Dvojnásobná mama sa pri pohľade do zrkadla zhrozila: Je z nej iný človek

Dvojnásobná mama sa pri
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram/colleen_getslean
2022-03-11 10:30:00 |

Onedlho oslávi 35. narodeniny a keby ste ju stretli dva roky dozadu, nepoznali by ste ju. Vážila vyše 120 kg. Nejako si však neuvedomovala, že jej je už naozaj viac ako dosť.

Colleen z Hesperie v Kalifornii vždy trpela nadváhou, už aj ako malé dieťa. Nie však takou extrémnou, že by jej komplikovala život. Až keď sa „vyjedla“ na úctyhodných 121 kilogramov, začali jej robiť problém každodenné základné činnosti, ako je hygiena či obúvanie topánok. „Bola som neustále unavená, náladová, nešťastná a nespoznávala som sa. Rozhodne som nebola manželkou a matkou, akou som chcela byť. Zlomovým bodom bolo, keď som videla svoje tri fotografie z rôznych udalostí z februára a marca 2020. Netušila som, že sa moja váha až tak zmenila. Neuvedomovala som si, že som taká tlstá. Bol to naozaj šok. Akoby mi spadli klapky z očí,“ opísala začiatok svojej cesty za zdravším životom.

„V apríli 2020, keď som mala 33 rokov, bola moja hmotnosť najvyššia a ručička na váhe stále stúpala. Vedela som, že musím niečo urobiť. 9. mája 2020 som začal svoju cestu dokumentovať na sociálnych sieťach ako formu zodpovednosti a možno aj preto, aby som pomohla ľuďom na rovnakej lodi ako ja. Keď prišlo na výber stravovacieho plánu, ktorý by mi vyhovoval, zvážila som svoje možnosti. Ako mama dvoch batoliat som vedela, že potrebujem niečo jednoduché. Nemohla som zaplatiť za špeciálny stravovací program šitý na mieru a nechcela som niečo, čo by obmedzovalo celé skupiny potravín. Potrebovala som niečo, čo by som mohla robiť a udržiavať po celý život,“ vysvetlila.

Začala teda počítať kalórie a sledovať všetko, čo zjedla. Tento spôsob možno definovať ako CICO – Calories In, calories Out, teda príjem verzus výdaj. Pomocou viacerých online kalkulačiek si zistila, aký by mal byť jej deficit kalórií a začala jesť podľa toho. Robí to tak už takmer dva roky a každý mesiac niečo schudne. Je všetky jedlá, ktoré má rada, ale s mierou. „Funguje to preto, že sa príliš neobmedzujem a potom nemám potrebu klamať samu seba. Ak chcem, dokážem do svojho jedálnička vložiť čokoľvek. Ak chcem koláčik alebo zmrzlinu, stále to môžem zapracovať a udržať si deficit,“ hovorí.

Popri zmene stravovacích návykov začala hneď aj s pohybom. „Väčšinou to bola len chôdza. Toto je stále moja hlavná forma cvičenia. Začala som s chôdzou, pretože to bolo to, k čomu som mal prístup, bolo to zadarmo a nebolo to zastrašujúce. Snažím sa prejsť minimálne 8000 krokov denne, aj keď väčšinou je to viac,“ radí ako na to.  „Chôdza je ľahká a veľmi podceňovaná. Milujem ju aj preto, že to môžem robiť so svojimi deťmi. Keď nemôžem ísť na prechádzku von, cvičím podľa YouTube. Občas si zajazdím aj na stacionárnom bicykli alebo cvičím jogu,“ pridáva.

Tri zmeny, ktoré Colleen najviac pomohli

  • Udržiava si kalorický deficit.
  • Prešla na nízkokalorickú stravu. „Napríklad si dám karfiolovú ryžu namiesto bežnej ryže. Namiesto kyslej smotany používam biely grécky jogurt. Plnotučné mlieko som nahradila mandľovým,“ vyratúva.
  • Prestala jedlo deliť na dobré a zlé. „Všetky potraviny sú v poriadku s mierou,“ zdôrazňuje.

„Chcem, aby ľudia vedeli, že chudnutie nemusí byť extrémne, zložité alebo všetko alebo nič. Nemusíte vyškrtávať celé skupiny potravín. Nemusíte chodiť do posilňovne sedem dní v týždni, dokonca tam nemusíte chodiť vôbec. Chudnite tak, aby to pre vás bolo príjemné, hlavne nejakým spôsobom rozhýbte svoje telo. Doprajte si všetko čo vám chutí, ale robte to s mierou,“ hovorí.

Jej sa od apríla 2020 do dnešného dňa vďaka tomuto spôsobu života podarilo zhodiť 53,5 kg a dnes váži takmer o polovicu menej, než na začiatku. „Nie sú to preteky. Pokračujte. Nemôžete to pokaziť, pokiaľ neprestanete. Dôslednosť je kľúčová. Ak dokážete byť konzistentný aspoň 80 percent času počas dlhého obdobia, určite to zvládnete. Nie je to iba o dokonalej postave, čert to ber, ale aj o zdraví a vašom pocite zo seba samého,“ dodáva.


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: yahoo.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia