Choré dieťa v škôlke: Ohrozujete jeho zdravie

Choré dieťa v škôlke:
Ilustračné foto
2016-11-13 00:37:17 |

Jeseň a zima sú obdobím zvýšeného výskytu viróz a rôznych bakteriálnych infekcií. Súvisí to najmä s nástupom detí do škôlok a škôl. Čo s tým?

Dovtedy zdravé dieťa, ktoré sa pohybovalo iba v kruhu najbližšej rodiny, sa odrazu ocitne vo veľkom kolektíve detí a musí si poradiť s rôznymi baktériami a vírusmi po prvýkrát v živote. Ešte ťažšiu štartovaciu pozíciu majú deti, ktoré nemajú staršieho súrodenca, ktorý občas domov prinesie zo školy virózu. Najrizikovejšou skupinou sú malé deti od 3 rokov, ktoré prichádzajú do kolektívu prvýkrát, opakovane choré deti, chronicky choré deti a malí astmatici a alergici.

Dieťa v kolektíve

Nástup do detského kolektívu automaticky znamená vyšší výskyt infekcií. Pobyt detí v kolektíve v uzatvorených, často prekúrených alebo nedostatočne vetraných priestoroch tried uľahčuje šírenie  infekcií, ktoré si následne ako štafetu postupne odovzdávajú rodinní príslušníci. Netreba zabúdať, že choré dieťa do kolektívu nepatrí. Do škôlky by sa nemali vodiť ani deti s nádchou bez teploty, nakoľko denný režim je prispôsobený zdravým deťom a pre dieťa so začínajúcim vírusovým ochorením môže byť veľkou záťažou. Jednodňový pobyt chorého dieťaťa síce ušetrí  deň rodičom v práci, ale môže zaťažiť detský organizmus, sťažiť priebeh ochorenia a spomaliť uzdravenie. Choré dieťa zároveň výrazne ohrozuje ostatné deti v kolektíve. Práve z tohto dôvodu sa často stáva, že do dvoch týždňov po príchode do školy majú v ordináciách lekári veľa malých pacientov. Tento fakt potvrdzuje aj MUDr. Radovan Košturiak: V našej ambulancii sa na nás obracajú najmä rodičia, ktorých deti sú choré 1-2 – krát do mesiaca, najmä v jesennom a zimnom období.“  

Pri vstupe do nového kolektívu zohráva svoju úlohu aj stres. Čím je dieťa menšie, tým náročnejšia je jeho adaptácia na nové prostredie, učiteľky, personál zariadenia, rovesníkov.  Imunita závisí od mnohých faktorov a postupne dozrieva a vyvíja sa. Ovplyvňuje ju dedičnosť, životný štýl, výživa, sociálne podmienky, hygienické návyky, prípadne vrodená porucha obranyschopnosti.

 

Respiračné infekcie

K najčastejším ochoreniam v detskom veku patria akútne infekcie dýchacích ciest (respiračné infekcie). Výskumy ukazujú, že až 90 % bežných zápalov dýchacích ciest je vírusového pôvodu. Najčastejšie sa vyskytujú ľahšie infekcie, napr. vírusové nádchy. Až polovica z detí predškolského veku a jedna tretina školákov navštívi detského lekára v súvislosti s akútnou infekciou niektorej časti dýchacieho systému.

Podľa nemeckej analýzy MAS 90 deti vo veku 0 – 2 roky prekonajú priemerne až 11 infekcií ročne,  pričom 8 z nich je nádcha. Deti vo veku 3 – 5 rokov sú choré priemerne 8-krát. Školáci vo veku 6 – 12 rokov majú  infekciu priemerne 4-krát do roka.

Počet infekcii sa zvyšuje najmä v jesenných a zimných mesiacoch, s nástupom sychravých dní a chrípkových epidémii. Medzi najdôležitejšie príznaky ochorení respiračného systému patria: kašeľ, vykašliavanie spúta, dýchavica, hvízdanie/piskoty a u ťažkých respiračných infekcií dokonca až cyanóza (modrasté až tmavomodré sfarbenie kože a slizníc). Opakované ochorenia dýchacích ciest môžu byť sprevádzané dlhotrvajúcim kašľom, ktorý môže predstavovať zdravotný aj spoločenský  problém. 

Posilňovanie detskej imunity 

Kým dospelý človek znižuje mieru svojej imunity zvýšeným stresom, nedostatkom spánku či nevyváženou životosprávou, vyvíjajúcu sa detskú imunitu môže naštrbiť časté užívanie antibiotík, extrémne sterilné prostredie, klimatizované priestory alebo, rovnako ako u dospelých, nevyvážená životospráva. „Dôležitou súčasťou imunitného systému je mikroflóra v tráviacom trakte, 80 – 90 % našej imunity je práve v čreve. Od toho čo máme v čreve závisí aj fungovanie našej celkovej imunity. Mikroflóra v čreve je bohužiaľ vďaka nezdravému spôsobu stravovania, užívaním antibiotík, aditív v potravinách často zmenená a neplní svoju funkciu,“ vysvetľuje imunológ.

Je mimoriadne dôležité podporiť vyvíjajúcu sa detskú imunitu pobytom vonku. Ideálne je spojenie prechádzok na čerstvom vzduchu s  fyzickou aktivitou, ktorá pomáha predchádzať chorobám a zároveň prirodzene buduje detský imunitný systém. Ten pomáha rozvíjať aj stret detí s vonkajšími antigénmi, proti ktorým si malý organizmus postupne tvorí protilátky. Rovnako dôležitá je zdravá a vyvážená strava, ktorá by mala obsahovať najmä zeleninu, ovocie, mliečne výrobky a strukoviny. Imunitný systém môže pomôcť posilniť aj výživový doplnok. Výborné sú napr. tie, ktoré obsahujú účinnú látku EpiCor®. Klinické štúdie dokazujú, že tá skracuje trvanie chrípky, zmierňuje závažnosť príznakov, výrazne posilňuje imunitný systém a až o 26 % znižuje počet dní s klinickými príznakmi chrípky a nachladnutia. Podporuje slizničnú imunitu – zvyšuje sekrečné protilátky IgA, ktoré nás chránia pred infekciami a aktivuje nešpecifickú imunitu tzv. NK bunky  - prirodzené zabíjačské bunky.

Prečítajte si tiež:

5 netradičných tipov, ako posilniť deťom imunitu

Pri prechladnutí nedržte dieťa doma, potrebuje vzduch


Foto: TS
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia