Darovala dievčatku kostnú dreň, zatancovali si spolu na jej svadbe

Darovala dievčatku kostnú dreň,
Ilustračné foto
Zdroj: foto: facebook.com
2019-12-17 00:30:03 |

Na svadbách sa často plače dojatím, na tejto svadbe však slzy neudržal ani ten najväčší „drsňák“. Je možné, že to bol vôbec ten najdojemnejší obrad. Veď sa pozrite...

Skye boli diagnostikované dva druhy rakoviny tesne pred jej prvými narodeninami. Lekári jej dávali približne desaťpercentnú šancu na prežitie, ale rodičia boj nevzdali. Denne dostávala transfúzie krvi a trombocytov, v nemocnici bola desať mesiacov a podstúpila chemoterapiu aj transplantáciu kostnej drene.

Dvadsaťpäťročná Hayden Hatfield Ryals z Alabamy v tom čase navštevovala Auburn University. Asi to tak ten hore chcel a Ryals v aule našla leták, na ktorom organizácia hľadala dobrovoľných darcov krvi. Rozhodla, že sa tiež zapojí do zoznamu darcov kostnej drene. O rok neskôr lekári zistili, že by bola ideálnou darkyňou pre vtedy dvojročnú Skye. Hayden ani chvíľu neváhala: „Darovanie kostnej drene mi prišlo zmysluplné," hovorí.

Koncom júla 2016 lekári v Alabame vybrali časť Haydeninej kostnej drene a nasledujúci deň ju lekári v Kalifornii implantovali do krvného obehu Skye. Bola by to dlhá cesta k uzdraveniu. Otec dievčatka z Ventury v Kalifornii povedal, že v telíčku jeho dcéry sa vyvinula bakteriálna infekcia a jej slezina bola odstránená kvôli komplikáciám. Prišiel čas na druhú transplantáciu, ktorá bola možná vďaka tomu, že Hayden darovala dostatok kostnej drene.

Keď sa Skye zotavovala z druhej transplantácie kostnej drene, jedno z jej očičiek sa začalo zväčšovať. Lekári jej diagnostikovali druhú formu rakoviny - posttransplantačné lymfoproliferatívne ochorenie. Napuchlo jej viečko, obe strany krku a hrudník.

Potrebovala chemoterapiu, ktorá zničila kostnú dreň, čo znamená, že potrebovala ďalšiu transplantáciu. Tentoraz boli použité kmeňové bunky periférnej krvi namiesto kostnej drene. Otec však povedal: „Keby Hayden nedarovala svoju kostnú dreň, naša dcéra by nežila. Je to náš strážny anjel.“

Hoci darcovia zostávajú v anonymite, obe rodiny sa chceli stretnúť. Písali si správy, e-maily, volali si a potom Hayden pozvala Skye na svoju svadbu.

„V miestnosti, kde sa obrad konal, nezostalo jedno oko suché," povedala pre CNN svadobné fotografka Jeannie Broadway. „Dokonca bolo počuť, ako ľudia vzlykajú," dodala.

Mamička malej Skye, Talia Savren Mc Cormick odkazuje všetkým, že zapísať sa do registra darcov kostnej drene je jednoduché: „Každý z nás môže zachrániť niekomu život a nemusí byť práve superhrdina!"

Prečítajte si tiež:

Príbeh tohto chlapca sa vám vryje do srdca

"Vráti sa, keď bude pršať?" opýtal sa po bračekovej smrti

 

Fotogaléria


Foto: Facebook.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: babble.com, washingtonpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia