou, priam explodujúcou šťavnatou dobrotou. Ale kašovitá, múčna štruktúra zimných paradajok môže byť pre chuťové poháriky totálnym zlom. Okrem toho, paradajky, ktoré sa na vás usmievajú z pultov v zime, sú na rozdiel od letných takmer určite striekané,

Ideálnym riešením v zimných mesiacoch je dopriať si zavárané paradajky alebo paradajky vo forme kečupu či pretlaku. Možno ste to nevedeli, no čerstvé plody nie sú vždy najzdravšie a to platí aj pri paradajkách. Lykopén, antioxidant bojujúci proti rakovine, ktorý je zodpovedný za ich červený odtieň je v skutočnosti lepšie absorbovateľný po ich uvarení.

Čučoriedky

Nielen, že cena čerstvých čučoriedok v zime prudko stúpa, ale dlhá cesta z farmy do chladničky znehodnocuje aj obsah vitamínu C a hrozí, že bobule sú plesnivé.

Rovnako zdravé ako čerstvé sú aj mrazené čučoriedky. Výskum zo Štátnej univerzity v Južnej Dakote zistil, že mrazené čučoriedky dodávajú telu ešte viac antioxidantov bojujúcich proti chorobám, než čerstvé.

Čo deťom dopriať v každej sezóne?

Tieto druhy ovocia a zeleniny môžete deťom ponúkať počas celého roka: cibuľa, mrkva, petržlen, cesnak, pór, cvikla, zeler, jablká, orechy, hlávková kapusta.

V zime sa odporúča sústrediť sa najmä na koreňovú a guľatú zeleninu. Veľmi dobré je naučiť deti jesť kvasenú kapustu, ktorá je priam bombou na imunitu.

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia