ALTERNATÍVY k trestaniu detí: Týchto 7 vecí urobte NAMIESTO zákazov a príkazov

ALTERNATÍVY k trestaniu detí:
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2023-10-10 11:00:00 |

Keď dieťa urobí niečo zlé a nesprávne, mnohí rodičia sa hneď uchyľujú k trestaniu v podobe rôznych príkazov či zákazov a v niektorých prípadoch ide dokonca aj o fyzické tresty. Možností je ale oveľa viac a problémy môžete vyriešiť aj bez toho, aby ste svoje ratolesti trápili a stresovali.

Trestanie detí sa dlhé roky považovalo za efektívny spôsob disciplíny a výchovy. Avšak s rastúcim poznaním psychológie detí a ich rozvoja sa stále viac rodičov a odborníkov obracia k alternatívnym metódam. Tieto metódy podporujú pozitívny vývoj detí, zvyšujú ich sebavedomie a pomáhajú vytvoriť pevný vzťah medzi rodičom a dieťaťom.

1. Komunikácia

Namiesto toho, aby ste reagovali na nežiaduce správanie detí trestom, mali by ste sa s nimi otvorene rozprávať. Vysvetlite im dôvody, prečo je dané správanie neprijateľné, a pokúste sa zistiť, prečo sa tak správajú. Empatický prístup k deťom pomáha vytvárať vzájomnú dôveru.

2. Odmena za pozitívne správanie

Namiesto tých negatívnych vecí sa zamerajte skôr na pozitívne. Keď sa vášmu dieťaťu niečo podarí, odmeňte ho za pozitívne správanie. Odmeny nemusia byť materiálne, často postačuje aj uznania a pochvala. Vďaka tomu budú chcieť deti robiť viac dobrých a pekných vecí namiesto tých zlých. 

3. Stanovte si hranice a dôsledky

Pri rozhovoroch si už dopredu stanovte hranice a dôsledky toho, čo sa udeje, keď dieťa niečo vykoná. Napríklad, keď rozbije hračku, bude si ju musieť skúsiť samo opraviť a vy mu nekúpite žiadnu náhradu. To môže prispieť k tomu, že si bude veci viac vážiť. 

4. Naučte deti zodpovednosti

Zapájajte deti do chodu domácnosti. Keď im zveríte nejakú úlohu alebo povinnosť, budete v nich rozvíjať pocit zodpovednosti a dôležitosti. Tým ich naučíte viac ako trestaním. 

5. Čas na zamyslenie

Namiesto trestania môžete dieťaťu dať príležitosť zamyslieť sa nad svojím správaním. Tento čas by nemal byť používaný ako trest, ale skôr ako príležitosť na premýšľanie. Keď sa to spojí s predošlými radami, dieťa ľahšie pochopí to, čoho sa dopustilo. 

6. Choďte im príkladom

Deti sa najviac učia pozorovaním. Ak chcete, aby sa správali správne, mali by ste im ukázať, ako to robiť. Choďte im príkladom a učte ich, čo je správne a čo nie. Deti často len opakujú to, čo vidia doma.

7. Buďte trpezliví

Každé dieťa je jedinečné a potrebuje individuálny prístup. Skúste sa vžiť do jeho pocitov a pochopiť, ako sa cíti. Nevyvíjajte zbytočný nátlak a nehnevajte sa, ak sa na prvý raz niečo nepodarí. Trpezlivosť je pri výchove detí veľmi dôležitá. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia