Pôrodná asistentka netušila, že žena čaká dvojčatá

Pôrodná asistentka netušila, že
Ilustračné foto
2018-11-18 00:30:03 |

Pôrodná asistentka Martina Gornerová z Austrálie prišla o licenciu po tom, keď si nevšimla, že mama, ktorú pripravovala na pôrod, čaká dvojičky. Ich narodenie bolo aj pre ňu prekvapením.

Príbeh mamy Brooke rozdelil ľudí na dva tábory. Silná prívrženkyňa domácich pôrodov odmietla počas tehotenstva vyšetrenia. Neabsolvovala ani jeden ultrazvuk. Pri domácom pôrode jej pomáhala spomínaná asistentka. Po tom, ako Brooke porodila do bazéna prvé dieťa, asistentka čakala na placentu. Aké však bolo jej prekvapenie, keď sa namiesto nej tlačilo von ďalšie dieťa. „Ukázalo sa, že je tam ešte jeden chlapček, ktorý sa chystá vyjsť na svet,“ napísala príspevok na Facebook.

„Je to ako inzercia svojej vlastnej nekompetentnosti, akýkoľvek vyškolená a kompetentná asistentka by si všimla, že ide o viacnásobné tehotenstvo a postavila by sa k tomu ako k vysokorizikovému tehotenstvu,“ píše sa v jednom z kritických komentárov.

Aj napriek tomu, že deti prišli na svet predčasne, čo je pri dvojičkách dosť bežné, zdalo sa, že všetko je v najlepšom poriadku. Nakoniec však museli k mame a bábätkám volať sanitku, lebo nastali komplikácie.  Jedno z detí začalo mať problémy s dýchaním a tak skončili obidvaja drobci v odbornej lekárskej starostlivosti.

Mnohí považujú rozhodnutie mamy ignorovať vyšetrenia za nezodpovedné a nechápu, ako si mohla nevšimnúť, že čaká dvojičky. Väčšina však kritizuje pôrodnú asistentku, ktorá podľa nich podcenila riziká spojené s pôrodom doma.

Pôrodná asistentka má však aj mnoho zástancov, podľa ktorých je pôrod v domácom prostredí omnoho lepší tak pre matku aj dieťa, a spísali petíciu na jej podporu. Nesúhlasia s tým, že má pozastavenú licenciu a poukazujú na to, že predčasný pôrod dvojičiek v 35. týždni zvládla.  

Domáce pôrody sú pálčivou témou po celom svete. Iróniou osudu je možno prípad Caroline Lovellovej (36) z Austrálie, ktorá sa angažovala v boji za domáce pôrody. Vyhlasovala, že v prípade, keď sa nepredpokladajú komplikácie, mala by mať každá žena možnosť porodiť doma za pomoci kvalifikovanej pôrodnej asistentky.

Práve ona sama v roku 2012 zomrela pri pôrode svojej druhej dcérky, keď po tom, ako ju priviedla na svet, dostala infarkt a nebolo možné poskytnúť jej okamžite odbornú pomoc. odborníci upozorňujú, že niektoré riziká spojené s pôrodom jednoducho nie je možné predvídať a preto sú domcáe pôrody vždy hazardom. 

Prečítajte si tiež:

Ďalšia najmladšia mama: V Kolumbii porodilo 10-ročné dievča

Sedem šialených vecí, ktoré sa dejú s vagínou v tehotenstve

Fotogaléria


Foto: Facebook.com
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia