Školské jedálne: Začínajú sa v nich realizovať experti na výživu

Školské jedálne: Začínajú sa
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-20 13:35:32 |

Zapojenie výživových expertov prinieslo okrem iného aj vyšší záujem detí o jedálne lístky či snahu o ekologickejšie riešenia, napríklad pri balení potravín.

Prístup školských jedální k príprave stravy s nižším podielom živočíšnych zdrojov bielkovín a vyšším podielom čerstvej regionálnej zeleniny je zatiaľ skôr opatrný. Ide o tzv. Flexi stravovanie, ktoré je zatiaľ v overovacom procese. Tí, ktorí sa doňho zapojili, kladú dôraz na výživu, stravovacie návyky či ekológiu. Školy napríklad vybudovali cvičné kuchynky pre žiakov či vysadili bylinky a vybudovali školské záhrady.

Školy zapojené do projektu začínajú podľa rezortu školstva eliminovať používanie plastov. Prezidentka Prvej asociácie školského stravovania Mária Tejiščáková ako pozitíva uvádza záujem žiakov a ich rodičov o obsah projektu a jedálne lístky či snahu dodávateľov konať ekologicky. Vysvetlila, že dodávatelia poskytujú potraviny zabalené v skle a papieri a skracujú aj logistiku dodávok.

„Máme informácie, že aj rodičia a dospelí stravníci spozorneli a reakcie nasvedčujú, že informácií o Flexi školskom stravovaní a jeho prínosoch nie je dostatok,“ prezradila Tejiščáková a dodala, že z toho dôvodu sa od januára pripravuje informačná kampaň, ktorá poskytne priestor na diskusiu na odbornej úrovni v súvislosti so zavedením nových jedálnych lístkov podľa pravidiel Flexi stravovania. Podľa ministerstva školstva všetky zainteresované subjekty musia vynaložiť zvýšené úsilie na zabezpečenie propagácie základných princípov a cieľov projektu Flexi školské stravovanie.

Prvé školy začali variť podľa jedálnych lístkov, ktoré vypracovali experti na výživu, v novembri 2019. V jedlách pre školákov znížili podiel živočíšnych zdrojov bielkovín a tukov a zvýšili podiel čerstvej zeleniny a ovocia od regionálnych dodávateľov. Na testovanie nových jedálnych lístkov sa prihlásili školské jedálne v Hlohovci, Nových Zámkoch, Vrútkach, Prešove, Košiciach a v bratislavskej mestskej časti Ružinov, a predstavujú tak prvé Flexi startupy. Od 1. septembra 2020 by ich mohli zaviesť dobrovoľne všetky zariadenia školského stravovania.

Ministerstvo školstva uviedlo, že ide o koncept, ktorý je v súlade so svetovým trendom zmierňovania klimatických zmien na planéte. Podľa neho by aj školské stravovanie malo byť jeho súčasťou. Zámerom projektu je, aby sa v školských zariadeniach používali čerstvé potraviny z regiónov či z ekologického poľnohospodárstva, a tiež bio potraviny, predovšetkým ovocie, zelenina, ale aj mäso. Jeho hlavným cieľom je podporiť postupný proces kvalitatívnej reformy obsahu školského stravovania na báze vedeckých výskumov a odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie.

Prečítajte si tiež:

Tieto superpotraviny zaraďte do jedálnička

Na tomto si v školskej jedálni pochutnáva princ George

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: sita.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia