Prvá návšteva u ZUBÁRA: Kedy by ju deti mali absolvovať? TIPY od zubárky, ako ich na to PRIPRAVIŤ

Prvá návšteva u ZUBÁRA:
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2023-09-28 11:00:00 |

Viete, kedy by ste so svojím dieťatkom mali po prvý raz navštíviť zubára? Mnohí rodičia si kladú túto otázku, no do ordinácie sa zväčša dostavia už neskoro. Niektorí tiež podceňujú prípravu, aby dieťa vedelo, čo ho čaká a všetko zvládlo. Zubárka MDDr. Ivana Pučeková prezradila praktické tipy, ako na to.

Návštevu u zubára neodkladajte

Zubárka radí, že prvú návštevu detí u zubára netreba odkladať. Čím dlhšie to rodičia robia, tým je vyššia šanca, že ich dieťa bude mať na zube kaz. Taktiež sa zvyšuje riziko hysterickej reakcie dieťaťa zo strachu, čo sa bude diať. 

Mnohých rodičov určite prekvapí, že prvýkrát by k zubárovi mali ísť už s malým bábätkom. "Odporúčam hneď od prvého zubu, síce sa bavíme o polročnom dieťati a môžu to rodičia považovať za zbytočné, opak je pravdou. Dieťatku sa založí zubná karta. Bábätku skontrolujeme pery (farbu, vývin, hydratáciu), ústnu dutinu (prítomnosť infekcíi, aftov, herpes) a prerezávanie zúbkov," uvádza MDDr. Pučeková v úvode. 

Čo sa týka bábätka, to je všetko. Následne je čas venovaný rodičom a ich edukácii o vhodnej strave, čistení, správnych pomôckach a pripomenutí, kedy majú prísť na ďalšiu návštevu. Rodičia by tiež mali prísť v pohodlnom oblečení, pretože niektoré deti do približne 6 rokov nechcú sedieť v kresle samy, a tak sedia na rodičovi. 

Ako pripraviť dieťa na návštevu u zubára

Príprava je veľmi dôležitá a netreba ju podceňovať. "Hrať sa na zubára, ako otvorí ústa, vy si zoberte lyžičku a rátajte, koľko zúbkov má. Potom sa vymeňte. Vysvetliť mu, že je ošetrenie bezbolestné a opísať mu, ako to celé prebieha. Príde, sadne si do kresla, pozrie si rozprávku, prípadne pesničky, porozprávame sa, aký mal deň a ideme skontrolovať zúbky. Aby nebolelo, rýchlo pichne včielka, a to je koniec, už iba držať otvorené ústa – to nie je také jednoduché," vysvetľuje zubárka. 

Zároveň odporúča vziať dieťaťu nejakú antistresovú pomôcku, napríklad loptičku, ktorú môže stláčať v ruke. Niekedy si deti dokonca prinesú aj slnečné okuliare, aby mali pocit, že im do očí svieti slnko a nie profesionálna lampa. 

"Rodič musí byť pokojný, nekričať, nevyčítať a nevyhrážať sa a rátať s tým, že ošetrenie možno proste nespravíme. V najkomplikovanejších prípadoch sa dá dieťa dať do plnej narkózy, kde sa opravia všetky zuby naraz, no, samozrejme, je to finančne náročné ošetrenie," dodáva MDDr. Pučeková.

Musíte platiť, aj keď ošetrenie neprebehne?

Preventívna prehliadka je hradená zdravotnou poisťovňou. Rodičia doplácajú za RTG snímok, bez ktorého sa vyšetrenie nedá spraviť s určitosťou. Taktiež sa môžete stretnúť s tzv. nutnou sadzbou, kedy musíte zaplatiť aj napriek tomu, že sa dieťa nenechalo ošetriť. Dôvodom je to, že čas je pre zubára veľmi vzácny. Záleží od ambulancie, či pôjde o plnú sumu alebo len o nejakú čiastku. 

"Nechcem, aby to pacienti vnímali ako niečo nefér, pretože čas a energia, ktorú zubár vynaloží, sa musí vykryť, nakoľko fungovanie zubnej ambulancie patrí k finančne najnáročnejším," dodala zubárka. 

Zaujímalo nás, či má doktorka Pučeková aj nejaké úsmevné situácie zo svojej ordinácie. "Pravdupovediac nespomínam si, skôr deťom nie je veľmi do smiechu, bohužiaľ, je to tak. Ale mala som malého pacienta, ktorého som vždy ošetrovala pod vplyvom rajského plynu a ten sa veľmi ku mne tešil, že kedy mu zasa dám nadýchať plynu, že mu je potom veselo," prezradila na záver. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia