Deti a známky: Niektoré mamičky prezradili, ako k nim pristupujú

Deti a známky: Niektoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-06-09 14:52:00 |

Každý si v živote môže prejsť inou situáciou a úspech nie je nikomu, len tak zaručený. Motivácia sa však vypláca a každý rodič môže k známkam u detí pristupovať inak.

Neúspechy v živote nás môžu posunúť aj neskôr k lepším výkonom. Už  napríklad v školách nás učia, že vzdelávanie je podstatné a čím lepšie sa školák bude učiť, bude odmenený. Avšak, v živote sa vyskytnú aj situácie, kedy všetko podľa plánu nefunguje tak, akoby sme chceli.

 

Veď každý má iné prednosti, či schopnosti. „Ako rodičia pristupujeme k zlým známkam s rozvahou a pokojom. Snažíme sa so synom každú zlú známku prediskutovať, pozrieme sa na problém a učivo sa samozrejme doučíme, aby si zlú známku v krátkej dobe opravil. Snažíme sa syna naučiť, že aj zlé známky sú súčasťou života a posúvajú nás ďalej - k lepším výsledkom," prezradila matka Ing. Ivana Andrášková ohľadom toho, ako sa usilujú s jej manželom pristupovať k výchove synčeka a zároveň dodala, že si myslí, že existuje priestor ako na sebe pracovať.

Niektorí rodičia používajú k výchove dieťaťa a naštartovaniu motivácie rôzne metódy. Zatiaľ, čo niektorí obmedzia dieťaťu niektoré aktivity, iný sa k takýmto praktikám neuchyľujú.  „Nikdy nepoužívame tresty za známky, ani krok, vždy len dohovor, vysvetlenie a snažíme sa syna motivovať a pomôcť mu zlepšiť sa. Takýto spôsob sa nám osvedčil a na povahu nášho syna platí a funguje. Je veľmi bystrý a snaživý chlapec," dodala spomínaná matka Andrášková.

Názor na výchovu detí ohľadom učenia sa a získavania vedomostí môžu mať rodičia rôzny, avšak rodičia sa vo všeobecnosti usilujú pre detičky urobiť len to najlepšie, čo vedia. Dobré známky pre dnešnú dobu pre mňa nie sú tým najdôležitejším kritériom. Najdôležitejším kritériom dnešnej doby je pracovať na podnikavosti. Byť inovatívny, vynaliezavý, mať kritické myslenie, vedieť pracovať v tíme, vedieť pracovať s mäkkými zručnosťami ako empatia, asertivita, atď." poznamenala k tejto problematike Mgr. Nikola Boďová, ktorá je taktiež matkou.

 
 
Zároveň poznamenala, že je podľa jej názoru podstatné sa zamerať na každého jedného žiaka a zároveň sa usilovať rozvíjať to, v čom je dobrý a čo mu prirodzene ide. Podľa jej názoru je vhodné, aby sa zbytočne neplytvalo energiou na predmety,  v ktorých dieťa až tak nevyniká a je vhodné sa zmieriť s tým, ak má priemerné výsledy. Tým sa nepozerať na známky, ktoré môžu deti mnohokrát demotivovať. Ale na úzku komunikáciu medzi žiakom, učiteľom a rodičom, ako pracovať na spoločnom najlepšom výsledku," dodala Boďová.

 

 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia