NAJLEPŠÍ prehľad čistenia PRVÝCH ZÚBKOV: Kedy začať používať kefku a pastu?

NAJLEPŠÍ prehľad čistenia PRVÝCH
Ilustračná foto
Zdroj: flickr.com
2023-08-09 11:00:00 |

Mnohé mamičky si pri prerezaní prvých zúbkov kladú otázky, kedy ich treba začať čistiť a hlavne s čím. Na trhu je dostupných množstvo pomôcok, ale len málokto vie rozlíšiť, kedy je vhodné čo a ako použiť. Ponúkame vám jeden z najlepších prehľadov na internete.

Na slovenskom trhu je dostupných niekoľko pomôcok na čistenie zúbkov. Mnohé mamičky a nielen prvorodičky, majú guláš v tom, ktorá pomôcka na čistenie je vhodná v danom veku dieťaťka. A kedy vlastne treba začať čistiť zúbky? Na všetky tieto otázky dáva odpovede MDDr. Karin Ráczová. 

Kedy treba dieťatku začať čistiť zúbky

Karin Ráczová uvádza, že starostlivosť o ústnu dutinu by mala začať ešte predtým, ako sa dieťatku prerežú prvé zúbky. Dieťatko si rýchlejšie zvykne na to, že má niečo v pusinke. Nie je to ale nevyhnutné pre vývoj zdravého chrupu. Prstáčik pomáha len na bezzubú pusinku, kým sa zuby prerezávajú. Nikdy by sme ho nemali používať na čistenie zúbkov. Keď už dieťa uchopuje samo predmety do rúk, môžeme mu kúpiť na cvičenie detskú kefku s bezpečnostnými prvkami.

Prvá objavená perlička v puse

Na čistenie prvého objaveného zúbka odporúča zubná lekárka používať jednozväzkovú kefku. Čistenie môžeme drobcovi spríjemniť alebo obzvláštniť aj s bezfluoridovou zubnou pastou s príjemnou príchuťou. Dieťatko tak zaujmeme a motivujeme k čisteniu.

Ako na ďalšie zúbky?

Fluoridovú pastu odporúča Karin Ráczová  používať vtedy, keď dieťa pri čistení nespolupracuje alebo ak v noci ešte papá mliečko (či už je kojené, alebo pije umelé mliečko). Najneskôr treba začať, keď sa objaví prvá stolička. Najprv vytláčame na kefku množstvo o veľkosti ryže. A nevadí, ak dieťa nevypľúva.

Medzizubné kefky je treba začať používať hneď, ako sa zúbku dotýkajú.

Ak chceme dieťatko viac motivovať a mať lepší prehľad o čistení, môžeme mu zadovážiť sonickú kefku. Pozor však na sonickú kefku s vysokým výkonom. Tá patrí do rúk len deťom, ktoré si vedia zuby čistiť samé a ovládajú rozdiel medzi technikou manuálnej kefky a sonickej.

A čo ústna voda?

Podľa doktorky nie je ústna voda vôbec potrebná. Ak však dieťatko motivuje, nevidí dôvod, prečo ju nepoužiť. Ale pozor! Dieťa by malo vedieť už vyplachovať ústa a vypľuť vodu z úst.


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia