Pri prechladnutí nedržte dieťa doma, potrebuje vzduch

Pri prechladnutí nedržte dieťa
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-15 00:30:33 |

Ochorením dýchacích ciest u dieťaťa si prešla každá mamička. Začína sa to nevinným kýchnutím a po pár dňoch je na nervy už celá rodina.

Bežná nádcha dokáže skoliť aj dospelého človeka, a to najmä mužov. Čo potom také malé dieťatko, ktoré nedokáže v noci dýchať noštekom a pri satí materského mlieka má problém sať a dýchať zároveň? Každá mama sa snaží dieťatku pomôcť a čo najrýchlejšie mu uľaviť.

Prechladnutie je veľmi nepríjemné najmä pre detičky, ktoré nie sú ešte dostatočne schopné vysmrkať si noštek samé. Ako im môžeme uľaviť?

Na nádchu neexistuje žiaden všeliek, ktorý by behom pár hodín zaúčinkoval. Nádcha skrátka musí odznieť sama. No určite ju nepodceňujte. Zatekajúce soplíky môžu u dieťatka vyvolávať kašeľ a iné zdravotné problémy, ako napríklad zápal stredného ucha. Ak však netrpí bolesťami bruška alebo nemá zvýšenú teplotu, pomôcť mu môžete domácou lekárničkou.

Šup na čerstvý vzduch!

Dieťatko by ste počas prechladnutia nemali izolovať a držať ho zavreté vnútri! Vlhkejší vzduch zdurenej sliznici prospieva a uvoľňuje hlieny. „Ideálne je, ak dieťatko necháte spať v kočíku vonku na balkóne alebo počas prechádzky. Neplatí to však v prípade, keď má zvýšenú teplotu alebo fúka vonku silný studený vietor,“ radí detská lekárka MUDr. Katarína Šimovičová.

Najťažší je spánok a kŕmenie

Dieťatko má plný noštek, nedokáže dýchať a neustále sa budí a s ním sa budí celá rodina. V takomto prípade, aby mu soplíky mohli aspoň sčasti z nosa vytekať, ho nechajte spať na brušku, ale vždy iba pod dohľadom!

Problémom číslo dva je dojčenie. Pre soplíky nedokáže bábätko sať materské mlieko a dýchať zároveň. V oboch prípadoch, aj pred spaním, aj pred kŕmením, radíme soplíky odsávať. Odsávanie soplíkov je zdraviu prospešné a  dieťatku sa uľaví. Odsávačiek nájdete na trhu hneď niekoľko. Existujú dokonca špeciálne nástavce na vysávače, ktoré len priložíte k nosu bábätka a soplík odsajete. Tlaku sa báť nemusíte, je jemný. Vysávače sú však hlučné a nepraktické najmä pri cestovaní.

Aerosól namiesto nosových kvapiek

Pozitívne účinky má aj inhalovanie. Nemýľte si ho však s naparovaním sa nad hrncom s horúcou vodou. „Prístroj rozprašuje inhalovaný roztok alebo liečivú minerálku vďaka unikátnej technológii na malé čiastočky, ktoré efektívne prechádzajú až do spodných dýchacích ciest a prenikajú až do pľúcnych alveol, kam sa žiadny sirup či vodná para z hrnca s bylinkami pri klasickom naparovaní nedostanú. Práve preto je aj inhalovanie účinnejšie ako naparovanie,“ vysvetľuje doktorka Šimovičová. Inhalovanie je navyše od naparovania príjemnejšie. Nevdychujete horúcu paru prikrytý uterákom, ale aerosól izbovej teploty. Pri akútnych stavoch stačí inhalovať trikrát denne po 20 minút.

Pediatri odporúčajú inhalovanie aj u najmenších, no dôležitý je správny postup. Najprv bábätku odsajte soplík a až potom môže inhalovať. Inhalovanie zvlhčuje noštek, napomáha vykašlávaniu a uvoľňuje od hlienov. Nakoľko je aerosól špeciálny roztok alebo liečivá minerálna voda, chémie sa báť nemusíte.

Ak má dieťa z inhalátora strach, dá sa vybrať z takých, ktoré obsahujú napríklad veselé farebné postavičky. Na trhu nájdete dokonca špeciálne inhalátory určené pre najmenších, ktoré obsahujú dva v jednom – odsávačku hlienov a inhalátor.

Prečítajte si tiež:

Posilňujte imunitu dieťaťa, bacvily budú menej útočiť

Poradíme vám, ako zvládať "jesenné" ochorenia

 

 

Fotogaléria


Foto: tlačová správa, thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia