Učiteľka nebrala ohľad na žiaka dyslektika, z diktátu dostal 5-ku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-25 19:00:00 |

Nie len žiaci robia v živote chyby. Hoci, keď je človek dyslektik, nemusí to byť zrejme príjemné, no veľmi záleží aj od prístupu okolia k tejto poruche. (Aktualizované 11.5.2023 o 10:38).

V súčasnosti existuje viacero prípadov, kedy sa počas vývoja u detičiek prejavili určité poruchy. Jednou z nich môže byť, napríklad aj dyslexia. 

V tomto prípade ide o poruchu, ktorá je biologicky podmienená. V skratke ide o to, že osoba, ktorá ňou trpí má ťažkosti správne čítať. Ďalej sa u nej vyskytujú tiež problémy s písaním a neobchádza to ani samotný pravopis, ide však o špecifickú poruchu, pri ktorej sú narušené len určité spomínané schopnosti, samotnú inteligenciu človeka to neovplyvňuje, uvádza NHS.uk.

V postate ide už o bežnú poruchu. Prípad jedného žiaka v Českej repulike, ktorý trpel dyslexiou, sa dokonca dostal aj na sociálnu sieť. Keďže ju mal, je prirodzené, že robil mnoho chýb aj v diktátoch. Avšak, správanie učiteľky, ktorá jeho diktát opravovala, sa zrejme nepozdávalo administrátorom, prípadne zodpovednému pracovníkovi/pracovníkom facebookového profilu s názvom Liný učitel. Tam, sa objavila fotografia spomínaného diktátu žiaka dyslektika, ktorý obsahoval mnoho chýb. Kritika zo strany spomínaného facebookového profilu sa však zniesla skôr na pani učiteľku, ktorá daný diktát opravovala.

Išlo o diktát z českého jazyka a písal ho žiak šiestej triedy na základnej škole. Avšak, nad fotografiou diktátu sa nachádza popis. A v ňom je kritika mierená nie na žiaka, no skôr na pani učiteľku. Z dôvodu, že žiakovi, ktorý má dyslexiu dala z neho 5-ku. Nanešťastie, tento žiačik má tých 5-tiek už viacero... 

„Milí učitelia! Pokiaľ neviete učiť dyslektika a ste češtinári, mám pre vás pár návrhov. Úplne NIE JE vhodné, keď len skrátite diktát o dve vety!!! Áno, presne ako táto učiteľka. Myslí si, že posledné dve vety uberie a má hotovo. Iná učiteľka zase napálila žiakovi päťku s dodatkom: „Posledné dve vety nehodnotím.“ To je antipedagogika ako vyšitá, veľké odborné zlyhanie a strata súdnosti,"  uviedlo sa popise ku fotografii diktátu na facebookovom profile Liný učitel.

 

Diktát, který vidíte na obrázku, napsal DYSLEKTIK. Učitelka českého jazyka, které dala žákovi pětku, naprosto ignoruje...

Posted by Líný učitel on Friday, October 21, 2022

Zároveň v popise napísali niekoľko bodov, ako pracovať počas diktátu so žiakom, ktorý má spomínanú dyslexiu. Je vhodné, ak diktát nepíše, ale namiesto toho uvažuje nad tým, ako vyplniť cvičenia, ktoré sú určené na doplňovanie, prípadne ďalšie úlohy podobného charakteru. V prípade, že predsa len sa musí na písaní diktáut podujať, tak by nemal písať každú vetu ale každú druhú. Je tiež podstatné dbať na to, že dieťa je dyslektik. Preto je vhodné mu to nediktovať prirýchlo. Navyše, diktát by nemal byť posudzovaný tak, ako deti, ktoré dyslexiu nemajú. A teda nemala by byť za neho žiadna známka. Namiesto toho, by mu len malo byť oznámené, koľko chýb v diktáte mal.

Ďalej sa pristúpi k tomu, že keď mu učiteľ/ka podčiarkne, kde žiak s dyslexiou urobil chyby, tak aj nad ne učiteľ/ka napíše, ako by to správne malo vyzerať. Avšak, nie je ani vhodné, aby učiteľ/ka používal/a červené fixky, výrazne farbiace perá a podobne. „Tento bod je výnimkou bodom predchádzajúceho: ak sa žiakovi diktát podarí (napríklad sa zníži počet chýb) – nešetríme jednotkou, to je napokon jediná známka, ktorú môže dyslektik za diktát dostať. Vždy ale hodnotíme pozitívne a posilňujeme to, čo sa žiakovi podarilo. Samozrejme, stále sa pracuje so žiakom individuálne a formatívne," uvádza sa v popise k fotografii na facebookovom profile Liný učitel.

Taktiež, sa v popise nachádzalo od spomínaného profilu na Facebooku, akési upozornenie. Určené bolo pre učiteľov a učiteľky, ktoré vyučujú žiaka s dyslexiou. A išlo o to, že táto stránka má v záujme uviesť konkrétne meno učiteľa/ky rovnako aj školy, ak prídu na to, že sa s takýmito žiakmi nezaobchádza tak, akoby sa malo, teda s individuálnym prístupom. 

Pod príspevkom sa objavilo viacero komentárov, ktoré reagovali na spomínanú situáciu. „To je strašné. 20 rokov bojujem na ZŠ proti podobným praktikám, som väčšinou za idiota, ale nikdy to nevzdám," uviedla jedna žena - Vaková, v komentároch. Ďalšia poznamenala nasledovné. „Ja by som plakala. Dnešné školstvo - postavené na tom, že chyba je poníženie, nie priestor na nápravu a poučenie," podotkla komentujúca Mráčková. Medzi komentármi sa nachádzalo viacero dlhších reakcí, ktoré by zrejme mohli byť predmetom ďalšej diskusie.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia