Kúpele pre deti? Prečo nie!

Kúpele pre deti? Prečo
Ilustračné foto
Zdroj: PR
2016-10-17 07:30:49 |

Niektoré chronické ochorenia si vyžadujú kúpeľnú liečbu, či ide o dospelých alebo detských pacientov. V Luhačoviciach vymenili sterilné steny a príkre prostredie za podmorský svet.

Detské liečebne v českom kúpeľnom mestečku Luhačovice patria k najväčším v Českej republike. Sila liečby spočíva v minerálnych prameňoch, medzi ktorými je aj svetoznáma Vincentka. Silne mineralizované, jódové vody hydrogenuhličitanocloridosodného typu sa využívajú na liečbu mnohých detských ochorení, či už vo forme pitnej kúry alebo inhalácie.

Medzi základné typy ochorení patria respiračné ochorenia, obezita, choroby zažívacieho ústrojenstva, kožné ale aj onkologické ochorenia.

Špecifiká liečby dieťaťa v Luhačoviciach:

  • Liečba dieťaťa v sprievode rodiča už od 1,5 roka
  • Dĺžka liečebného pobytu od malého dieťaťa do 18 roku života je 28 dní
  • Na liečenie môže rodič prísť s dvomi deťmi súčasne
  • Denne je po dobu 24 hodín prítomný pediater
  • V Luhačoviciach má rodič na výber z viacerých liečební – Miramonti a Vítkov, ubytovanie je možné aj v penzióne Rodina
  • Súčasťou liečebného pobytu je škola- takže pacient nezmešká nič z vyučovania

Nová balneoprevádzka je ako z rozprávky

Aby sa deti v kúpeľoch cítili čo najlepšie, je potrebné tomu prispôsobiť aj prostredie. Sterilné a nudné prostredie im ešte viac pripomína fakt, že sú v kúpeľoch a nie doma vo svojej detskej izbe.

Spodné poschodie liečebne Miramotni sa behom minulého roka premenil doslova na rozprávku. Pokreslené steny a jednotlivé miestnosti na rôzne procedúry teraz pripomínajú podmorský svet. A nie len kresbami na stenách, ale aj samotnými inštaláciami, napríklad tými s plávajúcimi rybičkami. Čo viac zlepší 20 minútový kúpeľ v uhličitej vode ako improvizované akvárium s rôznymi rybami a svetelnými efektami? Zrejme nič a aj preto malý pacient, ktorý počas bol počas našej návštevy „ponorený“ do kúpeľa bez mihnutia oka vydržal nehybne sedieť vo svojej vani.

,,Základnou myšlienkou je, aby deti počas kúpeľa v uhličitej vode zostali v pokoji a telo sa mohlo pokryť bublinkami oxidu uhličitého, ktorý sa vstrebáva kožou a zlepšuje sa tak jej prekrvenie. Kúpeľ, ktorá má priaznivý vplyv na srdcový a cievny systém a tým aj na celý organizmus, je tak oveľa efektívnejší,“ povedal Eduard Bláha, generálny riaditeľ Lázní Luhačovice.

Nové nie sú len steny, ale aj zariadenie. Vane, v ktorých sa drobci kúpu, sú vyrobené na mieru. Dvojplášťová vaňa je plnená automaticky a to podľa výšky dieťaťa. Náklady na realizáciu presiahli takmer pol milióna eur.

Modernizáciu priestoru si všimli aj zahraniční odborníci z Európskeho zväzu kúpeľov a luhačovické kúpele získali prestížnu cenu ESPA Innovation Awards 2016.

Môže si dovoliť slovenský pacient takýto „luxus“?

Aj na Slovensku poskytujú niektoré kúpele detskému pacientovi procedúry, ktoré mu zlepšujú a napomáhajú vrátiť sa do normálneho života o niečo lepšej kondícii. Ako je to ale s kúpeľnou liečbou v zahraničí? Je to u nás vôbec možné?

VšZP

Zdravotná starostlivosť v iných štátoch EÚ sa poistencovi preplatí do výšky nákladov v SR v tom prípade, že pôjde o zdravotnú starostlivosť, ktorá je na Slovensku hradená a poskytovaná z verejného zdravotného poistenia.

Poistenec po schválení úhrady kúpeľnej starostlivosti absolvuje cezhraničnú kúpeľnú starostlivosť ako samoplatca. Následne požiada VšZP o refundáciu vynaložených nákladov.

Poistenec si môže vybrať zariadenie v zahraničí, do ktorého môže ísť, musí však spĺňať príslušné indikačné kritériá pre úhradu kúpeľnej starostlivosti z prostriedkov verejného zdravotného poistenia.

Kúpeľná liečba je vekovo obmedzená len pri indikačnej skupine XXV – Netuberkulózne choroby dýchacích ciest, pri ktorej je dolná veková hranica ustanovená na 3 roky.

 

Dôvera

Kúpele v cudzine musia spĺňať štatút kúpeľného zariadenia a poistenec musí absolvovať procedúry, ktoré sa týkajú jeho ochorenia uvedeného v kúpeľnom návrhu.

Pri úhrade kúpeľnej liečby v zahraničí sa postupuje ako pri refundácii cezhraničnej zdravotnej starostlivosti. Poistenec nás vopred požiada o schválenie kúpeľnej liečby, následne ju absolvuje, uhradí si ju a po návrate domov nás môže požiadať o refundáciu nákladov. Tieto refundujeme v priemernej sume, ktorú by sme za obdobnú zdravotnú starostlivosť zaplatili zmluvným kúpeľom na Slovensku.

Kúpeľnú liečbu možno absolvovať od 3 rokov veku.

 

Union

Pre absolvovanie kúpeľnej liečby v zahraničí platia rovnaké podmienky ako v prípade liečby na Slovensku. Pacientovi musí návrh vypísať príslušný lekár, rovnako musí predtým absolvovať ambulantnú či ústavnú liečbu. Návrh schvaľuje zdravotná poisťovňa, ďalší súhlas na absolvovanie liečby v kúpeľoch v zahraničí poistenec už nepotrebuje. 

Kúpeľňu liečbu si uhradí pacient sám a následne požiada o refundáciu do troch mesiacov od ukončenia liečby. Zdravotná poisťovňa mu uhradí náklady vo výške zmluvných cien so slovenskými poskytovateľmi. Cena kúpeľnej liečby v cudzine môže  však byť podstatne vyššia, než je cena uhradená zdravotnou poisťovňou.

Pri ochoreniach dýchacích ciest je dolná hranica veku  u detí podľa indikačných obmedzení daných platnou legislatívou ustanovená na 3 roky, ostatné indikácie  u detí nemajú stanovenú dolnú hranicu veku. 

Výnimkou je  vekové obmedzenie pre deti od 3 rokov veku v kúpeľoch Smrdáky, dôvodom je  zloženie minerálnej vody využívanej na liečbu, ktorá nie je vzhľadom na vysoký obsah sírovodíka a minerálov vhodná pre mladšie deti.

 

Viete, v ktorých kúpeľných zariadeniach na Slovensku je poskytovaná detská kúpeľná starostlivosť? Prinášame vám ich prehľad:

Kúpele Bardejov a.s. 

onkologické choroby, choroby pohybového ústrojenstva, choroby tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest (len pre deti staršie ako 3 roky), nervové choroby, choroby obličiek a močových ciest, gynekologické choroby

Prírodné jódové kúpele Číž a.s.

onkologické choroby, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest (len pre deti staršie ako 3 roky), nervové choroby, choroby pohybového ústrojenstva, gynekologické choroby

Kúpele Horný Smokovec s.r.o.

netuberkulózne choroby dýchacích ciest (len pre deti staršie ako 3 roky)

Špecializovaný liečebný ústav Marína š.p.

onkologické choroby, nervové choroby, choroby pohybového ústrojenstva

Kúpele Kováčová s.r.o.

nervové choroby, choroby pohybového ústrojenstva - v tomto kúpeľnom zariadení sa detská kúpeľná starostlivosť poskytuje len ambulantne

Kúpele Lučivná a.s.

netuberkulózne choroby dýchacích ciest (len pre deti staršie ako 3 roky)

Kúpele Nimnica a.s.

netuberkulózne choroby dýchacích ciest (len pre deti staršie ako 3 roky), nervové choroby, choroby pohybového ústrojenstva

Slovenské liečebné kúpele Piešťany a.s.

nervové choroby, choroby pohybového ústrojenstva

Prírodné liečebné kúpele Smrdáky a.s.

kožné choroby

Kúpele Štós a.s.

onkologické choroby, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest (len pre deti staršie ako 3 roky)

Slovenské liečebné kúpele Turčianske Teplice a.s.

onkologické choroby, choroby tráviaceho ústrojenstva, nervové choroby, choroby pohybového ústrojenstva, choroby obličiek a močových ciest, choroby gynekologické

Fotogaléria


Foto: tlačová správa
Zdroj: az, tlačová správa, kl

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia