Chcete múdrejšie dieťa? Toto sú potraviny podporujúce činnosť mozgu

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-16 16:59:00 |

Jesť kvalitné a zároveň zdravé potraviny nemusí byť vôbec jednoduché. Najmä vtedy, ak neviete, ktoré sú tými správnymi. Poradíme vám.

Harvardský odborník, ktorý sa zaoberá správnou a zdravou výživu poradil, čo dať deťom jesť, ak chcete podporiť alebo udržať ich zdravú činnosť mozgu, uvádza timesofindia-indiatimes.com.

Zaujíma vás, ktorými potravinami môžete podporiť intelekt dieťatka? Rozumovú činnosť môžu vylepšiť, napríklad potraviny, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny a ďalšie potrebné látky. Napríklad ide o vitamíny, akým je vitamín A, B12 a D. Ďalej netreba zabúdať ani na ďalšie dôležité látky, akým je železo, cholín. Rovnako nepodceňujte ani príjem jódu a folátu. Hoci by sa mohlo zdať, že vybrať si tie správne potraviny je takmer nemožné, nie je tomu tak. Nemusíte nad tým tráviť hodiny samoštúdia. Tu vám prinášame rady od doktorky menom Uma Naidoo, ktorá pôsobí ako nutričná psychiatrička. Zároveň má veľmi dobré vedomosti z oblasti fungovania mozgu a toho, čo je vhodné pre podporu jeho fungovania. Okrem toho, spomínaná doktorka pôsobí aj ako členka fakulty na Harvardskej lekárskej fakulte. Táto doktorka sa podelila s CNBC o informácie ohľadom vhodných potravín pre podporu mozgovej činnosti u detí.

TOP potraviny na podporu mozgovej činnosti u detí

Skúste vajíčka, keďže obsahujú viacero prospešných látok, okrem toho, napríklad aj cholín, ktorý napomáha zlepšovať vývoj mozgu. V súčasnosti existuje viacero receptov, kde môžete použiť vajíčka. Napríklad, placky, omeleta alebo nejaký dobrý koláč. Čo tak si ozvláštniť jedálniček výrobou chutného, zdravého a zároveň kvalitného smoothie? Je to pomerne jednoduchý a účinný spôsob, ako dieťatku ukázať, že je možné zjesť aj také potraviny, ktoré možno nemá v láske. No pre jeho zdravie je prospešné. V rozmixovanom stave si zrejme ani neuvedomí, čo ochutnáva. Napríklad môžete doň vmiešať špenát, rovnako aj iné výživné veci, akými sú chia semienka. Nezabúdajte, že veľmi výživnými sú napríklad tiež samotné oriešky. Konkrétne ide o vlašské orechy. Myslite na to, že do stravy je vhodné pridať aj nejaké to ovocie. Skúste napríklad čučoriedky. Domnievali ste sa, že mliečne výrobky nemajú medzi týmito potravinami čo robiť? Omyl. Vo všeobecnosti je vhodné, napríklad dať dieťatku aj jogurt, ktorý však nebudete sladiť. 

Zrejme ste už počuli, že veľmi dobré je v súvislosti s podporou mozgovej činnosti, konzumovať strukoviny. Použite napríklad čerstvý humus, ktorý obohatíte o obľúbenú zeleninku dieťatka. Ak chcete použiť vyprážané jedlo, uvažujete o zdravších alternatívach. Počuli ste napríklad o zeleninových hranolkách? Prípadne dieťatku namixujte na tanier zmes rôznej zeleninky. Keď ho to bud lákať na pohľad, pravdepodobne to skorej zje. Samozrejme, je vhodné pokrm okoreniť vhodným korením, prípadne použiť aj omáčky podľa chuti. Vhodnou potravinou je aj losos. Vedeli ste, že ak ho máte dieťatko rado už, keď je menšie, je šanca, že ho bude mať rado aj vtedy, keď vyrastie?

 


 

 


 



 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia