Mama, ktorá zakázala cukor: Toto sa stalo s jej dcérou

Mama, ktorá zakázala cukor:
Ilustračné foto
Zdroj: vitaminews.com
2022-03-15 11:00:00 |

Predstavte si, že svojmu dieťaťu od narodenia nikdy nedáte ani trochu cukru. Aké by boli dlhodobé účinky takéhoto rozhodnutia? Prinášame príbeh mamy, ktorá to urobila.

Shannon Cooper vždy fascinovala zdravá výživa a študovala rôzne diéty a vplyv potravín na zdravie. Zistila, že niektoré dodajú telu zdravé palivo, zatiaľ čo iné organizmus do istej miery otrávia. Mnoho rokov strávila začleňovaním tejto filozofie do každého aspektu svojho života a keď sa jej narodila dcéra, považovala za prirodzené kŕmiť ju podľa svojich stravovacích zásad.

Ste to, čo jete a ste aj tým, čo ste jedli

Shannon nie je len taký hocijaký nadšenec, ale študovala aj poľnohospodárske vedy. Dá sa povedať, že výžive rozumie na základnej úrovni dôkladne a hlboko. Nie je vegetariánka, ale kladie veľký dôraz na to, odkiaľ mäso, ktoré konzumuje, pochádza.

Hazard?

Dcérka Grace sa narodila v roku 2014 a Shannon chcela u nej vybudovať zdravý vzťah s dobrým jedlom. Nemožno pochybovať o tom, že mala tie najlepšie úmysly, no pravdou bolo, že netušila, ako táto diéta ovplyvní novorodenca. Rozhodla sa totiž, že ju od narodenia bude vychovávať k vedomej strave. Ako oddaná zástankyňa paleo stravy ju nasadila aj malej Grace. Dievčatko nikdy nedostala žiadny spracovaný pokrm.

Pojem „paleo diéta“ určite poznáte, no mnohí nevedia, čo obnáša. Je to v podstate skratka pre paleolit, čo znamená doba kamenná. Paleo diéta je v podstate myšlienka dodržiavania diét jaskynných ľudí, čo znamená, že v podstate jete len potraviny, ktoré boli dostupné v ranej dobe kamennej. Teda dostatok mäsa, rýb, zeleniny a ovocia, žiadne spracované potraviny či biela múka a podobne.

Shannon diétu objavila v roku 2010, keď trpela viacerými zdravotnými problémami a po obmedzení cukrov, čohokoľvek spracovaného, nezdravých konzervantov a aditív sa jej zdravotný stav neskutočne zlepšil. 

Jaskynný vs. moderný človek

Štúdie ukazujú, že naši predkovia žijúci v jaskyniach jedli najmenej trikrát viac čerstvých produktov ako priemerný dnešný človek. Jaskynní ľudia prijímali viac  omega-3 mastných kyselín, bielkovín, vlákniny, minerálov aj vitamínov. Napriek tomu, že to znie dobre, niektorí odborníci nie sú presvedčení, či je to bezpečná strava pre malé dieťa. Pripomínali, že ide o diétu zameranú na dospelých. Shannon sa však spoliehala na svoj materinský inštinkt i keď tento spôsob stravy u bábätka neodporúčal ani jej pediater. Nedala sa odradiť a opatrne ju dcére nasadila.

Paleo pravidlo, ktoré Shannon ignorovala

V paleo strave úplne chýba mlieko, no Shannon urobila výnimku a rozhodla sa Grace dojčiť. Uvedomovala si, že je príliš malá na trávenie mäsa a rastlín, takže materské mlieko bolo najlepším spôsobom, ako jej dať všetky živiny, ktoré potrebuje. Postupne ju začala učiť na paleo stravu pridaním malých porcií organickej zeleniny a kuracieho mäsa. Svoju cestu stravovania dieťaťa zdieľala na kanáloch sociálnych médií a na svojom blogu. Fanúšikovia tak sledovali malú Grace, ako s chuťou jedla brokolicu podobne, ako ostatné deti čokoládu. Vo veku 13 mesiacov mala skutočne lepšie stravovacie návyky ako väčšina dospelých, ale kritici sa obávali, či dostáva dostatok živín, ktoré potrebuje k vývoju.

Grace nikdy nejedla jednoduché sacharidy ani sladkosti

V troch rokoch veku Grace nikdy nemala v ústach nič sladké. Namiesto toho bola zvyknutá jesť stravu bohatú na zeleninu, ovocie a mäso a dokonca ochutnala také pochúťky, ako je chia puding, quinoa kaša a kyslá kapusta. Zatiaľ čo mnoho detí odmieta brokolicu či klíčky, pre túto slečnu je to bežná strava. Hoci skeptici tvrdia, že paleo diéta je pre dieťa zvláštna, realita nie je taká radikálna. Po prechode na pevnú stravu boli typickým denným jedlom pre Grace vajíčka so zeleninou, kuracie mäso a zelenina či boloňské špagety vyrobené z cukety. Namiesto sladkostí dostáva ovocie

Úžasné výsledky diéty u Grace

Zdá sa, že diéta Grace nijako neublížila. Dnes má osem okov a chorá bola iba jediný raz. Nešlo o nič vážne, mala miernu nádchu, aj keď bola v kolektíve s chorými deťmi. Shannon trvá na tom, že diéta posilnila jej imunitu. Ubezpečuje, že nedržala Grace v nejakej bubline. „Trávi veľa času s inými deťmi, ktoré sú neustále choré. Majú nádchu aj kašeľ, no ona to jednoducho nevníma. Určite to nie je preto, že by som ju pred týmito vecami chránila. Absolútne si myslím, že strava bohatá na živiny jej dáva silný imunitný systém," je presvedčená. Zaujímavé je, že za to nepripisuje zásluhy len paleo diéte.

Na svojom blogu vysvetľuje, že si berie z rôznych diét to, čo jej vyhovuje a čo považuje za dobré. I keď paleo prístup je dominantný, nepovažuje ho za jediný správny.

Shannon si uvedomuje, že Grace možno nebude chcieť držať diétu celý život. Podľa nej je nevyhnutné, aby sa stretla aj s potravinami mimo paleo smerníc. Verí však, že jej dcéra bude uprednostňovať zdravé jedlo, lebo sa vďaka nemu cíti lepšie. Uvedomuje si, že je dôležité nechať Grace, aby sa rozhodla sama a môže to znamenať, že na večierku zje všetko sladké, čo tam uvidí. Tajne však dúfa, že to na prvý raz preženie a uvedomí si, že jej je zle. „Takto namiesto 12 koláčikov môže nabudúce zjesť len tri,“ myslí si.

Fotogaléria

vitaminews
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia