7 vecí, ktoré môžete čakať v 7. mesiaci tehotenstva

7 vecí, ktoré môžete
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-11-19 14:30:59 |

Siedmy mesiac tehotenstva začína a vy ste sa prehupli do tretieho trimestra. Zrejme vás začnú trápiť príznaky, ktoré ste doteraz nezaznamenali.

Dieťatko rastie veľmi rýchlo a začína vám svojou veľkosťou komplikovať každodenný život. Ako už zrejme sama cítite, je najvyšší čas plánovať si materskú dovolenku a  premýšľať nad pôrodným kurzom. Čo teda prináša siedmy mesiac?

1. Pohyby vášho drobca

Bábätko je už v tomto mesiaci dobre vyvinuté a čoraz viac pripomína bežné krásne dieťatko. Rastie, naberá na váhe a jeho domov vo vašej maternici je zo dňa na deň menší a menší. Tým, že je už drobec pomerne veľký, nebudete cítiť žiadne jeho náhle a pomerne silné kopanie či pästičky, ale skôr nepokojné mrvenie sa.

Okolo siedmeho mesiaca už totiž vaše „všetko“ začína rozoznávať svetlo a tmu, takže si môže začať prispôsobovať spánkový cyklus aj podľa tohto. A dokonca už vie rozoznať aj niektoré hlasné zvuky zvonku. Je to ale zrejme podobný pocit, akoby ste niečo počuli keď ste pod hladinou vody v bazéne.

V tomto období už môže merať 35 cm a vážiť okolo jedného kila. A to už je teda niečo! Dokonca, pokiaľ by sa dieťa narodilo predčasne v tomto období, už by nemalo mať problém prežiť bez lekárskej pomoci.

2. Materská dovolenka

Ak ešte stále pracujete, je ten správny čas začať s materskou dovolenkou. Predsa, ste už v treťom trimestri, obaja ste už veľkí a každé ráno sa chystať do práce v tomto stave, nie je len tak. Začali ste už premýšľať nad rôznymi praktickými náležitosťami? Kde budete rodiť, kto vám bude pro pôrode pomáhať, či si zoberiete k sebe aj manžela, partnera či mamu... Ak ste nad týmto ešte nepremýšľali, je najvyšší čas.

3. Známe tehotenské príznaky

Pálenie záhy, bolesť či kŕče v žalúdku, náladovosť, časté návštevy WC, opuchy nôh, chuť do jedla a nespavosť ostáva až do pôrodu. 

4. Braxton Hicks kontrakcie alebo "poslíčkovia", teda falošné kontrakcie

Falošné „braxton hicks“ kontrakcie sú tak trochu ako generálna skúška. Svaly vašej maternice sa sťahujú, čím sa pripravujú na pôrod, ktorý budete musieť zvládnuť už v blízkej budúcnosti. Majte však na pamäti to, že aj keď sú ťažko rozoznateľné od skutočných kontrakcií pred pôrodom, nie sú dostatočne silné na to, aby dokázali vytlačiť vášho drobca.

5. Sex? NIE!

Ak jevaše tehotenstvo ukážkové, toto sa vás netýka. V ostatných prípadoch sa však pre riziko predčasného pôrodu pohlavného styku radšej zdržte. I keď v tejto otázke sa odborníci rozchádzajú a a dokonca ani štúdie nepotvrdili jednoznačnú súvislosť  pohlavného styku a predčasného pôrodu, vždy je lepšie poradiť sa s odborníkom, či vo vašom konkrétnom prípade by mohol sex spôsobiť komplikácie. 

6. Nespavosť

Ďalší problém, s ktorým sa nastávajúce mamičky môžu stretnúť, je nespavosť. Nespavosť je počas tehotenstva vyčerpávajúca, ale ak sa upokojíte a použijete tehotenský vankúš, bude sa vám ľahšie zaspávať.

7. Výživná strava

Dbajte na to, aby ste v siedmom mesiaci tehotenstva mali stravu bohatú na vitamíny, minerály, vlákniny a NEZABÚDAJTE na zinok! V siedmom mesiaci je veľmi dôležitý.

Zinok pomáha produkovať inzulín a enzýmy, je tiež potrebný pri syntéze DNA a tvorbe nových tkanív a buniek. Zohráva tak veľmi dôležitú úlohu v správnom rozvoji a raste dieťaťa. Denne by ste ho mali zjesť podľa odporúčaní asi 10 mg. Nájdete ho v orechoch, celozrnných výrobkoch, mliečnych výrobkoch, vo vajíčkach, v hydinovom, ale aj červenom mäse.

Prečítajte si tiež:

Štyri nepopierateľné výhody sexu v tehotenstve

Tehotenská etiketa: Čo sa hodí a čo nie

 

 

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia