Recept na chudnutie od mamy, ktorá zhodila 50 kíl za rok

Recept na chudnutie od
Ilustračné foto
Zdroj: YouTube.com
2022-02-25 09:00:00 |

Bridget Nievesová z Centereach v New Yorku dáva vo svojom jedálničku priestor aj jedlám, ktoré miluje – dokonca sušienkam aj zmrzline.

Bridget si presne pamätá na deň, keď sa rozhodla schudnúť. Bolo to 6. júna 2020. „V správach som videla, že jedným z najväčších rizikových faktorov úmrtia na COVID-19 bola obezita. A taká som bola,  morbídne obézna mama s 3-ročným a 1-ročným dieťaťom,“ povedala. Vážila vtedy takmer 130 kg.

„Mala som na výber, buď sa uzdravím a budem tu pre svoje deti alebo nie. Bol to skutočný budíček – nechcela som, aby moje deti zostali bez mamy,“ vysvetlila 36-ročná žena. Keďže sa považovala za „štruktúrovanú a organizovanú osobu“, tak si myslela, že použitie aplikácie na sledovanie jedla a cvičenia by pre ňu mohlo byť vhodné.

Mala pár priateľov, ktorí cvičili na stacionárnych bicykloch, ktoré nepatria práve k najlacnejším. Povedala si, že finančný záväzok na kúpu bicykla jej pomôže dodržať plán na chudnutie a tak si jeden objednala.

Krok 1: Plánovala, čo bude jesť

Na bicykel musela Bridget čakať dva mesiace a počas toho analyzovala svoj jedálniček. „Zmenilo mi to život," povedala. Sledovanie stravy jej ukázalo, koľko jedla v porovnaní s tým, koľko by mala zjesť. Použila funkciu „plánovať dopredu“ v sledovacej aplikácii, aby si naplánovala, čo bude jesť dva alebo tri dni vopred. „Potrebovala som tú štruktúru. Pripravilo ma to na úspech,“ je presvedčená.

V aplikácii možno zadať výšku, hmotnosť, pohlavie a cieľ chudnutia a ona vám odporučí denný počet kalórií. Bridget sa začala snažiť schudnúť dve kilá za týždeň, no zistila, že limit kalórií je pre ňu príliš nízky – neustále bola hladná. Svoj cieľ upravila na necelé kilo týždenne, čo jej poskytlo zvládnuteľnejších 1500 kalórií za deň. Za dva mesiace takto schudla vyše 13 kg, teda viac, než plánovala.

Postupnými krokmi sa z takmer 130 kilogramov za rok dopracovala k hmotnosti 73 kg a stále si ju udržiava. Denne zje 1500 až 2000 kalórií bez toho, aby pribrala.

„Najväčšou vecou pre mňa bolo nájsť spôsoby, ako začleniť potraviny, ktoré mám rada, bez toho, aby som sa obmedzovala a zároveň vytvárala kalorický deficit. Nie som šalátový typ. Keď si naplánujem týždeň s piatimi šalátmi, nebudem ich jesť. Musela som nájsť kreatívne spôsoby, ako vyladiť jedlá, ktoré milujem, aby boli zdravšie,“ vysvetlila. „Môžete schudnúť a stále jesť jedlo, ktoré máte radi. Ak naozaj chcem koláčik a dnes už by som prekročila počet kalórií,  naplánujem si ho na zajtra. Len na to musíte byť múdri a uvedomiť si, že neskôr môžete vždy niečo mať.“

Toto Bridget jedáva počas bežného dňa

Raňajky: Proteínová káva (káva s pridaným proteínom) a proteínový muffin. „Potrebujem veci s vysokým obsahom bielkovín, aby som sa cítila sýta počas dňa."

Obed: Ovsené vločky. „Vymyslela som tisíc rôznych receptov. Používam rovnaký základ s rôznymi prísadami, aby to bola pre mňa zaujímavé.“

Olovrant: Proteínová tyčinka alebo kyslé uhorky.

Večera: Dusené alebo inak upravené kuracie mäso s množstvom pečenej zeleniny. „Na večeru si zvyčajne plánujem všetko, na čo mám chuť, vrátane pizze."

Dezert: Zmrzlina alebo sušienky. „Každý deň si ušetrím 300 kalórií, aby som si dala dezert. Mám rada sladkosti a mám rada zmrzlinu a potrebovala som nájsť spôsob, ako to začleniť do môjho jedálnička a zároveň zostať v rámci svojich kalórií,“ povedala.

Krok 2: Urobila si čas na cvičenie

Keď prišiel bicykel, Bridget prvý mesiac na ňom jazdila každý deň, ale uvedomila si, že toto tempo dlho nevydrží. Kým ona pracuje cez deň, jej manžel pracuje po nociach, takže večer zostáva starostlivosť o deti na nej. „Môj čas na cvičenie je veľmi obmedzený. Keď sú deti v posteli, od 20:00 do 21:00 je môj čas a bicyklujem dva až trikrát do týždňa. To je čas, ktorý venujem iba sebe, nech sa deje čo sa deje,“ vysvetlila.

Aj keď v prvom momente ju k zmenám inšpiroval strach z covidu nie je to to, čo ju ženie teraz. „Už nie som motivovaná. Som disciplinovaná. To je to, čo musím urobiť pre seba. Do 20:00 som celý deň pracovala, okúpala som a nakŕmila deti a teraz je čas na mňa,“ povedala.

Bridget cvičí, pretože ju to baví a páči sa jej, ako sa potom cíti. „Cítim sa tak dobre, lepšie sa mi dýcha. Cítim sa ľahšia fyzicky aj emocionálne. Nepotrebujem byť štíhla. Chcem byť silná. Chcem byť zdravá," vyhlásila.

Krok 3: Vybudovala si zodpovednosť za sociálne siete

Nieves informuje o svojich pokrokoch na Instagrame ako @makingfriendswithfood. Keď začala svoju cestu chudnutia, hľadala informácie online a nevedela nájsť presne to, čo chcela. Preto založila svoju stránku, aby pomohla ostatným. „Vytvoriť túto stránku bolo naozaj mimo moju zónu pohodlia. Ale ak pomôžem jednému človeku zistiť, že si potrebuje vytvoriť kalorický deficit a stále si môže dať sušienky, urobím to,“ objasnila. Instagram ju tiež vedie k zodpovednosti. „Ľudia sledujú, čo jem. Moji spolupracovníci ma sledujú. Priatelia mojej mamy ma sledujú,“ ozrejmila.

Predtým, ako Bridget schudla, diagnostikovali jej prediabetes a po druhom tehotenstve užívala lieky na kontrolu vysokého krvného tlaku. Koncom leta 2021 boli jej hodnoty krvného cukru a krvného tlaku „dokonalé“. Teraz je bez liekov. Okrem toho, keď bola obézna, nevládala sa s deťmi hrať. Teraz je to ona, kto ich poháňa. „To je radosť, o ktorú by som prišla. Nebudú vždy malí,“ dodala.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia