Toto potrebuje vedieť každý správny chlapec

Toto potrebuje vedieť každý
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-01-01 11:30:00 |

Kým v bábätkovskom veku sú chlapci často prítulnejší ako dievčatá, postupne sa začínajú za city hanbiť a komunikácia s nimi je ťažšia. Čo by sme im mali vštepiť ešte v detstve?

Kým s dcérami si obvykle poklebetia maminy aj v takom ťažkom období akým je puberta, synovia sú vtedy omnoho uzavretejší a aj napriek tej najhlbšej láske si k rodičom hľadajú cestu omnoho ťažšie. Rada skúsených mám chlapcov znie – užite si ich do sýtosti, kým sa dá a učte ich, aby vždy mali na mysli týchto desať dôležitých vecí:

1. Ber ľudí s rešpektom a úctou. Ženy aj mužov. Riaditeľku tvojej školy aj bezdomovca zo stanice, obaja si rovnako zaslúžia tvoju láskavosť. Nepoznáš osudy ľudí a nevieš, prečo sa ocitli práve tam, kde v momentálnej životnej etape sú.

2. Bláznivé detské hry a fyzická aktivita sú normálne a zábavné. Aj také tie klasické ruvačky medzi kamarátmi sú v poriadku. Áno, niekedy ich dospelí stopnú, lebo preferujú ticho a pokoj, ale v skutočnosti istá miera výtržníctva k chlapčenskému detstvu jednoducho patrí. Dávaj si však pozor na násilie – to už v poriadku nie je. Naučiť sa odlíšiť kamarátske šarvátky a bitky od násilia a šikanovania je veľmi dôležité.

3. Nie znamená nie. Bodka. Bez ohľadu na to, kto a v akom kontexte to hovorí.

4. Neskrývaj svoju citlivosť. Nikdy nedovoľ, aby ťa svet presvedčil, že správny chlap nemá svoje city ukazovať. Môžeš byť silný a pritom citlivý. V skutočnosti práve city sú tým, čo ľudí posilňuje, mužov aj ženy bez rozdielu.

5. Nie si zodpovedný za šťastie iných ľudí. Môžeš sa síce snažiť urobiť niekoho šťastným, no to nie je tvoja práca. Si zodpovedný za svoje vlastné ja a za to, ako sa správaš k ostatným, čo môže ovplyvniť ich náladu. Ale nikdy nemôžeš byť zodpovedný za ich šťastie.

6. Sústreď sa na svoj život. Každý deň prežívaš množstvo okamihov, ktoré sú dôležité.

7. Nájdi si nejaký zmysel - vášeň, koníček, záľubu. Rob všetko pre to, aby si sa nenudil. Prenudiť sa životom je veľmi smutné. Každý z nás je obklopený množstvom zaujímavých vecí, ktoré môžeme skúmať a tak získavať nové skúsenosti. Vyskúšaj čo chceš – hru na husle, hokej, programovanie, ale musíš nájsť niečo, čo ťa bude naozaj napĺňať, aby si bol v živote spokojný.

8. Nezáviď iným. Je to hlúpe. Množstvo ľudí má pohodlnejší život ako ty, no množstvo ho má neporovnateľne ťažší a dokonca ani nemajú šancu na zlepšenie. Váž si to čo máš a pracuj na sebe. Pomáhaj ostatným.

9. Maj odvahu postaviť sa nespravodlivosti a podporuj ozajstných kamarátov. Postav sa aj najpopulárnejšiemu spolužiakovi, ak ubližuje alebo ponižuje slabšieho. Nikdy sa nepridaj na jeho stranu, len aby si sa cítil väčším frajerom.

10. Nikdy nezabudni, že mama ťa miluje bez ohľadu na to, čo sa deje. Chyby sú súčasťou života. Dôležité je poučiť sa, neopakovať ich a ísť ďalej.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia