Deti a zuby: Preventívne prehliadky a dobrá hygiena nemusia stačiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-09-30 18:00:00 |

Pravidelné preventívky každého pol roka a kvalitné umývanie zúbkov sú základom, nemali by ste však podceňovať návštevu ďalšieho odborníka starajúceho sa o zuby – ortodontistu.

V prvých rokoch života dieťaťa je dôležité sledovať, či sa jeho zúbky prerezali, a čistiť ich tak, aby nevznikal povlak zodpovedný za zubný kaz. V neskoršom období treba tiež u detí dbať na to, aby boli trvalé zuby správne usporiadané. Nie je to len otázka estetiky, ale aj funkčnosti a zdravia.

Zo zdravotného poistenia majú deti hradené preventívne prehliadky u zubného lekára až dvakrát ročne. „Hoci deti majú zúbky mliečne, teda ich nebudú mať natrvalo, aj tie sa môžu kaziť. Navyše, stav chrupu v detskom veku a hygienické návyky do značnej miery ovplyvňujú zdravie a vzhľad trvalých zubov. Keď sa pozitívne hygienické návyky vytvoria v detstve, je veľká pravdepodobnosť, že budú pretrvávať aj do vyššieho veku,“ hovorí detská stomatologička Beáta Marčanová zo zubnej kliniky Dr. Martinko.

Preventívne prehliadky detských pacientov pomáhajú predchádzať bolesti zubov a nepríjemným zákrokom už v ranom veku. Prostredníctvom nich sú deti aj rodičia poučení o správnej ústnej hygiene.

Preventívna prehliadka aj u ortodontistu?

Niektorí rodičia preventívne prehliadky svojich detí zanedbávajú, čím ohrozujú ich zdravie. „Zubný kaz je zápalové ochorenie, ktoré, ak sa nelieči, môže sa šíriť aj do iných oblastí v tele a mať negatívne dôsledky,“ pokračuje detská stomatologička.

Na Slovensku dlhodobo sledujeme pokles preventívnych prehliadok aj napriek tomu, že v spoločnosti sa eviduje vysoký počet zubných ochorení a čeľustno-ortopedických anomálií. Dokonca sa odhaduje, že liečbu u čeľustného ortopéda, teda ortodontistu, potrebuje až tretina detí!

„Správne uloženie zubov a správny zhryz majú vplyv na spracovanie potravy a na trávenie, taktiež reč dieťaťa, a môžu mať vplyv aj na temporomandibulárny, čiže čeľustný kĺb. Nehovoriac o tom, že krivé zuby deti a adolescenti často vnímajú ako hendikep, ktorý negatívne ovplyvňuje ich sebavedomie a duševné zdravie. Návšteva čeľustného ortopéda sa preto stáva často aj súčasťou preventívnej starostlivosti o chrup,“ upresňuje Marčanová.

Možnosti korekcie

Ortodontista posúdi, či je zuboradie a usporiadanie zubov v poriadku, prípadne navrhne spôsob korekcie, ak je potrebná. Preto je namieste opýtať sa zubára vášho dieťaťa aj na návštevu takéhoto špecialistu.

Korekcia chrupu zubným strojčekom sa čoraz častejšie objavuje aj u detských pacientov. V tomto smere medicína aj technológie pokročili natoľko, že dnes je aj pre deti na výber mnoho druhov strojčekov – od fixných cez neviditeľné. 

„Momentálne je liečba neviditeľným strojčekom oveľa kratšia ako v minulosti. To určite uvítajú aj detskí pacienti, ktorí bývajú netrpezliví najmä v tínedžerskom veku,“ povedal Daniel Kodaj zo spoločnosti Starlynr, ktorá sa zaoberá výrobou neviditeľných strojčekov.

Podľa jeho skúseností považujú pacienti v tínedžerskom veku za veľké plus aj to, že ostatní im strojček nevidia, a preto sa im neposmievajú.

Ako sa všeobecne starať o zdravie ústnej dutiny?

- dôkladným umývaním zubov minimálne ráno a večer,

- dentálnou hygienou minimálne 2x ročne,

- absolvovaním preventívnej prehliadky raz za rok u dospelých, 2x za rok u detí,

- prehliadkou u čeľustného ortopéda,

 

Tipy, ako sa správne starať o mliečne zuby

- čistiť, len čo sa zúbky prerežú,

- používať pomôcky na dentálnu hygienu detí, akými sú napríklad medzizubné nite,

- zabezpečiť dostatok vitamínov v strave, napríklad vitamín C udržuje zdravé ďasná, vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika zo stravy a je dôležitý na mineralizáciu skloviny. Fosfor sa spolu s vápnikom podieľajú na tvorbe zdravej zubnej skloviny. Vitamín A podporuje produkciu slín.

- pokazené zúbky treba zaplombovať,

- kývajúci sa zub by mal ísť von,

- pravidelné prehliadky nie sú len prevenciou, ale pomáhajú budovať dôveru detí k zubárom

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia