Prestaňte s ranným ustielaním perín

Prestaňte s ranným ustielaním
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-14 00:30:23 |

Koniec s každodenným naháňaním ratolestí, aby si ustlali periny. Ak chcete mať zdravý spánok a zbaviť sa roztočov, vedci radia, aby ste nechali postele neustlané.

Školský rok je tu a ráno máme času omnoho menej ako cez prázdniny, keď si deti mohli pospať dlhšie. Ak máte vo zvyku ešte pred odchodom z domu narýchlo ustlať postele, prestaňte s tým a získate niekoľko minút pre seba navyše. Odborníci dokonca tvrdia, že ustielanie perín krátko po ich opustení je chybou, ktorú robí väčšina z nás.

Pohľad na neustlané periny nie je bohvieaký, no vedci tvrdia, že je to určite zdravšie. Ak sa neviete  na rozhádzanú posteľ v izbe pozerať, jednoducho zavrite dvere. Vďaka tomu, že necháte periny rozložené, zničíte podľa vedcov až 1,5 milióna roztočov, ktoré v ustlanej posteli prežijú! Tieto takmer neviditeľné potvory, ktoré nemajú ani milimeter, totiž milujú vlhkosť a tým, že periny ustelieme, im ju doprajeme, lebo zostávajú omnoho dlhšie teplé a vlhké. Naopak, ak ich necháme rozložené, vlhkosť sa odparuje a roztoče vysychajú.

Ak vám záleží na tom, aby sa deti naučili periny upratať, aby izba vyzerala krajšie, nech ich ustelú po príchode zo školy.


Viete, koľko spánku vaše dieťa potrebuje? Pomôžte si grafom


O roztočoch vedia svoje najmä tí, ktorí bojujú s astmou alebo alergiami. Na svedomí majú tiež rôzne ekzémy aj chronickú nádchu. „Roztoče domáce sa živia odumretou ľudskou kožou a prežívajú tak, že malými žľazami na tele prijímajú vodu z atmosféry,“ objasňuje  Stephen Pretlove z Kingstonskej university v Londýne, ktorá vypracovala štúdiu o roztočoch domácich. „Niečo také jednoduché, ako je nechať posteľ rozostlanú, môže z matracov a perín odstrániť vlhkosť, aby roztoče vyschli a nakoniec zomreli,“ hovorí.

Zabudnite teda na ustielanie či zatváranie perín po nočnom spánku do perináka!

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia