Mliečne zuby u detí – VYTRHNÚŤ alebo OŠETRIŤ? Takýto je názor detskej zubárky

undefined
Ilustračné foto
Zdroj: Getty Images
2024-03-18 07:00:00 |

Aj keď sa snažíte dohliadať na to, aby si vaše deti čistili pravidelne zúbky, niekedy sa predsa len môže objaviť nejaký kaz. Keďže ide o mliečne zuby, určite vám napadne otázka, či sa oplatí vraziť peniaze do ošetrenia alebo ho treba rovno vytrhnúť. Zubárka MDDr. Ivana Pučeková nám prezradila, ktorá možnosť je (ne)správna.

Aký je rozdiel pri mliečnych a trvalých zuboch? 

"Mliečne zuby majú deti zhruba do 12 rokov. Na RTG snímku vidím, ako je na tom resorbcia koreňov mliečnych zubov a podľa toho sa rozhodnem, či ošetriť alebo vytrhnúť. Mliečny zub má tenšiu sklovinu a tiež zubovinu, ktorá je pod ňou. Dentínové tubuly, ktoré spájajú zubovinu s dreňou, sú širšie a preto sa kaz šíri rýchlejšie," prezradila zubárka. 

"Dreň je omnoho väčšia ako u stálého zubu a korene sú postavené širšie od seba, pretože medzi nimi je zárodok pre stály zub. Rozdiel je aj vo farbe, mliečne sú belšie v porovnaní voči stálym zubom. Mliečnych zubov je 20 a stálých 28 – 32," dodala MDDr. Pučeková.

Výnimočná je podľa zubárky prvá šestka, ktorú si rodičia často ani nevšimnú, pretože nemá mliečneho predchodcu. Často sa jej stalo, že boli rodičia prekvapení, keď im povedala, že dieťa má stály zub aj napriek tomu, že žiadny mliečny nevypadol. 

Kedy je lepšie vytrhnúť mliečny zub?

Zaujímalo nás, v akých situáciách je lepšie detský mliečny zub vytrhnúť namiesto toho, aby sa ošetroval. MDDr. Pučeková hovorí hlavne o týchto prípadoch:

  • keď dieťa a rodič nespolupracujú a nemajú záujem o záchranu zuba,
  • zlá finančná situácia rodičov,
  • predpokladané vypadnutie zuba v najbližšej dobe na základe RTG,
  • prítomnosť mliečneho aj trvalého zuba, keď mliečny zub obmedzuje prerezanie trvalého,
  • opakujúca sa bolesť a opuchy po čistení kanálikov,
  • úrazy, prasknuté korunky a korene,
  • keď nepomohla ani metóda HALL koruniek, keď sa zub neošetruje, iba sa ochráni korunkou.

Mnohí rodičia mávajú pocit, že zubár uprednostní ošetrenia zubov kvôli tomu, že ide o drahší úkon v porovnaní s vytrhnutím. Podľa zubárky to ale nemusí byť tak a dôležitejšie sú iné aspekty.

"Zdravý mliečny chrup má nesmierny význam vo vývoji reči, prežúvaní potravy, vývoji čelustí a držaní miesta pre stály zub. Nesie celý výzor tváre. Ak podľa rodiča toto nie sú relevantné argumenty pre záchranu zuba a trvá na vytrhnutí, ja aj napriek odlišnému názoru zub vytrhnem," dodala Pučeková na záver. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia