Výchova detí: 5 základných pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať

Výchova detí: 5 základných
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-27 06:00:22 |

Nenahovárajte si, že malé dieťa vám určite ešte nerozumie a tak sa s jeho výchovou netreba nikam ponáhľať. Odborníci radia, aby ste začali čo najskôr, inak vám bude raz skákať po hlave.

Každý rodič svoje deti miluje a chce im dopriať to najlepšie. Neznamená to však dovoliť im všetko, na čo si zmyslia. Bez pravidiel z vášho malého rozkošného anjelika za pár rokov vyrastie „veľký čert“, s ktorým si nebudete vedieť poradiť. Mnohí rodičia drzosť a neposlušnosť svojich detí ospravedlňujú tým, že sa tak prejavuje ich osobnosť a vodcovské danosti. Samozrejme, niekedy to tak je, často je to však iba prejav toho, že im nikto neurčil hranice. Na čo teda treba dbať?

Pravidlá určujete vy!

Ak raz niečo poviete, trvajte na tom. Keď sa deťom podarí často vás prehovoriť, aby ste od svojich slov upustili, nebudú vás brať vážne. Ak napríklad poviete, že rozprávku si drobec môže pozrieť až po tom ako zje obed, nedovoľte mu obedovať pred televízorom alebo pustiť si ju bez jedla. Pripravte sa na plač a záchvaty hnevu, no zo zásad nepopustite!

Neproste deti, aby urobili niečo, čo by malo pre ne byť úplnou samozrejmosťou (umyť si ruky po príchode z vonku, pred jedlom, upratať si po hre hračky a pod.)

Hranice potrebujú aj bábätká!

Začnite s výchovou od malička. Drobci často rozumejú a vnímajú viac ako si vieme predstaviť. Ak vás ťahá za vlasy, štípe či búcha, nenechajte si to a nesmejte sa tomu. Pri najmenších deťoch obvykle veľmi dobre zaberá mimika a rázny tón hlasu. Ak sa vám nepáči niečo, čo dieťatko robí, treba zreteľne povedať NIE. Niektoré deti sa po tom rozplačú, veď ich milovaná mamička zrazu stratila nežný hlas, ktorý poznajú, no neľutujte ich. Majte na pamäti, že čím skôr začnete s výchovou, tým jednoduchšie to budete mať vy aj dieťa vtedy, keď podrastie.

Ak chcete niečo zdôrazniť malému dieťaťu, kľaknite si k nemu, sadnite alebo čupnite, aby ste si videli z očí do očí. Chyťte ho za ruky a vtedy predneste svoju požiadavku. 

Buďte struční!

Mozog dieťaťa funguje inak ako mozog dospelého. Nedokáže sa dlho sústrediť a počúvať vás. Keď vás niečím nahnevá a chcete, aby vás naozaj vnímalo, odložte si svoje múdre poznatky a argumenty na neskôr a jednoducho povedzte NIE alebo ešte lepšie, nájdite spôsob ako mu povedať ÁNO. Vysvetľovanie naozaj nemá zmysel. Podľa niektorých odborníkov si deti dokonca aj slová nesmieš, nechytaj to, nechaj to tak a podobne preložia do svojho jazyka ako môžeš či chytaj.

Buďte jednotní!

Asi každému rodičovskému páru sa stane, že sa jednému nepáči niečo, čo vo vzťahu k deťom urobí ten druhý – otecko napríklad podľa mamy po Martinkovi neprimerane kričí alebo je otecko nervózny z toho, že mama Katku až príliš rozmaznáva. Áno, sú to situácie, o ktorých sa treba porozprávať, no nikdy nie pred deťmi! Najväčšia chyba, ktorú rodičia robia, je tá, ak jeden druhého pred deťmi zhodí či okríkne a postaví sa na stranu dieťaťa.

Fyzické tresty NIKDY!

Fyzický trest je prejavom slabosti a zlyhania dospelého, nie dieťaťa. Ak budete dieťa vychovávať od malička a trvať na svojich zásadách, dôvod na fyzické tresty mať nebudete. No ani vtedy, ak je dieťa už väčšie a máte pocit, že vám prerástlo cez hlavu, bitkou nič nedosiahnete - možno to, že sa vás potomok bude báť. Násilie plodí násilie a buďte si istí, že tadiaľto cesta nevedie. Trpezlivosť, láska, jasné pravidlá a snaha o pochopenie je to, čo by ste mali pri výchove uplatňovať. Keď vám „ujde“ jedna výchovná na zadok, nevyčítajte si to, určite by to však nemalo byť pravidlom!

Prečítajte si tiež:

10 chýb vo výchove, ktoré väčšina rodičov ľutuje

Toto je dvadsiatka najväčších výchovných chýb

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia