Tehotenská etiketa: Čo sa hodí a čo nie

Tehotenská etiketa: Čo sa
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2017-04-09 00:53:43 |

Nikdy nehovorte tehotnej žene, že rastie zo dňa na deň, ani sa nedotýkajte jej bruška. Samozrejme, že by ste to urobili skôr automaticky, ako so zlým úmyslom, no radšej sa tomu vyhnite.

Hoci nie sú vaše názory a činy myslené hrubo, necitlivo, či nevhodne, môžu spustiť hormonálny tobogán pocitov. Čoho sa teda radšej vyvarujte?

 

1. Nedotýkajte sa jej bruška

Za normálnych okolností sa nedotýkate brucha svojich priateľov. Je to tak? Prečo by to malo byť v tehotenstve iné? Ak vám i napriek tomu trhá rukou, radšej sa zdvorilo opýtajte, či tak môžete urobiť. Neurazte sa, ak vám povedia, že nie. U niekoho to môže vyvolať nepríjemné pocity. Je možné, že keď dieťa bude kopať, vaša priateľka s vami bude zdieľať svoje pocity.

2. Nepýtajte sa, či už vybrali meno

Vybrať meno u niekoho nemusí byť vôbec problém. Niektoré páry sa na výbere mena zhodnú ihneď, iní čakajú na chvíľu, keď uvidia čerstvo narodené dieťa. Problém môže nastať vtedy, keď vám meno dieťaťa povedia a vy nemôžete odolať a zdieľate s nimi svoje názory, prečo je to meno dobré či prečo zlé. Vypočuť si názory môže byť pre budúcu matku stresujúce. Je preto jednoduchšie, keď sa na meno neopýtate a počkáte, či vám ho nepovedia sami budúci rodičia alebo vytrváte dovtedy, kým sa dieťa narodí. Nejaké meno predsa len dostane.

3. Nepozerajte sa v šoku, keď počujete, že je tehotná

To sa často stáva u žien, ktoré sú na vyšších pozíciách a tak väčšina ľudí predpokladá, že sú isto karieristky. Ľudia môžu byť ambiciózni a môžu byť rodičmi, dokonca tými najlepšími.

4. Nehovorte jej, že sa zväčšuje zo dňa na deň

Nevyjadrujte sa k veľkosti jej tela alebo tvaru bruška. Tieto komentáre tehotné ženy obťažujú. Gravidná žena si je vedomá, že rastie, nie je potrebné jej to neustále pripomínať. Aj v prípade, že je naozaj veľká, toto naozaj nepotrebuje počuť.

5. Nehovorte jej, že to nie je dosť vidno

V nadväznosti na predchádzajúcu komentár nie je tiež pekné hovoriť, že nevyzerá ako tehotná alebo sa vtipne pýtať, či si je tehotenstvom istá. Nie je to nič príjemné, spôsobí to len to, že bude mať obavu o vývoj a rast svojho dieťaťa.


Tehotenské mýty: O čom napovedá špicaté brucho, veľký zadok, či pálenie záhy


6. Nikdy jej negratulujte na sociálnych sieťach

Rozhodnutie o tom, kedy budúci rodičia oznámia tehotenstvo, nie je na vás. Nechajte ich, aby sa pochválili pred ostatnými, keď sa na to budú cítiť. Mohlo by sa totiž stať, že vyzradíte niečo, čo malo byť ešte „schované pod pokrievkou.“

7. Nesprávajte sa k nej tak, ako by bola chorá

Aj keď tehotenstvo je svojím spôsobom zdravotný stav, nie je to choroba. Tehotná žena sa môže chodiť zabávať medzi ľudí, cvičiť, či chodiť do kina. Každá žena je iná, niektoré môžu mať vážne problémy a radšej doma preležia celé tehotenstvo, iné si svoj stav naozaj užijú tak, akoby im nič nebolo. Len ony sami sú si vedomé svojich možností  a limitov.

8. Nehovorte jej hororové príbehy  

Nezdieľajte so svojou tehotnou priateľkou hororovú historku o tom, ako vaša kolegyňa musela podstúpiť akútnu sekciu a takmer vykrvácala. Zbytočne ju vystrašíte. V dnešnej dobe je medicína taká vyspelá, že drvivej väčšine žien vedia lekári pomôcť aj vtedy, keď nastanú komplikácie. Platí tiež, že keď sa dieťa narodí a matka si ho zoberie do náručia, spomienky na zlý pôrod zmiznú.

9. Povedzte jej, že to bude v pohode

Tehotenstvo môže byť desivé obdobie pre ženy. Ich životy sa čoskoro zmenia a mnohé sa obávajú, ako sa budú cítiť, či to všetko zvládnu. Každá potrebuje svoj čas a priestor, aby sa stotožnila so svojou novou rolou. Niekomu to trvá kratšie, niekomu dlhšie. Všetko chce čas. Povedzte jej, že všetko bude v poriadku, že to zvláda perfektne a bude úžasná matka. To je to, čo potrebuje počuť.

Prečítajte si tiež:

Toto sa stane, ak si nedáte v tehotenstve pozor na jedlo

Sedem varovných príznakov v tehotenstve


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia