Nedovoľte zubnému kameňu ničiť detské zuby: Toto robte!

Nedovoľte zubnému kameňu ničiť
Ilustračné foto
Zdroj: Dr. Martin
2022-04-29 19:00:00 |

Starostlivosť o zuby a ústnu dutinu sa začína od narodenia. Koniec detského strachu zo zubára začína správnou domácou dentálnou hygienou.

Rodičia sa starajú o prvé zúbky svojich detí spolu s nimi a sú ich sprievodcami správnou dentálnou hygienou. Keď je dieťa dostatočne veľké na to, aby udržalo v ruke zubnú kefku, je čas viesť ho k samostatnosti. Pomoc rodičov je však potrebná minimálne počas celého predškolského obdobia a kontrola zubnej hygieny zo strany rodiča môže trvať aj do puberty dieťaťa.

Hygiena mliečnych zubov

Nedostatočná hygiena vedie k problémom so zubami aj u detí. Ako u dospelých, aj tu platí, že zubná kefka by nemala byť jedinou domácou pomôckou pri čistení zubov.   

„Z každého jedla a pitia nám zostávajú zvyšky na zuboch a medzi nimi. Ak si ich večer pred spaním dôsledne odstránime domácou dentálnou hygienou, chránime si stav zubov, peňaženku aj ďalšie orgány tela,“ hovorí dentálna hygienička Ľubica Thierová zo zubnej kliniky Dr. Martin. Cieľom je udržiavať zuby čo najdlhšie hladké a bez povlaku, ktorý je niekoľko hodín mäkký, ale potom zmineralizuje, stvrdne a mení sa na zubný kameň, ktorý vypĺňa priestor medzi zubami. Ten sa nedá dobre vyčistiť a zubného kameňa sa tiež zbavíme iba na dentálnej hygiene.  

Pri mliečnych zuboch môžu deti používať okrem klasickej zubnej kefky aj prvé jednozväzkové kefky. Tie sa použijú ako prvé, bez pasty. Takúto hygienu zvládnete spolu napríklad aj pri pozeraní rozprávky. Až potom príde na rad klasická detská kefka s pastou. 

Čo všetko potrebujeme na dôkladnú domácu dentálnu hygienu?

Na domácu dentálnu hygienu odporúča hygienička tieto pomôcky – medzizubnú kefku, dentálnu niť, jednozväzkovú (jednoštetinkovú) zubnú kefku a klasickú zubnú kefku (môže byť aj elektrická alebo sonická).

Večerný rituál čistenia sa začína medzizubnou niťou a kefkou, ktorými odstránime všetky zvyšky jedla spomedzi zubov. Pre najmenších sú dnes k dispozícii zubné nite s detskými motívmi. „Potom prichádza na rad jednozväzková kefka, ktorou sa krúživými pohybmi čistí každý zub zvlášť. Nepoužívame pritom pastu. Kefku s pastou použijeme ako poslednú, aby na zuboch ostali pôsobiť všetky dobré látky obsiahnuté v zubnej paste,“ odporúča Thierová. Ráno si stačí umyť zuby klasickou kefkou a pastou.

Opakovanie je matka múdrosti

Hygienička okrem vyčistenia chrupu vždy učí, motivuje a radí, ako si doma zuby správne umývať, a to deti aj dospelých. „Robím to, lebo opakovanie je matka múdrosti a tiež preto, že po návšteve u zubára sa zvykneme niekoľko týždňov starať o zuby dôkladne, postupne však naša snaha slabne. Keď si to u mňa v kresle pacient zopakuje, opäť nadobudne chuť venovať sa svojmu chrupu o čosi viac,“ usmieva sa dentálna hygienička z Dr. Martin.

Ak rodičia kladú dôraz na správnu dentálnu hygienu, vytvoria si ich ratolesti návyk, ktorý im bude v dospelosti veľmi osožný. Zároveň pomáhajú deťom predchádzať problémom so zubami. „Aj pre deti existujú nielen detské zubné kefky, ale aj dentálne nite. Sú farebné, zábavné a ak sa z čistenia zubov stane hra, spokojnejší sú rodičia aj deti. Postup pri umývaní je rovnaký ako u dospelých. Ak si deti čistia zuby samy, rodič by im ich mal dočistiť, aj keď je dieťa pomaly na hranici puberty. Vidím veľké rozdiely v zdraví stoličiek u detí, ktorým sa o zuby starajú aj rodičia, a u detí, ktoré to majú na starosti samy,“ uzatvára odborníčka.

Tipy, ako motivovať deti na domácu dentálnu hygienu  
Radí Ľubica Thierová, Dipl.d.h, zo zubnej kliniky Dr. Martin.

 

-     Buďte deťom príkladom a sami používajte pomôcky na domácu dentálnu hygienu (zubná niť, medzizubná kefka, jednozväzková kefka a pod.).

-     Zaobstarajte deťom okrem klasickej kefky aj iné pomôcky určené na zubnú hygienu podľa veku, menšie deti majú rady tie so zvieracím alebo rozprávkovým dizajnom.

-     Čistenie jednozväzkovou kefkou nemusia deti absolvovať len v kúpeľni. Keďže čistenie s ňou prebieha bez použitia zubnej pasty, pokojne si môžu čistiť zuby aj pri pozeraní rozprávky na gauči alebo v posteli pri čítaní knihy.

-     Urobte raz za čas deťom domáci test čistoty zubov pomocou detekčnej tabletky či roztok, ktorý odhalí znečistené miesta na zuboch, keďže zubný povlak sa zafarbí nafialovo. Deti tak jasne uvidia, ako sú ich zuby naozaj vyčistené.

-     Čítajte si s deťmi detské knihy o zuboch a ich čistení.

-     Chodievajte s deťmi od útleho veku na pravidelnú zubnú prehliadku a dentálnu hygienu. Získajú správny návyk a navyše odbúrajú strach zo zubára.

 

Fotogaléria

Dr. Martin
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia