Štyri nepopierateľné výhody sexu v tehotenstve

Štyri nepopierateľné výhody sexu
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-07-29 18:30:00 |

Pre väčšinu tehotných žien je pohlavný styk v tomto období úžasný z viacerých dôvodov. Ak vám ho lekár nezakázal zo zdravotných dôvodov, určite si ho neodopierajte!

Mať sex počas tehotenstva je dobré pre vaše telo, tepovú frekvenciu aj vzťah. „ Je rovnako príjemný ako vtedy, keď nie ste tehotná a má ešte aj niečo navyše,“ hovorí sexuologička Lou Paget. Obavy a mýty môžu u niektorých tehotných žien vyvolať obavy, že sex a orgazmus bábätku v brušku ublížia. Ak je však vaše tehotenstvo bez komplikácií a nehrozí vám predčasný pôrod, neexistuje dôvod, pre ktorý by ste sa ho mali vzdať. V skutočnosti sú minimálne štyri výborné dôvody, prečo „ísť na vec“ už dnes:

1. Tehotenský orgazmus je naj

Mnoho žien hovorí, že by znovu rady prežili orgazmus, aký mali pri sexe v tehotenstve. Niektoré dokonca prídu v tomto období k vyvrcholeniu  prvýkrát v živote. Dôvodom je prekrvenie pohlavných orgánov a panvovej oblasti, čo zintenzívňuje všetky spôsoby stimulácie.

2. Sex zlepšuje náladu

Štúdia zverejnená v The Journal of Sexual Medicine uvádza, že asi 40 percent tehotných žien túži po pohlavnom styku častejšie než pred otehotnením. Čím to je? Opojný koktejl je namiešaný z hormónov - estrogénu a progesterónu, v druhom trimestri dokonca aj testosterónu. Prsia sú väčšie, bradavky citlivejšie, je tu väčší energizujúci prietok krvi do panvovej oblasti a s najväčšou pravdepodobnosťou nepotrebujete ani žiadne lubrikanty. Vaše zaoblené krivky sú sexi ako nikdy predtým a odpadá strach z nechceného otehotnenia.

3. Orgazmus vás zbaví stresu

„Orgazmus dodáva adrenalín, ktorý prináša príjemné uvoľnenie napätia,“ opisuje pediatrička Ari Brown. Štúdie ukazujú, že sex môže pomôcť pri znižovaní krvného tlaku, takže sa cítite pokojnejšie a znižuje tiež riziko infarktu. Okrem toho, sex pôsobí relaxačne a tak sa vám bude aj v tehotenstve lepšie zaspávať.

4. Sex udržuje vzťah nažive

„Z rodinného hľadiska je intímne spojenie partnerov vždy dobré,“ hovorí Brown. Pohlavný styk s otcom dieťaťa, ktoré nosíte pod srdcom, vám dodáva istotu a pocit „normálnosti“ v inak búrlivej fáze života a vďaka uvoľňovaniu oxytocínu, inak nazývanému hormón lásky, sa cítite pri ňom ešte lepšie ako kedykoľvek predtým. Štúdie preukázali, že oxytocín zvyšuje citový vzťah a robí nás viac súcitnými, empatickými a dôverčivými, čo sú základné stavebné jednotky pevného vzťahu.

 


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia