Vieme, prečo má váš 8-ročný syn zlé dni

Vieme, prečo má váš
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-11-14 14:30:53 |

Možno ste si všimli, že váš osemročný syn sa správa akosi inak, než pred rokom. Zrazu ho prepadne zlá nálada, je mrzutý a hádavý. Čo je za tým?

Kým donedávna bol David rodinným slniečkom, po ôsmych narodeninách sa to zmenilo. Z ničoho nič je podráždený, rozplače sa aj pre to, že na okno si sadla mucha a ani vzťahy s kamarátmi už nie sú také ružové, dokáže sa pohádať pre hocijakú maličkosť. Ak niečo podobné pozorujete u svojho synčeka, zmierte sa s tým, že s ním „zametajú“ hormóny. Prišli na to austrálski vedci z Murdoch Children's Research Institute v Melbourne. Tvrdia, že chlapci zhruba vo veku 8 až 9 rokov, teda v predpubertálnom období prežívajú niečo podobné, ako dievčatá v období puberty. Charakteristické sú najmä zmeny nálad.

Kým u dievčat v puberte sú okrem zmeny nálad viditeľné aj fyzické zmeny, u 8-ročných chlapcov obvykle navonok žiadne výraznejšie zmeny nebadáme. Túto fázu vo vývoji človeka charakterizuje vznik ochlpenia vďaka androgénnym hormónom a práve tie pravdepodobne zodpovedajú za emotívne zmeny u chlapcov. To, prečo dievčatá ovplyvňujú v tomto veku omnoho menej, zatiaľ vedcom jasné nie je. Dokonca ani na všetkých chlapcov nemajú rovnaký vplyv. Ako píše taliansky denník La Repubblica, zmenami nálad trpia tí, ktorí majú vyššiu hladinu týchto hormónov. Kým u niektorých k žiadnym výkyvom v správaní nepríde, iní sú zvlášť citliví a toto obdobie je ťažké tak pre nich, ako aj pre ich okolie, lebo ani sami nechápu, prečo sa správajú tak, ako sa správajú. Podľa šéfa výskumu Georga Pattona má na správanie chlapcov v tomto období tak genetická výbava, ako aj prostredie, v ktorom žijú.

„Doteraz nám nebolo jasné, prečo sa v období predchádzajúcemu puberte prejavujú vo vyššej miere problémy v správaní a citová labilita,“ zhodnotil Patton, podľa ktorého by sa zistenie vedcov malo odzrkadliť aj v prístupe k chlapcom vo veku 8 – 9 rokov vo vzdelávacom a výchovnom procese. To, že sa nesprávajú podľa našich predstáv, totiž nie je tým, že ich zle vychovávame alebo sú príliš rozmaznaní či hyperaktívni, ale súvisí to s hormonálnymi zmenami, ktoré ich správanie a prežívanie ovplyvňujú.

Odborníci radia, aby sme sa deťom, nielen chlapcom, ale aj dievčatám v predpubertálnom období, snažili citovo porozumieť a byť pre nich oporou, aby nám mohli dôverovať.  Práve toto je totiž fáza, v ktorej sa od rodičov odpútavajú a hľadajú útočisko medzi kamarátmi. Deti prestávajú byť deťmi a podvedome odmietajú poslušnosť rodičom. I keď je to často ťažké, jedinou cestou, ako nestratiť dôveru detí, je vecná, priateľská a pokojná komunikácia bez ich znevažovania. Zahryznite si do jazyka, narátajte do 10 a vyskúšajte to. Keď dieťa bude cítiť podporu, vzdor bude slabší a aj konfliktov bude menej.  Majte na zreteli to, že keď sa vám nepodarí zvládnuť toto obdobie, v puberte to bude ešte omnoho ťažšie.

Prečítajte si tiež:

Výchova detí: 5 základných pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať

10 chýb rodičov po rozvode, ktorými ničia život detí

 

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia